Primarii traseişti de la Olt nu se aşteptau să piardă Ponta, dar nici nu s-ar întoarce la partidele de unde au plecat
0Înfrângerea candidatului PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, la alegerile prezidenţiale 2014, i-a luat prin surprindere pe primarii din judeţul Olt care şi-au părăsit partidele pe listele cărora au fost iniţial aleşi în favoarea PSD. La Olt, nu mai puţin de 22 de primari au trecut la PSD de la alte partide în perioada de “mercato” de dinaintea prezidenţialelor.
Primarii localităţilor din judeţul Olt care, înainte de alegeri, şi-au părăsit partidele pentru a trece la PSD, par a nu-şi fi revenit încă de pe urma rezultatului alegerilor prezidenţiale 2014 de duminică – 16 noiembrie. Edilii intervievaţi au mărturisit că nu se aşteptau ca adversarul lui Victor Ponta să câştige alegerile şi încă la diferenţa de scor oficializată de Biroul Electoral Central, mai ales că, la Olt, din nou, majoritatea celor care au votat – respectiv 64,77% -, au votat cu Ponta. În judeţul Olt, Iohannis l-a învins pe Ponta doar în patru localităţii dintre cele 112 câte numără judeţul.
Dacă o parte dintre primarii menţionaţi au recunoscut că au plecat din partidele unde au fost aleşi iniţial crezând că le va fi mai bine la PSD, alţii - din contră, chiar s-au ruşinat cu partidele pe care le-au părăsit în favoarea PSD, cum este şi cazul edilului Florea Negrilă din comuna Băbiciu, ales pe listele PPDD în vara 2012.
De asemenea, Gheorghe Ristea (foto-dr.), primarul comunei Valea Mare, ales pe listele PDL în vara 2012 şi trecut la PSD cu puţin înainte de alegerile prezidenţiale, nu a vrut să recunoască, contactat telefonic fiind, nici măcar numele partidului al cărui membru este de câteva luni.
Primarul comunei Găneasa, Dumitru Costea, este şi el unul dintre cei 22 de primari din judeţ care au trecut la PSD înainte de alegerile prezidenţiale: “Nu am niciun motiv să regret că am părăsit partidul unde am fost ales ca primar pentru a trece la PSD, chiar nu am de ce să regret, chiar dacă, iată, partidul şi candidatul nostru a pierdut alegerile acestea. Nu mă aşteptam la acest eşec şi ca mine sunt foarte mulţi din judeţ şi chiar din ţară – cred, dar aceasta este viaţa, trebuie să trecem peste greutăţi şi să continuăm”.
"Nu m-aş întoarce de unde am plecat"
Ion Vasile (foto-dr.), edilul comunei Voineasa, ales pe listele PPDD în 2012 şi trecut la PSD înainte de alegerile prezidenţiale 2014, spune că pierderea alegerilor de către partidul al cărui membru este acum a fost o surpriză totală: “Vă spun sincer că nu am crezut nicio secundă că Victor Ponta va pierde alegerile, le avea <în buzunar> – cum se spune. Oricum, nu regret că am plecat din PPDD şi am trecut la PSD, niciodată nu voi regreta treaba asta, indiferent ce, şi nici nu m-aş întoarce de unde am plecat, asta e clar. Nu ştiu ce va fi de-acum, dar de bine nu cred că va fi, însă noi mergem mai departe”.
Ion Şofaru (foto-dr.), primarul comunei Văleni, fost membru PNL, a mărturisit franc faptul că nu regretă părăsirea partidului pe listele căruia a fost ales în funcţie deoarece el a fost exclus din partid anul acesta înainte să apară Ordonanţa 55/2014, după ce şi-ar fi exprimat făţiş opţiunea pentru PSD şi programul USL: “Eu nu regret că, acum, sunt membru al PSD chiar dacă partidul a pierdut alegerile prezidenţiale deoarece eu am fost exclus dinainte din PNL, partidul pentru care am candidat la început, deci eu nu cred că sunt ca ceilalţi colegi ai mei care au schimbat direct partidele. Recunosc că mă încearcă un sentiment de regret deoarece dl. Ponta a pierdut alegerile, nu mă aşteptam la asta şi nu ştiu ce va fi de-acum. Dacă asta a fost decizia electoratului, noi nu putem decât să o respectăm. Aşa s-a vrut, asta este.Un lucru este clar pentru mine: eu la partidul din care am plecat nu mă mai întorc, mai ales cât timp este conducerea locală de acum”.
Aproape 65% din alegătorii olteni au votat cu Ponta
Nu în ultimul rând, primarul comunei Stoeneşti, Alexandru Damian, ales în vara 2012 din partea PPDD şi aflat la primul său mandat, nu regretă nici el părăsirea “partidului mov” în favoarea PSD şi spune că nici el nu s-ar mai întoarce de unde a plecat. Mărturiseşte că, la fel ca şi colegii săi, nu se aştepta ca Victor Ponta să piardă alegerile: “Nu cred că cineva cu capul pe umeri se aştepta ca dl. Ponta să piardă alegerile de o aşa manieră în faţa dlui Iohannis, a fost o surpriză pentru toţi – inclusiv pentru cei din PNL şi PDL, adică pentru ai lui, vorbesc serios. Dar asta este: când se supără societatea civilă, nu ai ce face. Noi sperăm să fie bine pentru toată lumea: acum chiar este un echilibru, adică avem un guvern de o culoare politică şi un preşedinte de o altă culoare; ar fi bine să intrăm şi noi în normalitatea la care visăm cu toţii. Sper să poată fiecare să-şi onoreze cu toţii promisiunile din campania electorală”.
Reamintim că, în judeţul Olt, s-a înregistrat o prezenţă la urne de 67,59%. Majoritatea celor care au votat au pus ştampila pe candidatul Stângii, Victor Ponta, ce a reprezentat uniunea PSD-UNPR-PC şi care şi-a adjudecat 64,77% din voturi, în vreme ce Klaus Iohannis (ACL) a obţinut 35,22% din sufragiile alegătorilor ce s-au prezentat la urne. Practic, Iohannis a câştigat în judeţul Olt doar patru localităţi dintre cele 112 din teritoriu: Urzica, Mihăeşti şi Vădăstriţa, toate conduse de primari PNL, respectiv Crâmpoia - cu primar PDL.
Mai puteţi citi pe aceeaşi temă:
Primar traseist din Alba: „Nu m-am aşteptat ca PSD să piardă alegerile“
Traseismul politic nu a schimbat cu nimic rezultatul votului la Braşov