FOTOGALERIE SMURD Ialomiţa ţine pasul cu viaţa
0Serviciul Medical de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare Ialomiţa funcţionează la capacitate maximă de aproximativ un an. Ultimele estimări arată că paramedicii SMURD salvează în fiecare zi vieţile a peste 200 de oameni.
Iniţial, serviciul SMURD a existat în Ialomiţa prin înfiinţarea a două substaţii la Urziceni şi la Feteşti. Anul trecut, în luna aprilie au devenit funcţionale alte două substaţii la Slobozia şi Ţăndărei.
Serviciul SMURD în Ialomiţa funcţionează în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Catargiu“ şi şi-a extins activitatea atât de mult, încât printr-un program REGIO a primit peste 3 milioane de euro, bani care au fost folosiţi pentru dotarea cu echipamente. Au fost achiziţionate patru maşini de ambulanţă, o maşină pentru descarcerare folosită în cazul accidentelor grave şi foarte grave.
De asemenea, s-au investit fonduri suficiente pentru pregătirea angajaţilor ISU în acordarea primului ajutor. 24 de cadre ISU aşteaptă să plece în misiune în fiecare zi. Sunt eroii care acordă primul ajutor tuturor oamenilor a căror viaţă este pe muchie de cuţit.
„Au fost şcolarizaţi timp de mai bine de două luni pentru acordarea primului ajutor“, declară Nae Constantin, şeful ISU Ialomiţa. Fiecare solicitare înseamnă o adevărată provocare. Statisica arată faptul că, zilnic, serviciul SMURD salvează viaţa a peste 200 de oameni.
Poveşti despre viaţă şi moarte
Plutonierul major Ciprian Boacă (34 de ani) şi plutonierul Ştefan Stanciu (31 de ani) sunt cei care se luptă pentru viaţa semenilor prinşi în ghearele pericolului. Fac parte din echipa de Descarcerare a SMURD. Scopul lor este acela de a salva victimele care au suferit accidente grave, cele mai multe din aceste tragedii petrecându-se pe şosele. Locurile unde ei ajung poartă de nenumărate pecetea morţii.
Cu toate acestea, încearcă cu toate forţele să îi scape teferi pe oamenii aflaţi în pericol iminent. „În momentul în care se dă alarma ştim exact unde mergem şi ce trebuie să facem. Fiecare secundă care trece este importantă pentru viaţa celor care au nevoie de noi şi de aceea trebuie să ne mişcăm foarte repede“, spune plutonierul major Ciprian Boacă.
Pentru plutonierul Stanciu momentele cele mai dificile sunt atunci când în accidente cad pradă morţii copiii. În urmă cu câţiva ani, pe o şosea din apropierea Sloboziei s-a petrecut un accident de circulaţie, iar printre victime erau şi câţiva copii. Unul dintre micuţi rămăsese prins între fiarele maşinii, iar ceilalţi alături de părinţi strigau cu disperare după ajutor. Bărbatul a pus mâna pe ustensilele din autospecială şi a început să taie tabla maşinii.
Fiarele au cedat într-o fracţiune de secundă, însă, în momentul în care a atins trupul mic ce se afla pe bancheta din spate a autoturismului, copilul, un băieţel de doar şase ani, era fără suflare.
„Când am ajuns lângă respectiva maşină ceilalţi copii erau deja afară lângă părinţi, oamenii arătau cu mâna către maşină. Print-un geam spart am zărit un copil pe bancheta din spate. Am reuşit să ajungem până la el, însă era mort. Îşi rupsese gâtul în urma impactului“, îşi aminteşte bărbatul cutremurat.
Misiunile celor doi militari din cadrul echipajului de la Descarcerare i-au făcut să vadă viaţa altfel. Pentru ei pericolul şi moartea nu mai înseamnă nimic.
Au o singură misiune pe care trebuie să o îndeplinească. S-au obişnuit imediat cu tot ceea ce presupune salvarea de vieţi omeneşti. De fiecare dată când este nevoie de ei, ceea ce îi ajută cel mai mult să treacă peste momentele cumplite este adrenalina.