Stomatologii italieni care tratează gratuit copiii din centrele de plasament din România: „Mâncau pasta de dinţi, iar cu periuţa spălau câinele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 700 de copii din Prahova, majoritatea din centrele de plasament aflate în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, au fost trataţi de medici stomatologi italieni care au venit în România în cadrul unei misiuni umanitare.

Caravana itinerantă „Overland for Smile – Zâmbet de copil” este prezentă în România din anul 2006, iar în această vară a poposit în Prahova, mai exact la Câmpina, în curtea Centrului de Plasament Voila.

Medicii sunt aici din luna iunie, timp în care, zilnic, cel puţin 15 copii fără posibilităţi materiale, unii dintre ei care nici măcar nu ştiu ce să facă cu tubul de pastă de dinţi, trec pragul cabinetului mobil de stomatologie. Medicii italieni vin în această misiune pe cheltuiala proprie, îşi plătesc singuri cazarea şi transportul şi fac totul fără fără să perceapă taxe pentru tratamente. Mai mult, îşi rup din concediul lor câte o săptămână special pentru a trata copiii nevoiaşi din România.

“Vin aici cu dragoste şi pasiune, iar ceea ce primesc în schimb de la copii este mult mai mult decât ceea ce oferim noi. Personal vin în caravană de trei ani de zile, dar sunt alţi medici care vin chiar şi de zece ani. Din păcate, în fiecare an am găsit situaţii tot mai dificile în sănătatea orală a copiilor, dar ne întoarcem bucuroşi că ceea ce facem timp de o săptămână este bine şi mult, iar speranţa este că într-o zi vom veni şi vom avea tot mai puţin de lucru. În momentul în care copilul se aşează pe scaun există o anumită teamă şi din partea noastră, pentru că ştim că este un copil cu o altă sensibilitate, cu nişte probleme în plus. Momentul în care copiii îşi dau seama că este spre binele lor, brusc le vine un curaj care dă curaj şi medicului, care ne dă putere să lucrăm şi să stăm în cabinet până seara pentru foarte multe ore”, a declarat Federico Emiliano, medic stomatolog din Roma, coordonatorul echipei de medici.

image

Federici Emiliano, stomatolog italian, coordonatorul echipei de medici din caravana  „Overland for Smile” FOTO Diana Frîncu

Misunea italienilor a pornit în anul 2006, iar atunci gândul lor a fost să meargă în ţări din Europa de Est pentru a trata micii pacienţi. Au ales ca prima ţară România şi de atunci nu au mai plecat de aici. Fundaţia „Overland for Smile”, cunoscută mai mult în Italia decât la noi în ţară, anunţă programul caravanei la începutul anului, iar medicii italieni, dar şi asistenţi sau animatori îşi anunţă intenţia de a se alătura voluntarilor. Este un program foarte bine stabilit, pentru că unitatea mobilă are trei unituri în care pot lucra doar trei echipe în paralel. Camionul mobil în care a fost amenajat cabinetul este dotat cu aparatură modernă, iar totul se face într-un mediu special amenajat, cu muzică ambientală şi jucări pentru a calma micii pacienţi care urcă pentru prima dată într-un scaun stomatologic.

image

Mihaela Agache, o româncă din Galaţi, stabilită de 27 de ani în Italia, s-a întors în România pentru a trata copiii pe cheltuiala proprie  FOTO Diana Frîncu

„Sunt de 27 de ani în Italia şi am venit în această misiune prima dată în 2009 şi mi-a plăcut şi pentru că mă întorceam în ţara mea, dar şi pentru situaţia copiilor pe care am găsit-o aici. M-am întors în caravană acum trei ani şi am găsit copii de 15-16 ani fără dinţi. Am decis să vin pentru că de la un an la altul găsim situaţii şi mai grele şi mai triste. Copiii şi mai mulţi abandonaţi, care îmi povestesc situaţii ...Nu găsesc o schimbare în bine. Eu lucrez într-un cabinet stomatologic în Italia. Copiii au probleme pe care le poate avea oricare altă persoană, doar că ei nu sunt obişnuiţi să se spele pe dinţi, pentru că nimeni nu-i învaţă. Problemele se nasc şi de la alimentaţie. Văd copii foarte mici care comsumă băuturi carbogazoase, tot timpul au în mână ori pufuleţi ori Eugenii, dulciuri, iar necazurile pleacă de acolo, pentru că strică dinţii. Odată ce se formează caria, neavând posibilitatea să meargă la un stomatolog, ea nu se opreşte. Sunt bacterii care înaintează, ajung pe nervul dintelui şi încep durerile, infecţia şi suntem obligaţi, când venim, să le scoatem, chiar şi la cei de nouă ani care au dinţi permanenţi. Mulţi dintre copiii din România nu merg la medic pentru că nu au posibilitatea, dar nici nu văd cultura asta, nu văd obişnuinţa de a se trata. Apoi persoanele care au grijă de aceşti copii nu-i învaţă să se spele pe dinţi . Mi-aduc aminte că i-am dat unui copil periuţa şi o pastă de dinţi. Pasta o mânca, iar cu periuţa spăla dinţii unui câine. Nu se spălase niciodată, nu era obişnuit, dar nu era vina lor, pur şi simplu nu era învăţat”, povesteşte medicul Mihaela Agache, o româncă din Galaţi, dar stabilită în Italia.  

Întregul proiect din România este coordonat de Antonela Ioniţă, reprezentant pentru ţara noastră al fundaţiei „Overland for Smile – Zâmbet de copil” şi este dedicat în primul rând copiilor instituţionalizaţi, dar, pentru că era nevoie, medicii s-au oferit să trateze şi persoane în vârstă fără posibilităţi materiale sau bătrâni din azilele din Prahova.

“Am primit o listă de la DGASPC Prahova cu 21 de centre din judeţ, iar până acum, prin cabinetul nostru au trecut 674 de copii, mulţi dintre ei în repetate rânduri pentru că nu poţi termina un tratament după o singură şedinţă. În total sunt 1070 de persoane propuse de Protecţia Copilului Prahova pentru a veni la noi pentru tratament”, a declarat Antonela Ioniţă.

Anul acesta misiunea medicilor italieni se va termina în data de 7 septembrie, perioadă în care vor rămâne la Câmpina, iar de la anul se vor întoarce începând cu luna mai. De la începutul proiectului, caravana a vizita 35 de judeţe din întreaga ţară şi a tratat gratuit peste 36.000 de pacienţi, dintre care 26.411 au fost copii. 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite