Cristofor Columb, în Moldova lui Ştefan cel Mare. Teorii ale istoricilor turci arată că exploratorul ar fi ajuns la Cetatea Albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cronicarii şi istoricii turci au prezentat documente potrivit cărora celebrul explorator genovez Cristofor Columb ar fi ajuns până în estul Europei în tentativa de a obţine finanţare pentru expediţia în urma căreia a descoperit America.

Cristofor Columb (1451 – 1506), cunoscut ca şi Cristoforo Colombo sau Cristobal Colon este un navigator devenit celebru în istoriografie după ce i s-a atribuit descoperirea continentului America.

În căutarea unei noi rute spre Asia, în anul 1492, Cristofor Columb a găsit accidental teritorii din actuala Americă Centrală. Navigatorul a ajuns să descopere teritoriile necartografiate pornind de la teoria că se poate ajunge mai repede în Asia, navigând spre vest.

O perioadă aproape la fel de interesantă a biografiei lui Cristofor Columb este cea prealabilă expediţiei decisive, perioadă în care navigatorul a încercat să găsească finanţare.

În prima fază, şi-a prezentat ideile în faţa regelui Portugaliei, Joao al II-lea, însă propunerea lui a fost respinsă în prima fază de o comisie regală maritimă. În cele din urmă, în anul 1486, Columb a primit bani din partea autorităţilor spaniole.

Totuşi, există date conform cărora navigatorul italian ar fi încercat să-l convingă pe sultanul Baiazid al II-lea să-i acorde sprinin financiar pentru expediţia îndepărtată.

Istoricul turc Halil Eren Eldem a prezentat în 1929 o descoperire de importanţă vitală pentru argumentarea teoriei conformă căreia Columb ar fi negociat cu Baiazid al II-lea. Acesta a găsit, printre manuscrisele aflate la Biblioteca Muzeului Topkapi din Istanbul, o hartă veche, desenată pe o piele de gazelă, iscălită de către un comandant de flotă turc, amiralul Piri Reis (1465 – 1553).

Harta a trezit interesul cercetătorilor datorită faptului că ţărmurile din partea de est a Americii erau prezentate mult mai exact decât în hărţile care existau în Europa Apuseană până în anul 1513, anul în care se presupune că a fost întocmită harta descoperită de Eldem.  

Profesorul Paul Kahle (1875-1964), de la Universitatea din Bonn, a preluat studiile lui Eldem şi a concluzionat că există posibilitatea ca amiralul Piri Reis să fi folosit o hartă întocmită de Cristofor Columb. În sprijinul acestei ipoteze, profesorul Paul Kahle a arătat că pe manuscris există o însemnare care indică ”o hartă a necredinciosului Colon Bo”.

Este cunoscut faptul că, deşi era italian născut în Genova, Cristofor Columb semna, în spaniolă, cu Cristobal Colon. Chiar şi aşa, nu există date concrete că acel Colon Bo ar fi cu siguranţă Cristofor Columb.

Un alt istoric turc, Ibrahim Hakki (1703 – 1780), a vorbit despre posibilitatea ca navigatorul genovez Cristofor Columb, în încercarea de a obţine finanţare pentru expediţia peste Atlantic, să fi ajuns şi la Istanbul. Hakki prezintă un fragment din cronica lui Arif Molla care spune: ”a venit la Istanbul un frânc cu numele de Colon şi a spus: daţi-mi câteva corăbii şi eu voi găsi o lume nouă pentru voi”.

Ipoteză: Cetatea Chilia sau Cetatea Albă, vizitate de Cristofor Columb

În prealabil, cronicarul turc Evliya Celebi (1611 – 1682) a menţionat că, în anul 1484, an în care sultanul Baiazid al II-lea a pornit într-o expediţie militară în Moldova, împotriva lui Ştefan cel Mare, ar fi fost vizitat de Cristofor Columb. Cronicarul turc arată că în tabără turcească a ajuns un călugăr spaniol împreună cu un anume Colon, un bărbat de origine portugheză, care i-a cerut sultanului Baiazid corăbii pentru a pleca într-o expediţie în ţări îndepărtate.

Întâlnirea nu ar fi putut avea loc decât în Moldova, deoarece în vara anul 1484 sultanul, în fruntea unei armate formată din 100.000 de soldaţi şi susţinută de o flotă formată din 100 de corăbii, a ajuns în provincia condusă de Ştefan cel Mare, reuşind să cucerească Cetatea Chilia şi Cetatea Albă. În aceste condiţii, istoricii turci susţin, practic, că descoperitorul Americii, Cristofor Columb, ar fi ajuns în audienţă într-un din taberele lui Baiazid de la Chilia sau Cetatea Albă.

”Nu se poate spune concret dacă Cristofor Columb a fost sau nu în Moldova. Istoricii turci susţin această ipoteză, dar pe baza unor supoziţii ale cronicarilor turci care îl numesc pe Columb ba portughez, ba franc. Este drept că nu există foarte multe informaţii despre activitatea exploratorului genovez în perioada dintre refuzul portughezilor din anul 1484 şi demersurile făcute în Spania în anul 1486. Doar arhivele şi cronicele turceşti din acea vreme ar putea lămuri dacă Columb a fost sau nu în Moldova în căutarea de fonduri pentru expediţia care a dus la descoperirea Americii”, a declarat istoricul sucevean Ilie Gliga.

Alte ştiri pe această temă:  

Oradea, meridianul zero al lumii. Cum a traversat Cristofor Columb oceanul Atlantic, folosindu-se de tabelele orădene

Preşedintele turc: America a fost descoperită de musulmani, nu de Cristofor Columb

Fenomenul globalizării declanşat de Cristofor Columb: cum descoperirea Americii a schimbat întreaga lume

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite