Filmul „De ce eu?”, inspirat de cazul procurorului Panait, proiecţie de gală la Sibiu
0Unul dintre cele mai aşteptate filme ale anului, De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, va avea o proiecţie de gală la Sibiu sâmbătă, 28 februarie, de la ora 20.00, la Cinema Arta.
Sibienii vor avea ocazia să vadă în avanpremieră filmul inspirat de controversatul caz al procurorului Cristian Panait şi să le pună întrebări regizorului Tudor Giurgiu şi actorilor Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Alin Florea. Biletele pot fi achiziţionate în avans, de la casieria Cinema Arta.
“De ce eu?”a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin şi rulează în cinematografele din România din 27 februarie. În Sibiu, va putea fi vizionat în prima săptămână, începând din 27 februarie, la Cinema Arta. Thriller-ul politic este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui procuror din Oradea, Alexandru Lele, şi a presiunilor exercitate asupra sa. Devenit un simbol al luptei din interior împotriva unui sistem corupt, Panait a fost subiectul a numeroase articole de presă şi dezbateri.
„Filmul despre Panait e, oarecum, filmul despre eşecul unei generaţii din care fac parte. Care a crezut că schimbările politice ale anului 1989, că despărţirea de comunism va însemna o rupere definitivă cu sistemul vechi mafiot şi corupt. În 2002 (anul morţii lui Panait), dar şi în prezent, realitatea românească e una dură: vechii ofiţeri şi activişti din Securitate monopolizează nu doar afaceri importante, ci şi poziţii importante în politică”, declară regizorul Tudor Giurgiu, care semnează scenariul împreună cu Loredana Novak.
Personajul inspirat de Panait este jucat de Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema. Distribuţia este întregită Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreţia Mandric, Sore Mihalache, Ionuţ Caras, Virgil Ogăşanu.
Cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu, după „Legături bolnăvicioase” şi „Despre oameni şi melci”, a fost apreciat de presa internaţională la Berlin. „Kafka ajunge în România post-comunistă”, scrie publicaţia americană „The Hollywood Reporter”, descriind filmul ca fiind „atractiv vizual şi solid realizat”. „Un thriller politic românesc rar”, titrează Cineuropa.org, considerând că “De ce eu?”va avea un impact asupra spectatorilor români şi a celor din fostele ţări comuniste, afectate de corupţia generalizată. „Impecabil şi atent la fiecare detaliu”, apreciază şi renumitul critic rus Alexey Gusev în cronica de pe Séance.ru.
Vă mai recomandăm:
FOTO Vacanţă la Albota, oaza de linişte din inima Făgăraşilor
La aproximativ 60 de kilometri de Sibiu, în inima naturii şi în decorul de poveste al munţilor Făgăraş, un complex turistic dezvoltat de un investitor german vă aşteaptă cu cele mai bune preparate din păstrav, pâine şi deserturi de casă, lacuri de pescuit şi peisaje care îţi taie respiraţia.
Drumeţie în munţii Făgăraş. De pe Valea Moaşei la Chica Fedeleşului, Chica Pietrelor şi Turnu Roşu
Un traseu montan de poveste, parcurs pe îndelete, în două zile, vă aşteaptă să-l descoperiţi în cadrul celei mai frumoase campanii „Adevărul“ „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“.
Vacanţă de poveste la Răşinari, în satul copilăriei lui Goga şi Cioran
La doar 10 kilometri de Sibiu, un sat românesc autentic, pitoresc şi plin de poveşti frumoase vă aşteaptă să-l descoperiţi în cadrul celei mai frumoase campanii Adevărul, „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă”.
Drumeţie de poveste pe vârful Negoiu, muntele de pe care se vede Dunărea
Minunile ascunse ale Făgăraşilor curg de la cabana Negoiu pînă pe vârf de munte, într-un tablou de poveste care îţi umple sufletul şi îţi taie respiraţia. Haideţi cu noi într-o excursie minunată, în cadrul campaniei Adevărul „125 de locuri pentru care iubim România“.
Bicicliştii experimentaţi spun că traseul până pe vârful Măgura nu e unul uşor, dar merită din plin tot efortul. Priveliştea de pe vârf opreşte parcă timpul şi te lasă fără cuvinte.
Cu rucsacul în spate şi cu nelipsitul aparat de fotografiat Munţii Făgăraş vă aşteaptă cu peisaje de poveste, care încântă ochiul şi bucură sufletul. În campania „125 de locuri pentru care iubim România“, vă invităm la drum prin Făgăraş!