Alegeri prezidenţiale 2014. Victor Ponta, la Sibiu: „Până în 2019 trebuie să avem suficient gaz şi pentru România, şi pentru Moldova“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta, principalul favorit în cursa pentru alegeri prezidenţiale 2014, face joi o vizită în judeţul Sibiu. Înainte de a ajunge la Sibiu, candidatul PSD la prezidenţiale a făcut o oprire la Mediaş unde a vorbit despre independenţa energetică a României.

UPDATE ORA 13:40 Premierul a vorbit la Mediaş şi despre independenţa energetică a României. „Trebuie să vă transmit o solicitare, nu numai o rugăminte în ceea ce priveşte rolul pe care Transgazul îl joacă în strategia naţională privind energia. Jucaţi un rol esenţial pentru că cea mai importantă provocare pentru România este strategia de dezvolare energetică şi atingerea obiectivului fundamental de a fi independenţi energetic. 

Indepedenţa energetică a României reprezintă un obiectiv, o strategie fundamentală pentru noi ca ţară. Trebuie să vă gândiţi la proiectele cu adevărat strategice care ne pot asigra independenţa. Trebuie să aducem la ţărm resursele pe care o să le putem exploata din Marea Neagră dar nu putem să le punem pe un vapor sau pe un TIR şi să le aducem la ţărm, le puteţi aduce dumneavoastră prin canalizarea investiţiilor de infrastructură. Nu va fi niciun alt proiect de aducere a acelor rezerve, nu va fi nicun South Stream, nimic altceva prin care resursele pe care companiile care investesc în Marea Neagră le găsesc să fie aduse, ci doar spre Dobrogea şi România. 

Am reuşit să facem gazoductul care ne leagă de Moldova, dar are deocamdată o valoare în primul rând simbolică şi apoi o valoare economică limitată. Ca adevăratul sprijin pe care-l acordăm Moldovei va fi când vom putea cu adevărat să livrăm gaz până la Chişinău, nu doar până la Ungheni. Eu vreau să vă rog să vă încadraţi în strategia naţionlă pentru care Moldova este prioritate absolută. Orice gândim despre energie gândim nu doar pentru România, ci pentru România şi Modova. Dacă dumneavoastră prin investiţiile pe care le faceţi asiguraţi şi independenţa Moldovei cred că vă veţi face datoria. 

Transgaz şi Romgaz funcţionează ân acest moment. Acţionează ca două companii moderne care investesc, au profit, au angajaţi. Rămân clar în Mediaş. Chestia asta politică cum îi luăm din Mediaş şi îi ducem nu ştiu unde puta crea o stare de instabilitate. Am nevoie ca şi Transgaz şi Romgaz să pună umărul la ceea ce este strategie naţională de asigurare a independenţei energetice şi de sprijin în special pentru Republica Moldova, dar şi de interconectare cu toţi ceilalţi vecini ai noştri şi de realizare a acestei inpendenţe energetice fără de care România va fi foarte greu să se dezvolte sustenabil pe termen mediu şi lung”, a spus premierul. 

Întrebat când se va întâmpla aceest lucru (independenţa energetică, n.r.) premierul a replicat: „În mod normal, dacă toate premisele existente referitoare la gazul din Marea Neagră se confirmă şi se începe exploatarea, până în 2019 trebuie să avem suficient gaz şi pentru Româna şi pentru Moldova. Energie electrică avem deja suficientă şi avem capacitatea de export, dar acolo este vorba despre lucrările de infrastructură de transport la Transelectrica. Deci energie electrică, gaz suficient pentru România şi pentru Moldova.  


UPDATE ORA 13:29 Premierul a dat asigurări la Mediaş că atât Transgazul, cât şi Romgazul vor avea în continuare sediile în judeţul Sibiu. Acesta nu exclude ca pe viitor guvernul să-şi reducă participaţia în acţionariatul Transgaz. 

”O să vorbesc în dubla calitate pe care o am, aceea de reprezentant al acţionarului majoritar, după aceea cea de şef al Guvernului. Ca acţionar majoritar nu pot decât să vă spun să continuaţi să fiţi o societate care să funcţioneze după cele mai înalte standarde de competitivitate, de performanţă, să investiţi, să vă dezvoltaţi, să înţelegeţi că Europaa înseamnă oportunităţi dar înseamnă şi foarte mare competiţie şi să vă spun că ne vom comporta ca orice acţionar privat şi anume: aşteptăm performanţă, aşteptăm profituri dacă se poate, nu ne lăcomim, nu vrem imediat profiturile să le încasăm atâta timp cât dumneavoastră reinvestiţi şi în felul ăsta consolidaţi compania, şi nu veţi avea niciodată cum nici nu aţi avut până acum, va garantăm, niciun fel de influenţă politică şi faceţi tot ce puteţi să scoateţi de tot politica din conducerea companiei, e valabil şi pentru vecinii de la Romgaz, şi începeţi să scoateţi politica terminând cu discuţia sută la sută politică despre cine vă ia de aici şi vă mută în altă parte. 

Nu vă ia nimeni să vă mutaţi nicăieri, staţi foarte bine la Mediaş, aş vrea să vă dezvoltaţi în cât mai multe zone din România, aş vrea să vă dezvoltaţi acţiunile şi capacităţile de transport în Moldova în primul rând, spre sud. În discuţia sută la sută politică cum unii vor să vă mute de la Mediaş şi alţii vor să vă salveze, eu ştiu dacă e cineva de aici din judeţ care tot vrea să se mute la Bucureşti, dumneavoastră rămâneţi aici, că staţi foarte bine şi nu vă mută nimeni. Cu o singură condiţie, să aveţi performanţă, să fiţi competitivi şi sigur din când în când, ca orice reprezentant al acţionarului, să mai plătiţi şi dividende. E un lucru pe care cred că îl aşteptaţi de la orice acţionar, să înţeleagă când e nevoie să investiţi astfel încât să mai daţi şi dividende. 

Asta e partea cu acţionarul, dacă va fi bine pentru companie în viitor să vă dezvoltaţi nu cred că guvernul României trebuie să rămână cu 58%, poate să-şi reducă participaţia, putem să atragem noi investitori privaţi care să vă permită să vă dezvoltaţi în continuare. Până la urmă sunt multe guverne care deţin pachete minoritare la companii, acele companii se dezvoltă foarte bine, cu management performant, cu toate standardele pe care le aplică o companie transparentă şi performantă în Europa anului 2014”, a declarat VIctor Ponta. 


UPDATE ORA 12:40: Întrebat de jurnalişti la Mediaş, la ieşirea din sediul Romgaz, cum rămâne cu şefia PSD-ului, premierul a replicat scurt: „Deocamdată eu sunt şeful PSD –ului şi o să vă anunţ după”. 


În plină campanie pentru alegeri prezidenţiale 2014, premierul Victor Ponta va face joi, 23 octombrie, o vizită în judeţul Sibiu. 

La ora 9:00, premierul este aşteptat să ia parte la depunerea jurământului de către studenţii Academiei Forţelor Terestre de la Sibiu. 

Apoi, primul-ministru de va deplasa la Mediaş, unde va participa la evenimentul organizat de Transgaz, ”Transportul gazelor naturale în România. Un secol de de existenţă”. 

Ultima dată, premierul a fost la Sibiu pe 4 octombrie, când a vizitat Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, dar şi Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului. 

Vă mai recomandăm: 

Alegeri prezidenţiale 2014. Victor Ponta: „Sibiul e un oraş care mi-a plăcut întotdeauna, nu am înţeles niciodată de ce domnul Iohannis mereu vrea să plece de aici”

Premierul Victor Ponta a fost prezent sâmbătă la Sibiu, în cea de-a doua zi de campanie pentru alegeri prezidenţiale 2014. Ponta a vizitat Spitalul din Sibiu, dar şi Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

EXCLUSIV Klaus Iohannis. Secretele neamţului care vrea să fie preşedintele României

Klaus Werner Iohannis este primul personaj prezentat în detaliu, din seria candidaţilor la preşedinţia României, în cadrul campaniei „Alege preşedintele”, pe care ziarul „Adevărul” o demarează astăzi atât în ediţia tipărită, cât şi în cea online, pe www.adevarul.ro.

Portretul lui Victor Ponta, candidatul PSD la alegerile prezidenţiale: păcatele şi virtuţile „micului Titulescu“

Premierul Victor Ponta, cel mai bine cotat candidat din cursa prezidenţială din noiembrie, a abandonat cariera juridică pentru a avea  un parcurs fulminant pe scena politică. „Adevărul“ a făcut o radiografie a vieţii premierului, aşa cum a fost, cu bune şi cu rele.

Elena Udrea: de la copila care sărea gardul vecinilor ca să fure roşii la cursa pentru Cotroceni

Elena Gabriela Udrea, cel de-al treilea candidat prezentat de „Adevărul“ în campania „Alege preşedintele!“, a ajuns în această cursă după un deceniu pe scena publică a ţării. În zece ani, cea care şi-a primit eticheta de „Blonda de la Cotroceni“ a stârnit multe controverse, ambiţii, dar şi războaie în politica românească.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite