FOTO VIDEO Marşul disperării pe străzile din Râmnicu Vâlcea, în zgomot infernal de vuvuzele: „Vă bateţi joc de noi, hoţilor! Demisia, demisia!“
0Ample proteste de stradă ale angajaţilor de pe platforma chimică au reînceput în Râmnicu Vâlcea. În speranţa că zgomotul asurzitor al vuvuzelelor îi va face pe vâlceni să conştientizeze riscul închiderii unor noi companii şi că autorităţile vor veni totuşi cu o soluţie, sute de sindicalişti au mărşăluit prin oraş.
Încă trei zile de proteste ale angajaţilor de pe platforma chimică vâlceană, dar şi ale celor de la Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea. Manifestaţiile au reînceput miercuri, 25 septembrie, şi se vor derula pe o perioadă de trei zile, la fel ca în urmă cu două săptămâni.
Reamintim că singura fabrică de sodă din ţară, CIECH Sodă România şi-a sistat activitatea, după ce negocierile privind preţul aburului tehnologic, una dintre componentele esenţiale pentru desfăşurarea producţiei, au eşuat cu furnizorul - CET Govora. Oamenii au ieşit din nou în stradă, ca să-şi strige nemulţumirile.
Sute de angajaţi de la CIECH Sodă, CET Govora şi Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea au pornit pe străzile din Râmnicu Vâlcea într-un marş al disperării, sperând că populaţia îi va sprijini, iar autorităţile le vor oferi soluţia care să le salveze locurile de muncă. Potrivit sindicaliştilor problema actuală de la CIECH Sodă va afecta nu doar o companie, ci întreaga platformă chimică, firmele conexe şi odată cu ele tot judeţul. „Haideţi, fraţi vâlceni, să protestăm împotriva lipsei de reacţie a conducătorilor acestui judeţ!”, au scandat pe străzi.
Manifestanţii s-au oprit să scandeze în faţa Consiliului Judeţean şi a Prefecturii.
În lipsa prefectului de Vâlcea, aflat în concediu şi a şefului administraţiei judeţene plecat la negocieri, la Târgu Jiu, cu cei de la Complexul Energetic Oltenia (CEO), a ieşit să le vorbească protestatarilor subprefecta Aurora Gherghina.
CEO este actualul furnizor de cărbune, după ce cariera de la Alunu, care aparţine de CET Govora, nu a mai putut furniza această materie primă. Prăbuşirea singurului excavator de mare tonaj, în luna mai, a determinat un lanţ întreg de blocaje. Obligat să achiziţioneze lignit la un alt preţ, CET Govora s-a văzut în situaţia de a modifica preţul aburului tehnlogic pe care-l furnizează mai multor companii printre care CIECH Sodă şi ex-Oltchim, actualmente Chimcomplex. Conducerea CIECH a motivat că nu poate avea rentabilitate în actualele condiţii, motiv pentru care a oprit producţia, iar mare parte din cei peste 600 de angajaţi au fost trimişi acasă, începând cu data de 18 septembrie.
Nemulţumiţi că deşi se ştie despre organizarea acestor proteste de aproximativ o săptămână, nu au fost întâmpinaţi cu veşti noi, protestatarii au cerut demisia autorităţilor.Furioşi, protestatarii au scandat: „Demisia!” şi „Vă bateţi joc de noi, hoţilor!”, iar când li s-a propus să-şi mute nemulţumirile la Prefectura, aflată în aceeaşi clădire cu cea a Consiliului Judeţean, pe o altă latură, au continuat cu fluierăturile şi zgomotul de vuvuzele.
„Haideţi să facem un exerciţiu, să vedem dacă reprezentantul Guvernului în teritoriu este la serviciu! Mergem peste el!”, au propus sindicaliştii, numai că atunci când au dat ochii de subprefecta Aurora Gherghina protestatarii au apostrofat-o şi chiar au jignit-o.
„E arogantă”, au catalogat-o unii, când reprezentanta Guvernului în terioriu le-a spus că nu-i poate asculta pe toţi, vorbind în acelaşi timp. A urmat un moment de huiduieli: „Huooooo”, când au aflat că prefectul este în concediu. „La momentul când a plecat în concediu, nu erau anunţate aceste proteste”, a încercat subprefecta să explice situaţia, invitându-i pe reprezentanţi la discuţii, în interiorul instituţiei, invitaţie refuzată.
Şi în faţa Prefecturii s-a scandat: „Demisia, demisia!” şi „Vrem respect, vrem respect!”.
Manifestanţii au cerut din nou ca premierul Viorica Dăncilă să vină la Vâlcea, la fel cum au solicitat şi în urmă cu două săptămâni, încrezători că numai autorităţile centrale pot găsi o soluţie viabilă pentru problemele de pe platforma chimică vâlceană. „Să vină premierul Dăncilă, mâine, aici!”, au cerut unii, în timp ce alţii au replicat: „N-are cum să vină, că doar face poze în Statele Unite!”
Realizând că nu poate discuta cu mulţimea furioasă, subprefectul Aurora Gherghina s-a retras, nu înainte de a le spune protestatarilor că au loc negocieri pe platformă pentru preţul aburului tehnologic.
Dezamăgiţi şi nemulţumiţi, chimiştii s-au mutat înapoi în faţa Consiliului Judeţean în speranţa că până la urmă şeful administraţiei judeţene îşi va face simţită prezenţa în mijlocul lor cu veşti mai bune.