Cât de bună este berea pe timp de vară - explicaţia specialiştilor. Îngraşă sau nu delicioasa licoare făcută din hamei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Berea  este bogată în magneziu, siliciu, antioxidanţi, iar ”beneficiile” nu se opresc aici
Berea  este bogată în magneziu, siliciu, antioxidanţi, iar ”beneficiile” nu se opresc aici

Contrar anumitor zvonuri, berea se numără printre băuturile care sunt cele mai recomandate a fi consumate pe timpul verii. Acest lucru nu se datorează atât gustului său specific cât, mai ales, faptului că ea conţine un aport important de vitamine, în principal B-uri. În plus, având un conţinut redus de alcool, berea contribuie la o mai bună hidratare a organismului în completarea consumului de apă.

Berea este recomandată pentru vară chiar de către specialişti pentru multiplele sale efecte benefice asupra organismului. Felicia Rusu, medic de familie în Slatina, afirmă că berea este indicată a fi consumată vara în cantităţi mici pentru a aduce cu sine beneficiile dorite în corpul uman, mai ales că are un conţinut redus de alcool.

”Berea contribuie la o excelentă hidratare a organismului ca şi completare a consumului de apă, dar aduce cu sine şi o serie de vitamine necesare menţinerii acestuia în formă optimă, în special vitamine ce aparţin complexului B - B3, B2, B6, B9, B12. Acest lucru se datorează faptului că berea este fabricată doar din ingrediente naturale – cereale, hamei, drojdie de bere şi apă, astfel că păstrează o bună parte din proprietăţile acestora, inclusiv fibrele provenite din cereale şi antioxidanţii cedaţi de hamei”, explică dr. Felicia Rusu.

Cercetări recente sugerează că vitaminele de tip B (respectiv B6, B9 şi B12), care se regăsesc în această băutură, pot furniza celor care consumpă bere o protecţie suplimentară împotriva bolilor cardiovasculare faţă de celelalte persoane neconsumatoare.

Un mit legat de consumul de bere este cel referitor la faptul că berea îngraşă. Un studiu referitor la efectele consumului moderat de bere relevă că această ”acuzaţie” nu are niciun temei în realitate. Din contră, berea are un conţinut caloric mult mai mic decât alte băuturi alcoolice - 43 kcal./100 ml. în cazul celei cu alcool şi doar 17 kcal./100 ml. în cazul celei fără alcool.

bere

Berea rehidratează după efort fizic, creşte nivelul de colesterol bun (HDL) şi reduce riscul formării pietrelor la bilă şi rinichi deoarece are un conţinut redus de calciu şi e bogată în magneziu. Acesta din urmă este un alt motiv pentru care aproape fiecare doctor recomandă consumul unui pahar de bere pe zi, aceasta şi datorită aportului crescut de apă din bere ce are ca rezultat formarea şi excreţia de urină (diureza).

Cantitatea zilnică de bere recomandată oricui este de 660 ml. pentru bărbaţi şi 330 ml. pentru femei, atunci când berea conţine maximum 5% alcool.

că berea îşi arată efectele pozitive doar în consum moderat: ”Eu recomand pacienţilor mei să consume bere în mod echilibrat la modul că este în regulă dacă consumă patru litri într-o săptămână, dar nu 2 litri miercuri şi alţi doi litri joi. Acum, de câţiva ani, a apărut şi la noi berea cu diverse arome de fructe, care este şi mai indicată deoarece, pe de-o parte, nu conţine aproape deloc alcool, şi, pe de altă parte, încurajează consumul de bere în rândul persoanelor care, în mod obişnuit, nu consumă acest lichid. Oricum, rămâne de bază ce am spus: un consum moderat de bere îşi va arăta beneficiile în timp, iar persoana respectivă va simţi acest lucru”, afirmă dr. Felicia Rusu.

bere

În plus faţă de cele mai-sus menţionate, trebuie precizat şi că berea este o importantă sursă de antioxidanţi naturali, a căror sursă este malţul (orz) şi hameiul. Astfel, cercetări în domeniu au scos la iveală că numărul de antioxidanţi din sânge creşte în urma consumului de bere. Nu în ultimul rând, un alt beneficiu al consumului de bere mai ales pe timp de vară - dar în cantităţi moderate, este reprezentat de faptul aduce un aport important de siliciu în organism datorită faptului că provine din două surse naturale, apă şi orz. Siliciul, spun specialiştii, este vital pentru sănătatea oaselor, îmbunătăţind chiar densitatea minerală a oaselor la femeile ce primesc suplimente de siliciu prin dietă. De asemenea, siliciul din bere se pare că are un rol important în reducerea riscului de a contracta boala Alzheimer.

IMPORTANT: Oricât de bună ar fi pentru organism, berea se consumă cu măsură.

Mai puteţi citi pe aceeaşi temă:

Cât de periculoasă este artroza. De ce boala este numită “ruşinea terapeuticii”

Senzaţia care ne distruge alimentaţia. Tratamentul banal împotriva arsurii stomacale: paharul cu apă face minuni

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite