VIDEO FOTO  Slatina va avea centrală fotovoltaică: ministrul Energiei a semnat contractul cu autorităţile locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul delegat pentru Energie, Contantin Niţă, s-a aflat luni în Slatina, pentru a semna cu reprezentanţii primăriei un contract pentru amenajarea unei centrale fotovoltaice cu o putere de 1,753 MW. Proiectul va fi implementat pe locul ocupat anterior de serelor de pe strada Tudor Vladimirescu. Obiectivul ce va fi realizat are rolul de a asigura energia electrică pentru iluminatul public în oraş începând de anul viitor.

Contractul semnat luni după-amiază la Slatina, la Casa Căsătoriilor de pe Dealul Grădişte, de către reprezentanţii Primăriei şi cei ai Executivului - respectiv ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a fost accesat  prin intermediului Programului Operaţional Sectorial numit “Creşterea Competitivităţii Economice”, Axa 4 - „Creşterea eficienţei energetice şi a securităţii furnizării în contextul combaterii schimbărilor climatice“, Domeniul Major de Intervenţie 4.2 – “Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi”. Valoarea proiectului se ridică la suma de 45,7 milioane lei, dintre care 35,7 milioane reprezintă finanţare nerambursabilă, restul fiind contribuţia Consiliului Local Slatina - 6,7 milioane lei, plus TVA-ul suportat de către Guvern de 3,2 milioane lei.

Profitând de prezenţa la Slatina, ministrul Energiei, Constantin Niţă, a ţinut să-şi reafirme interesul pentru sprijinirea energiei verzi, dând ca exemplu în acest sens contractul semnat cu autorităţile slătinene pe care le-a felicitat pentru stoicismul şi ambiţia de care au dat dovadă până la momentul semnării contractului.

“În ciuda tuturor criticilor din ultima perioadă cum că eu nu sprijin energia verde, iată că infirm lucrul acesta prin semnarea contractului de la Slatina. Sigur că asigurarea independenţei energetice a oraşelor este un lucru bun pentru că de aici se disponibilizează alte sume ce pot fi folosite în alte puncte de investiţii. Prin acest program operaţional sectorial vreau să vă spun că noi, Guvernul, am semnat până acum 37 de contracte în valoare cumulată de 1,4 miliarde lei, contracte ce vor aduce energie în plus în sistemul energetic naţional. Acest proiect semnat acum aici este o investiţie importantă şi trebuie tratată ca atare. Sprijinul Guvernului pentru energia regenerabilă rămâne unul ferm, cu observaţia că trebuie creat un echilibru între ceea ce intră în sistem şi ceea ce există în acest sistem astfel încât să nu producem perturbaţii în sistemul energetic naţional”, a declarat ministrul Niţă.

“Mulţi s-au uitat la noi şi ne-au privit cu ironie…”

Edilul municipiul Slatina, Minel Prina, binedispus de faptul că a reuşit să ajungă la semnarea acestui proiect ambiţios ce are menirea de a asigura independenţa energetică a iluminatului public în oraş, nu a pierdut nici el ocazia de a face câteva aluzii la cârcotaşii iniţiali ai iniţiativei.

     

“În anul 2010, noi – Primăria Slatina, am depus o cerere de finanţare pentru amenajarea unei centrale fotovoltaice şi mulţi s-au uitat atunci la noi cu ironie. Dar noi nu am luat în considerare aceste zâmbete sarcastice şi am mers mai departe şi iată că am ajuns la momentul de a semna un contract ce depăşeşte 45 milioane de lei prin care Primăria Slatina îşi doreşte să facă economiii semnificative la bugetul local. Mă refer aici la bani pe care, în loc să îi dăm cuiva lunar pentru factura la curent, să îi putem cheltui în alte direcţii: modernizarea unităţilor de învăţământ, reabilitarea blocurilor etc. Anual, noi plăteam 25 miliarde lei vechi numai pentru factura de iluminat public, iar, de acum, ştim că, peste puţin timp, aceşti bani vor putea merge spre o altă destinaţie. Pe lângă acest avantaj merită menţionat şi faptul că vom proteja mediul înconjurător: peste 1.000 de tone dioxid de carbon nu se vor mai produce odată cu inaugurarea acestei centrale fotovoltaice. Ajunţi fiind la acest moment îmi doresc ca licitaţiile care vor veni pe acest proiect – pentru supraveghere, pentru monitorizarea şi implementare -, să decurgă într-un ritm destul de bun astfel încât, în 3-4 luni, să putem semna contractul de execuţie şi să lansăm în execuţie acest proiect. Şi un alt avantaj: se vor crea locuri noi de muncă. Sper ca, într-un an, să ne reunim cu toţii iarăşi aici şi să inaugurăm această centrală fotovoltaică”, a afirmat Prina.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, prezent şi el la evenimentul semnării contractului alături de “secundul” Marius Oprescu (vicepreşedinte C.J. Olt, n.a.), a precizat că în judeţ există deja 20 de hectare acoperite total sau ce urmează a fi ocupate tot în vederea amenajării unor parcuri fotovoltaice, în cauză fiind vorba însă de terenuri agricole de cea mai bună calitate.

“Faptul că aceste parcuri fotovoltaice sunt sau urmează a fi amenajate în judeţ pe locul unor terenuri agricole fertile este un lucru trist pentru mine, care mi-aş fi dorit ca ele să fie lucrate în scopuri agricole. Dar am înţeles că urmează să intre în vigoare o ordonanţă de urgenţă prin care astfel de proiecte vor putea fi realizate de acum înainte numai pe terenuri care nu pot da randament agricol, părăsite”, a spus Stănescu.

Centrală fotovoltaică cu 5.000 de panouri

Potrivit proiectului centralei fotovoltaice al cărui contract de finanţare a fost semnat luni – 3 iunie, la Slatina, trebuie menţionat că obiectivul în cauză va fi amenajat pe 4,8 hectare şi va genera o putere de 1,753 MW. Cu o tensiune la ieşire de 400 V şi o tensiune nominală în reţeaua de racordare de 20 KV, centrala de la Slatina va fi alcătuită din 5.040 de panouri solare, montate pe o structură metalică. Modulele fotovoltaice vor prelua energia produsă de panouri sub formă de curent continuu şi o vor transforma în energie alternativă.
 

Vă mai recomandăm:

FOTO “Olimpiada Liceelor 2013” Slatina şi-a desemnat câştigătorii

FOTOGALERIE  Slatina, “oraşul copiilor” pentru o zi

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite