Incediu la Clubul Colectiv. Cum s-ar descurca Spitalul Judeţean Satu Mare în cazul unei tragedii similare? Ce măsuri iau autorităţile locale?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Demian, PR al Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare şi Marecela Papici, managerul spitalului. Foto. Adevărul
Constantin Demian, PR al Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare şi Marecela Papici, managerul spitalului. Foto. Adevărul

După tragedia de vineri care a avut loc în Clubul Colectiv din capitală, mai multe unităţi spitaliceşti din ţară s-au mobilizat pentru a veni în sprijinul victimelor. Printre acestea şi Spitalul Judeţean Satu Mare care a trimis de urgenţă o soluţie pentru hemofiltrare, folosită ca lichid de dializă. Managerul spitalului spune că prima întrebare pe care şi-a pus-o a fost acesta: "Cum ar face faţă Spitalul Judeţean unui eveniment similar?"

După aflarea veştii cumplitului eveniment din Capitală în care şi-au pierdut viaţa 31 de persoane, iar alte 90 de persoane se află în continuare în stare critică, mai multe spitale din ţară s-au mobilizat, astfel că şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare a trimis de urgenţă 3,5 tone de pungi de soluţie pentru hemofiltare. Soluţia a fost trmisă de urgenţă la spitalul Floreasca, fiind folosită în procesele de dializă. Spitalul sămărean o avea pe stoc, iar la cererea firmei care comercializează soluţia a fost trimisă la Spitalul Floreasca din Bucureşti, urmând ca în cel mult două zile aceeaşi cantitate să se reîntoarcă în spitalul din municipiul Satu Mare. 

În contextul evenimentelor, managerul spitalului, Marcela Papici a declarat că se bucură că spitalul a putut să ajute, însă era de preferat ca să nu fie nevoie de acest ajutor.

Reprezentanţii Spitalului Judeţean au apreciat mobilizarea şi dedicarea personalului medical şi au declarat că în cazul unui incident similar la fel ar reacţiona şi personalul medical sătmărean, însă din punct de vedere logistic lucrurile stau cu totul altfel. 

" Am fost prima care mi-am pus această întrebare, m-am gândit şi mi-am imaginat ce am face într-o asemenea situaţie şi vă spun sincer nu am niciun fel de emoţie. Toţi cei 250 de medici, angajaţi ai Spitalului Judeţean Satu Mare, în cel mai scurt timp ar fi la serviciu, la fel şi asistentele şi infirmierele. Nu cred că ar exista cineva care să poată să facă ceva şi să refuze să facă”, a declarat Marcela Papici.

Conform protocolului, în funcţie de gradul de afectare al căilor resipirtorii se hotăresşte transportarea victimelor către spitalele universitare. 

”O asemenea catastrofă nu poate să te prindă pregătit sau nepregătit, pentru că noi avem pe Reanimare 23 de paturi, uneori sunt ocupate toate, alteori mai mult de jumătate sunt libere. În momente în care se întâmplă aşa ceva, nu poţi să estimezi şi să spun că ţinem 10 paturi în caz că se întâmplă ceva, nu aşa funcţionează sistemul dar mizând în primul rând pe transferuri spre spitale de rang superior, pentru că asta spune protocolul. Sunt convinsă că toate resursele s-ar mobiliza şi ar face tot posibilul ca evenimentul să se încheie cu cât mai puţine victime”, a mai spus managerul.

Controale aspre

Nu doar managerul spitalului a făcut un exerciţiu de imaginaţie, încercând să prevină asemenea evenimente, prefectul Eugeniu Avram le-a cerut azi şefilor de instituţii publice din judeţul Satu Mare să îşi exercite la maxim atribuţiile ce le revin, astfel încât să preîntâmpine orice situaţie precum cea petrecută în Bucureşti.

“Să vă revizuiţi procedura de lucru, astfel încât să fie identificabilă cu responsabilitatea individuală. Unde sunt probleme majore vă rog să nu ezitaţi să suspendaţi activitatea sau chiar să închideţi definitiv. Nu vreau să se dea doar amenzi şi atât. Vreau măsuri proactive, să se urmărească situaţia până la capăt, astfel încât legislaţia să fie respectată. Le cer funcţionarilor publici să îşi respecte jurământul depus în faţa naţiunii. După cum am spus şi atunci când mi-am preluat mandatul, eu sunt prietenul oamenilor corecţi. Mai bine să exagerăm acum pozitiv pentru a preîntâmpina orice situaţie neplăcută.

Mai mult, Eugeniu Avram i-a atenţionat pe funcţionarii publici să nu se facă că nu văd anumite nereguli, ci să le sesizeze organelor abilitate.

“Aştept de la dumneavoastră o colaborare instituţională perfectă. Dacă aveţi informaţii cu privire la unele nereguli, dar nu sunt de competenţa dumneavoastră, nu vă faceţi că nu le vedeţi. Vă rog să le sesizaţi instituţiilor abilitate.

Vă mai recomandăm:

Incendiu în Clubul Colectiv. Gravitatea leziunilor suferite la incendii, explicată de experţi. „Temperatura aerului inhalat depăşeşte 150 de grade Celsius“

Mărturii cutremurătoare ale medicilor care au ajuns primii la Colectiv: „Un băiat cu pielea arsă râdea. Mi-a zis: «Poate arăt ca dracu', dar vreau să-mi faci ceva»“

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite