Cel mai greu an pentru cea mai mare unitate economică de stat din România: Complexul Energetic Oltenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producţia pe cărbune este foarte scumpă
Producţia pe cărbune este foarte scumpă

Complexul Energetic Oltenia (CEO), unde lucrează aproximativ 19.000 de angajaţi, va avea un an foarte dificil, ca urmare a apariţiei unor noi producători de energie electrică.

Capacităţile de producţie de energie electrică au crescut cu aproximativ 30%, iar acest lucru a determinat o creştere a concurenţei pe piaţa de energie, în condiţiile în care consumul este estimat să crească numai cu trei la sută. 

La felul în care arată piaţa de energie la această oră, probabil că va fi cel mai greu an din istoria fostelor patru companii din zece ani, din cauza unei concurenţe acerbe pe piaţă”, a declarat Laurenţiu Ciurel, managerul CEO.

„La ora aceasta sunt aproape 3000 de Megawaţi putere instalată pe piaţă, care nu existau acum un an pe vremea aceasta. Este vorba de energie eoliană şi de centrala de 800 de Megawaţi de la Petrom, ceea ce a dus ca bătaia pentru ocuparea unei cote de piaţă să aibe chiar accente  tragice, pentru că unii dintre consumatori nu vor putea rezista până la sfârşitul anului datorită faptului că cererea de creştere de energie a pieţei este de 1,5 până la cel mult 3% pe an”, a adăugat Ciurel.

„Ori, când capacităţile de producţie cresc cu 30% şi cererea creştere în medie doar cu doi la sută, neputând exporta din cauza unor condiţii tehnice, vă daţi seama ce luptă este pe piaţă. Lucrurl acesta nu are cum să ne ajute, mai ales că în acest an noi am trebuit să scumpim teoretic cu aproape 20% costul la energie datorită impactului pe care îl au în acest an certificatele de gaze cu efect de seră, mă refer la CO2, care scumpeşte cu 8-9 euro megawatul produs pe cărbune“, a declarat Laurenţiu Ciurel, managerul CEO.

Costuri de producţie mai mari pentru termocentrale

Cele trei termocentrale care fac parte din CEO nu pot concura cu eolienele sau cu hidrocentralele, care au costuri minime de producţie.

„Noi avem nişte taxe în plus, iar competitorii noştri au mai multe beneficii. E vorba de centralele de cogenerare care au producţia subvenţionată, nu mai vorbesc de centralele eoliene care intră cu un leu costul pe piaţă. Nu-i interesează preţul, ei având cea mai generoasă schemă din Europa de subvenţie. Trebuie să ne luptăm şi să reducem costurile ca să rămânem la un preţ competitiv pe piaţă, ca sputem obţinem venituri necesare investiţiilor salarilor şi aşa mai departe“, a precizat Laurenţiu Ciurel.  

Profit de 2000 miliarde lei vechi

CEO a încheiat anul trecut cu un profit foarte mare. Laurenţiun Ciurel a precizat că încasarea datoriilor este o mare problemă: „Rezultatele au fost bune. Anul s-a încheiat cu profit cu mult peste 2000 de miliarde lei vechi, mult mai mult faţă de cât ne-a fixat Fondul Monetar Internaţional. Nu avem creanţe, nu avem datorii la bugetul de stat. O problemă ar fi încasările pe care suntem în curs să le facem“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite