Cum alegem o piscină care să nu ne pună sănătatea în pericol. Manevra preventivă care reduce cu 50% riscul de conjunctivită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piscinele sunt la mare căutare în zilele caniculare FOTO: arhiva Adevărul
Piscinele sunt la mare căutare în zilele caniculare FOTO: arhiva Adevărul

Tentaţia de a petrece o zi la piscină, cu atât mai mult în perioadele caniculare, ne-o reprimăm cu greu. Nu toate locurile de agrement sunt sigure, iar pentru a vă face o idee despre seriozitatea patronilor este bine să ştiţi detaliile care fac diferenţa.

Lista bolilor cu care ne putem alege frecventând piscinele este lungă şi îngrijorătoare. Medicii le amintesc doar pe cele mai frecvente dintre acestea şi simptomele după care le recunoaştem.

Conjuctivita şi otita, alături de bolile de piele, sunt cap de listă.
„Conjunctivita se manifestă prin mâncărimi oculare, senzaţii de arsură, secreţie abundentă. Conjunctivita, atât cea bacteriană, cât şi cea virală sunt extrem de contagioase,  şi dacă nu sunt luate măsuri de tratament şi prevenire, boala se poate extinde şi la celălalt ochi sau la alte persoane“, spun specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Olt.

Şi otita este o afecţiune frecventă, care poate fi pusă pe seama frecventării piscinelor. Aceasta se manifestă prin dureri de urechi, febră, frisoane, secreţie nazală, apetit diminuat,
greaţă, vărsături, plâns nocturn, în cazul copiilor.

Şi mai grav, meningitele şi encefalitele intră şi acestea în rândul bolilor care prezintă un grad foarte ridicat de risc, ajungând să fie fatale dacă se întârzie administrarea tratamentului potrivit.

„Acestea sunt determinate de infestarea cu virusuri prezente în ape contaminate din  piscine neigienizate corespunzător“, mai menţionează specialiştii DSP Olt, care continuă lista cu bolile digestive prin ingestia de apa de piscina şi cu cele transmise pe cale cutanată, ultimele putând să apară atât pe pielea sănătoasă, cu o incidenţă mai mică, dar mai ales pe pielea care prezintă o „poartă de intrare“ – leziuni, răni.

Ce rămâne de făcut


Bolile cutanate şi conjuctivita de piscină pot fi prevenite prin gesturi simple, spune medicul de familie Viorel Dumitrescu. Teoretic, niciun client nu ar trebui să fie lăsat să intre în piscină înainte de a fi făcut un duş temeinic, cu săpun. Sarcina de a le reaminti clienţilor de această obligaţie ar trebui să le revină administratorilor piscinelor. Duşul de la finalul zilei  pe care am petrecut-o la piscină este de asemenea foarte important. „În piscinele serioase nici nu te lasă să intri dacă nu ai făcut duş, iar acesta este un parametru la care să fim atenţi, e foarte important“, spune medicul Viorel Dumitrescu.

Un alt gest simplu, dar important pentru sănătatea noastră, este purtarea papucilor, atât la duş, cât şi atunci când mergem pe pavimentele din jurul piscinei. Dacă ajungem la picine care, fie inclus în preţul de acces, fie taxat separat, ne oferă şi papuci de unică folosinţă ar trebui să ne simţim mai în siguranţă.
Şi casca pentru duş este foarte importantă, ne mai spune medicul, deşi puţini dintre noi o folosesc. Asta pentru că zona scalpului este la fel de expusă.

Cum prevenim conjunctivita de piscină, am întrebat de asemenea medicul. „Totdeauna să spălăm cu apă din abundenţă zona ochilor, atunci când am ieşit din piscină. Acest gest simplu reduce cu 50% incidenţa îmbolnăvirilor“, ne spune medicul.

O piscină sigură trebuie să aibă, pe de altă parte, „lanţul de protecţie“ din jur, acea zonă cu apă prin care trecem înainte de intrarea în piscină. De asemenea, piscina nu ar trebui să aibă în imediata apropiere gazon.

Mirosul puternic de clor, semnal de alarmă

Un alt aspect pe care nu de fiecare dată îl interpretăm corect este modul cum se întreţine piscina. „Aud foarte des în jur că «E bine că pun mult clor, înseamnă că nu sunt pericole». Nu, nu e deloc bine, înseamnă, tocmai, că au fost probleme, că parametrii au fost depăşiţi şi că s-a impus clorinarea pentru igienizare. De asemenea, ar trebui să fim atenţi la culoarea apei. Dacă este un pic verzuie sau roşiatică, atunci clar este infectată“, ne mai sfătuieşte medicul.

Excesul de clor poate determina, pe de altă parte, reacţii alergice severe, fie cutanate, fie respiratorii.


Cum intrăm în piscină – sfaturi pentru cardiaci, dar nu numai


O altă problemă pe care o putem avea, indiferent de locul de agrement, de data aceasta, este legată de modul cum luăm contactul cu apa. Predispuşi accidentelor sunt, din acest punct de vedere, cei cu afecţiuni cardiace, care riscă inclusiv stopul cardio-respirator. Apa nu trebuie să fie neapărat rece pentru a determina reacţii grave. „Reacţii nedorite se pot manifesta la pacienţi de orice vârstă, care au sau nu afecţiuni cardiace. De aceea, intrarea în apă trebuie să se facă gradual, aşa cum fac sportivii. Înainte de a intra în piscină, e bine să luăm apă în mâini şi să stropim mai întâi zona cervicală, zona cefei, pe înţelesul tuturor, continuând cu mâinile, cu picioarele. Această acomodare este necesară şi pentru copii. După un minut-două, putem să intrăm în piscină“, a mai spus medicul Viorel Dumitrescu.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite