Mărturii cutremurătoare ale medicilor care au ajuns primii la Colectiv: „Un băiat cu pielea arsă râdea. Mi-a zis: «Poate arăt ca dracu', dar vreau să-mi faci ceva»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de medici, asistente şi şoferi ai Ambulanţei Bucureşti au povestit, pentru „Adevărul“, clipele de coşmar prin care au trecut încercând să salveze victimele incendiului din Clubul Colectiv. Vă prezentăm relatările din infern şi traumele prin care au trecut sutele de tineri din club.

Medicul Radu Cotloş, primul care a ajuns în faţa Clubului Colectiv în care au ars de vii sute de oameni a povestit, pentru „Adevărul“, cum s-a desfăşurat acţiunea de salvare a victimelor şi cum arată clubul în momentul în care a ajuns acolo. Doctorul spune că ambulanţa de tip C în care se afla a ajuns în faţa clubului Colectiv în circa şapte minute.

„Eu am făcut parte din primul echipaj care a ajuns la faţa locului, am fost primul medic de acolo. Iniţial am crezut că este vorba doar despre un incendiu, însă abia când am ajuns mi-am dat seama despre ce este vorba. Era iadul pe pământ, război, era greu de imaginat. Eu am trăit descrierea celor mai mari atrocităţi acum, în 2015“, povesteşte medicul.

Şi acum, la câteva zile de când s-a produs tragedia, medicul este profund afectat de tot ceea ce a trăit. Îşi stăpâneşte cu greu emoţiile, gesticulează nervos şi abia se poate aşeza pe scaun să discute cu reporterii „Adevărul“.

„Era puhoi de lume în jurul meu, ieşeau zeci de oameni din club. Mă uitam peste tot să văd ce se întâmplă, oamenii strigau întruna «ajutor, să ne ajute cineva!». Am început să vorbesc cu dispeceratul şi să le spun să trimită maşini cu resurse. În vreo două minute a ajuns prima maşină“, povesteşte medicul frecându-şi mâinile. După câteva minute, două tinere cu arsuri grave au fost urcate într-o salvare. Medicii ajunşi la faţa locului povestesc că răniţii de lângă tinere strigau în continuu că au nevoie de ajutor, că îi ustură foarte tare.

Mărturii după incendiul din Colectiv: „Le curgeau pieile şi urlau“

În primele 15 minute de la sosirea primul echipaj, la faţa locului au ajuns alte 27 de maşini ale Serviciului de Ambulanţă Bucureşti. „Am stat permanent cu telefoanele din dispecerat deschise. Când a ajuns Radu (n.r. – primul medic sosit la Colectiv) a spus că a intrat şi am crezut că a intrat în club. Am început să strig la telefon: nu intraţi în club, ne mor echipajele, să nu intre nimeni. El, de fapt, intrase în curte“, povesteşte Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă.

Medicii Serviciului de Ambulanţă Bucureşti FOTO Cristina Răduţă

image

În câteva minute panica s-a instalat pretutindeni. Oamenii care reuşeau să iasă din Clubul Colectiv arătau ca după război, după cum povestesc medicii şi asistenţii ajunşi la faţa locului.

„Le curgeau pieile şi urlau de durere. Ziceai că-s scoşi din morminte, erau murdari şi arşi de vii. Nu ştiai unde să te uiţi, era imposibil să-i ajuţi pe toţi în acelaşi timp“, explică un alt medic care a participat la acţiunea de salvare de vineri noapte.

Chiar şi aşa, mobilizarea, spun medicii Seviciului de Ambulanţă, a fost incredibilă şi maşinile încărcate cu salvatori soseau una după alta.

Medicii ajunşi la faţa locului erau nevoiţi să îi trieze pe răniţi. Îi căutau cu privirea şi, printre sute de strigăte înfiorătoare de ajutor, trebuiau să le repereze pe cele pe care ar fi putut să le ţină vii. „Regula triajului este foarte simplă: cei care prezintă leziuni incompatibile cu viaţa sunt lăsaţi ultimii pentru a-i putea ajuta cu adevărat pe cei care pot supravieţui. Îmi amintesc că în jurul meu erau zeci de oameni care strigau după ajutor. Tot îi consultam, îi atingeam şi am rămas fără mănuşi la un moment dat. Am alergat spre o altă maşină şi m-am înfipt într-o cutie de mănuşi. Am fugit înapoi. Eu am intubat doi pacienţi, un bărbat era pe jos în stop cardio-respirator“, îşi aminteşte medicul Radu Cotloş. 

Medicii Serviciului de Ambulanţă Bucureşti FOTO Cristina Răduţă

image

Morga împrovizată în curtea cubului Colectiv 

Numărul celor morţi creştea de la un minut la altul. Medicii nu aveau cum să îi lase în mijlocul drumului pe cei care îşi pierduseră viaţă şi a fost amenajată, în curtea clubului Colectiv, o morgă. Peisajul era traumatizant chiar şi pentru cei care au participat la misiuni de salvare de zeci de ori până acum. „Se auzeau numai ţipete şi sunau continuu telefoanele. Peste tot se auzeau melodii de telefon. La un moment dat a ieşit o fată cu faţa şi mâinile arse şi zicea să îi spunem că nu are nimic şi că e bine. Am mai participat la accident, dar niciodata n-am văzut ceva ca acum“, povesteşte o asistentă.

Medicii susţin că acest lucru se întâmplă foarte des în cazul unor accidente grave. Datorită adrenalinei, câteva clipe după accident victimele nu simt nicio durere şi nu consţientizează cât de gravă neste situaţia în care se află:

„Am avut şi noi un caz asemănător. Un băiat cu pielea arsă pe o suprafaţă impresionantă râdea. S-a uitat la mine şi mi-a zis: Poate arăt ca dracu, dar vreau să-mi faci ceva pentru că mă ustură“, îşi aminteşte un alt salvator prezent la misiunea de vineri noapte.
image

Medicii Serviciului de Ambulanţă Bucureşti FOTO Cristina Răduţă

Şi medicul Ovidu Cismaru povesteşte că a fost profund impresionat de situaţia în care se afla un băiat de 15 ani care a murit. Deşi a încercat să facă tot posibilul pentru a-l salva, acesta a fost grav rănit şi nu a reuşit să supravieţuiască.

„A fost pacientul meu. Mama lui a stat în permanenţă cu mâna pe piciorul lui“, spune medicul vizibil afectat de tragedia familiei.

Fumul care otrăvea

Reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Bucureşti susţin că întreaga operaţiune de salvare a victimelor a durat în jur de o oră şi jumătate. În total, la faţa locului au ajuns 45 de echipaje de urgenţă: 37 de tip B şi opt de tip C. Uşor-uşor, lucrurile au început să se limpezeascăm şi zgomotele să se înăbuşe. O parte dintre răniţi au plecat singuri spre spitale, alţii au fost transportaţi cu salvările, în timp ce alte victime au fost duse la spital de trecători. „La finalul intervenţiei, simţeam că nu mai pot să vorbesc, să respir din cauza fumului, deşi nu am intrat deloc în club. Chiar şi în spaţiu deschis te sufoca, te ustura tot“, spune în încheiere Radu Cotloş.

image

Mai multe ştiri despre incendiul de la Clubul Colectiv 

Incendiu în Clubul Colectiv. Patronul de la Expirat anunţă închiderea clubului: Am pus viaţa a mii de oameni în pericol. Nu mai pot să-mi asum vieţi

Incendiu în Clubul Colectiv. Revolta unui tânăr pe care l-a ocolit moartea: Cei care mergeau în Colectiv nu sunt boschetari care trăiau de pe o zi pe alta

EXCLUSIV Incendiu în Clubul Colectiv. Administratorul firmei care a izolat fonic tavanul clubului: „Le-am oferit varianta ignifugă, dar au ales ce era mai ieftin“

Incendiu în Club Colectiv. Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru, chitariştii Goodbye to Gravity, au murit

Incendiu Club Colectiv. Mărturiile cutremurătoare: „Mă căţăram pe cadavre şi încercam să ies“. Asistentă de la Salvare: „Săreau arşi pe mine, urlau“

Mărturiile părinţilor victimelor de la incendiul din club Colectiv: „A deschis ochii şi mi-a spus: «am văzut iadul, mam㻓

Reacţii oficiale după incendiul de la Club Colectiv. Klaus Iohannis: „Nu mai putem continua pe principiul «lasă că merge şi aşa»“

Incendiu în Clubul Colectiv. Când se activează planul de cod roşu pentru dezastre. Neregulile depistate în actele de funcţionare a clubului

Incendiu la Clubul Colectiv din Bucureşti. Generaţia Facebook „atacă“ din nou: „Nimeni în cluburi! Astăzi nu ieşim în club!“

Incendiu în Club Colectiv Bucureşti. Solistul trupei care concerta în momentul incendiului se zbate între viaţă şi moarte. Tânărul a câştigat Megastar în 2008

    

Incendiu în Club Colectiv. Mărturiile unui prieten al trupei Goodbye to Gravity: „Au făcut concertul cu banii lor. Unul dintre băieţi are mâinile arse“

Incendiu club Bucureşti: Colectiv, unul dintre cele mai renumite localuri de concert din Capitală. În seara tragediei, intrarea a fost liberă

Incendiu în Clubul Colectiv: Cine sunt Goodbye to Gravity, trupa care a concertat în momentul producerii tragediei

Incendiu Colectiv. Cine este Alin Anastasescu, acţionarul principal al firmei care deţine Clubul Colectiv

Incendiu la Club Colectiv. Liste cu răniţii tragediei din Capitală, internaţi la diverse spitale din Bucureşti

Incendiu în Club Colectiv. Ce s-a întâmplat, de fapt, în Colectiv, clubul în care zeci de tineri au ars de vii

Incendiu Club Colectiv. Este nevoie de sânge! Unde puteţi dona chiar acum

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite