Grevă de două ore în unităţile sanitare. S-au alăturat şi medicii. Lider: „Aceste ordonanţe corectoare au creat şi mai mari inechităţi în sistem“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asistenţii medicali şi personalul TESA în principal, dar în cazul anumitor secţii şi medicii din spitalele judeţului s-au aflat în grevă de avertisment în această dimineaţă, timp de două ore. Cer acces egal la ordonanţele corectoare ale inechităţilor, sporuri la salariul actual şi revizuirea normativelor de personal.

Timp de două ore, în intervalul 8,00-10,00, asistenţii medicali, infirmierii, personalul auxiliar, personalul TESA etc., membri ai sindicatelor afiliate SANITAS, adică peste 2.000 de salariaţi în judeţul Olt, s-au aflat în grevă de avertisment. Lor li s-au alăturat, în anumite secţii, şi medicii, care cer sporuri şi plata gărzilor la salariul actual, nu la veniturile din 2009, cum se întâmplă în prezent.

Greva sindicaliştilor a făcut ca în spitalele din judeţ să se asigure doar urgenţele, iar în ambulatoriile de specialitate (policlinici) să se întrerupă efectiv activitatea. „Este poate pentru prima dată când pacienţii ne-au înţeles pe deplin, nu s-au mai revoltat. La protest au participat două treimi dintre colegii noştri aflaţi în tură, în spitale, o treime asigurând activitatea, conform legislaţiei“, a declarat liderul Uniunii Judeţene SANITAS, Roxana Dumitrescu. Cât despre motivele care au dus la acest protest, Dumitrescu a declarat: „Foarte mulţi dintre colegii noştri nu au fost incluşi în aceste ordonanţe care s-au dorit a fi corectoare, dar au creat şi mai mari inechităţi în sistem. Este vorba de personalul din centrele medico-sociale, personalul TESA, cei din cadrul dispensarelor şcolare“. Pe lângă includerea acestor categorii de personal în rândul celor cărora li se aplică ordonanţele adoptate în acest an (gândite astfel încât să se elimine inechităţile salariale între ocupanţii unor posturi similare, cu aceeaşi vechime în muncă, dar venituri diferite în funcţie de momentul angajării etc.), pe lista de revendicări se mai află calcularea sporurilor şi a altor drepturi salariale la salariul de bază actual şi promovarea unei legi specifice privind salarizarea  sectorului sanitar şi medico-social. Asistenţii, sprijiniţi şi de medici, au atras din nou atenţia şi asupra volumului foarte mare de muncă la care s-a ajuns din cauza  schemei reduse de personal, astfel că se solicită  reevaluarea normativelor.

„Suntem o echipă, era normal să fim alături“

„Suntem o echipă în exercitarea actului medical şi normal că revendicările lor sunt şi ale noastre. Ne dorim acelaşi lucru, în principal să fim plătiţi la salariul din 2016, nu din 2009. Urgenţele majore au fost asigurate, numai cazurile care au putut fi temporizate au fost temporizate până la ora 10,00“, a declarat şefa Secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, medicul Alina Chiriac, medicii din cadrul secţiei alăturându-se protestului. Conform declaraţiei liderului SANITAS, şi medicii secţiei Urologie ai spitalului slătinean au protestat în acelaşi mod.

image

Grevă şi în spitalul din Caracal

Pacienţii n-au părut deranjaţi de greva personalului medical, mai mult, au confirmat că problemele semnalate sunt reale: „Se-ntâmplă să cauţi o asistentă mai multă vreme, din salon în salon, atunci când ai o problemă, sau să aştepţi destul de mult timp să vină. Au foarte mulţi pacienţi de îngrijit, sunt puţine, se resimte. Evident că dacă ar fi mai mulţi şi nouă, pacienţilor, ne-ar fi mai bine“, a spus o pacientă internată la Chirurgie. Un alt coleg de suferinţă spune că e convins că revendicările sunt reale, motiv pentru care nimeni n-a avut ceva de reproşat sindicaliştilor aflaţi în grevă.

Protestul s-ar putea extinde dacă revendicările vor rămâne fără soluţii, astfel încât în ultima zi din lună să se intre în grevă generală.„Aici nu cred că se va ajunge, n-ar mai fi normal, pacienţii atunci ar avea de suferit“, sunt însă de părere pacienţii.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite