Activitatea din România a grupului rusesc TMK, blocată. Angajaţii de la Slatina şi Reşiţa ies în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de salariaţi ai TMK Slatina au protestat săptămâna trecută şi în faţa Prefecturii Olt FOTO: Alina Mitran
Sute de salariaţi ai TMK Slatina au protestat săptămâna trecută şi în faţa Prefecturii Olt FOTO: Alina Mitran

Aproximativ 350 angajaţi ai TMK de la Slatina şi Reşiţa vor protesta joi, 7 aprilie 2022, în faţa sediului Guvernului, atrăgând atenţia că sunt foarte aproape de închiderea unei societăţi-lider mondial în producţia de ţevi, ca urmare a sancţiunilor impuse Rusiei după invadarea Ucrainei.

Combinatul de oţel  TMK de la Reşiţa şi fabrica de ţevi fără sudură TMK de la Slatina, care au împreună aproximativ 2.350 angajaţi, sunt în pericol de a nu mai putea funcţiona. 

În 10 martie, oligarhul rus Dmitry Pumpyansky, cel care a deţinut până în 3 martie, spun sindicaliştii, TMK Steel Holding Limited (care deţine TMK Artrom), a fost menţionat în lista persoanelor supuse sancţiunilor la nivel european, tot de atunci băncile blocând operaţiunile celor două fabrici TMK din România. 

De-abia în 24 martie şi ANAF a emis o decizie de sancţionare, în urma acesteia fiind îngheţată întreaga activitate cu furnizorii şi clienţii. 

1.350 tone de marfă sunt blocate în portul Constanţa, în fabrică nu mai intră materie primă, însă nici nu mai iese niciun camion, nemaiexistând capacitate de depozitare pentru ţeava produsă în acest interval de timp. 

Printr-o derogare, în 25 martie societatea şi-a putut plăti angajaţii, aceştia primind lichidarea pentru februarie şi avansul pentru luna martie, în schimb nu s-a mai putut face plata în contul tichetelor de masă, bani care angajaţilor TMK le intrau în ultima zi a fiecărei luni. 

De asemenea, nu s-au putut plăti diverse alocaţii şi ajutoare de care angajaţii beneficiază potrivit contractului colectiv de muncă, nu s-au plătit rate la CAR etc. În 15 aprilie va fi din nou zi de salariu, însă situaţia este mai mult decât complicată. 

Activitatea comercială fiind îngheţată, fabrica nu a mai putut nici livra marfă, nici plăti furniori, dar nici încasa pentru marfa deja livrată, astfel că, deşi plata salariilor şi cea a furnizorilor a fost din nou permisă, printr-o nouă derogare a ANAF, nu se mai poate face pentru că nu mai sunt bani în cont.

Sindicaliştii din cele două fabrici au anunţat că 350 angajaţi de la Slatina şi Reşiţa se vor afla joi, 7 aprilie 2022, în faţa sediului Guvernului, pentru a atrage atenţia asupra pericolului ca societatea să se închidă în urma blocajului. 

„Nu putem să primim bani de la clienţi, nu putem să livrăm marfă, ne-au blocat toate livrările, ne-au descărcat marfa-n port, au pus sechestru pe 1.350 tone, au descărcat din vapor şi mai erau 200 de tone pe mal de încărcat. Vaporul trebuia să plece, motiv pentru care o să trebuiască să plătim penalizare de vreo 20.000 euro pentru că a întârziat vaporul, din cauza dispoziţiilor ANAF. Trebuia să plece în America şi mai erau nişte containere pentru Canada. Nu facem export decât cu America şi Europa, şi livrăm în România, nu facem în Rusia, n-am avut niciodată activităţi în Rusia“, spune Cornel Ştefănescu, liderul de sindicat din TMK Artrom Slatina.

Efectul sancţiunilor asupra Rusiei: conturile TMK au fost blocate. Mii de salariaţi din Slatina şi Reşiţa ai firmei nu-şi pot lua salariile

Mai mult, în urma sancţiunilor aplicate societăţii ar fi avut de suferit şi clienţii. „Unii beneficiari au încercat să ne vireze şi i-au blocat şi pe ei, nu ştiu care sunt, dar am înţeles că unul dintre clienţi a încercat să facă o plată şi l-a blocat şi pe el şi conturile lui“, a adăugat liderul Cornel Ştefănescu.

Fabrica are comenzi, se prefigura chiar un an de excepţie pentru TMK, şi la această dată angajaţii lucrând cu materiile prime pe care încă le mai au pe stoc. Marfa, însă, deja nu mai poate fi depozitată în întreprindere. „Ieşeau 15-20 de camione pe zi din fabrică, acum ne blocăm singuri“, mai spune liderul, explicând că această îngheţare a operaţiunilor, dispusă de ANAF, afectează în lanţ şi societăţile aflate în legătură cu TMK.

„În Germania nici nu i-a întrebat de ce-i doare capul“

Ce se întâmplă astăzi cu cele două fabrici ale TMK pare de neînţeles, spune liderul, pentru că pe baza aceloraşi documente, prezentate şi de societăţile TMK din Germania şi Cehia (documentele prin care oligarhul supus sancţiunilor a predat acţiunile sale deţinute la TMK Steel Holding Limited către un grup de şase persoane care nu se află pe lista celor sacţionate), în aceste ţări activitatea se desfăşoară normal.

„TMK mai are două unităţi în Germania şi în Cehia. În Germania nici nu i-a întrebat de ce-i doare capul, nici nu i-a blocat, nici nu i-a deblocat, şi în Cehia, pe aceleaşi documente, i-au deblocat după 36 ore, la 48 ore puse în aplicare definitiv. Şi noi mai avem două subsidiare - în Germania, a noastră, ca şi subsidiară a TMK Artrom, şi în Italia - care şi acestea au fost blocate de către băncile din România, fiind subsidiarele noastre“, a mai spus Ştefănescu.

Sindicaliştii vor să obţină, joi, în ziua protestului, o întrevedere cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, de la care aşteaptă soluţii pentru deblocarea situaţiei. 

„Noi n-am cerut Guvernului: Ajutaţi-ne! Noi nu vrem şomaj tehnic, noi vrem să muncim, vrem să fim lăsaţi să muncim, pentru că avem de muncă“, a mai spus liderul de sindicat. Pe de altă parte, dacă blocajul se prelungeşte situaţia se poate agrava. Sunt peste 50 de societăţi către care TMK Slatina livrează direct produsele şi cinci distribuitori mari de la care ţevile produse la Slatina ajung peste tot în lume. În ţară, TMK este producător exclusiv pentru Dacia Mioveni, dar şi pentru alte societăţi. 

O veste primită de curând este în măsură să întunece optimismul şi aşa rezervat al angajaţilor. Documentele apostilate care sunt aşteptate din Cipru, şi care demonstrează transferul acţiunilor, operat în 3 martie, de la Dmitry Pumpiansky către persoane nesupuse sancţiunilor, mai întârzie. 

„Nu ştim ce se vrea, probabil că se vrea distrugerea noastră. Ajunsesem în top 1 mondial în producţia de ţevi aliate şi înalt aliate, ca şi producţie de material tubular. Asta e, a venit nenorocirea, a venit războiul, ne-a pus piedică... Şi noi n-am avut şi nu avem  cu Federaţia Rusă legătură sub nicio formă, noi reprezentăm ca şi societate, TMK Artrom, 0,01% din totalitatea dividendelor, ca şi ultim beneficiar. (...) Mâine nu ştim dacă mai putem să mai intrăm pe poartă, dacă vom mai avea unde lucra“, a mai spus liderul.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Protest al angajaţilor TMK Artrom Slatina: „Noi suntem pro ruşi?! Noi am vândut acestui oligarh acţiunile?“ VIDEO

ANAF a blocat conturile unui oligarh rus, dar l-a lăsat să plătească salariile. La TMK lucrează 2.400 de români

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite