Cât de tare ne influenţează vremea capricioasă. Psihiatru: „Atenţie cu ce vă bombardaţi seara înainte de culcare!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vacanţa şi veselia, leacuri pentru astenia provocată de vremea capricioasă FOTO Adevărul
Vacanţa şi veselia, leacuri pentru astenia provocată de vremea capricioasă FOTO Adevărul

Vremea capricioasă, cu zăpadă în mijloc de aprilie, cu alternanţe majore de temperaturi de la o zi la alta, cu viscol sau ceaţă în loc de soare, nu are cum să nu vă influenţeze stare de spirit în mod negativ.

Dacă aţi simţit pe pielea voastră că nu aţi mai fost capabili să rezolvaţi probleme pe care, în mod firesc, le-aţi fi soluţionat într-un timp scurt şi cu uşurinţă, dacă aţi observat o oarecare agresivitate faţă de prieteni care nu vă este specifică, dacă vă este din ce în ce mai greu să vă treziţi dimineaţa, deşi perioada de repaos peste noapte a fost de cel puţin şase ore, nu este exclus ca starea în care vă aflaţi acum să fie puternic influenţată de schimbările meteorologice anormale.

Nu ignoraţi aceste simptome, spun medicii, mai ales că există „leacuri” la îndemâna oricui pentru a depăşi acest blocaj.

„În general schimbările climaterice sau meteorologice ne influenţează pe toţi. Suntem fiinţe cărora ne place soarele, lumina, ziua, căldura, iar aceste schimbări bruşte de temperatură cu primăvară capricioasă, categoric modifică reactivitatea noastră. Într-un fel reacţionăm la zăpadă, la zăpadă neaşteptată, într-un fel reacţionăm la o vreme minunată, cu cer senin cu ciripit de păsărele, cu flori. Există persoane a căror reactivitate este mai mare decât cea firească, normală şi care reacţionează prin stări de oboseală, insomnie, oboseală psihică, dificultăţi de a rezolva problemele, dificultăţi în a relaţiona cu ceilalţi, sunt mai trişiti, mai prost dispuşi. Din fericire acest lucru se poate rezolva categoric. În primul rând suntem preveniţi de meteorologi şi atunci prevenţia poate fi o schimbare de modalitate de a percepe lucrurile, o modificare a terapiei, în cazul în care facem terapie, fie cu medicaţie, fie naturistă. Putem înţelege astfel care este cauza tulburărilor de somn, a stărilor de iritare, a oboselii fizice şi psihice”, explică dr. Renata Iosifescu, medic primar pishiatru în cadrul Spitalului de Psihiatrie Voila din Câmpina.

Pentru cei care nu ţin neapărat să ajungă la un medic, cea mai bună terapie pentru a scăpat de perioada de astenie este să îşi ia câteva zile de vacanţă, dacă acest lucru este posibil. În caz contrar, timpul liber pe care îl au la dispoziţie ar trebui să-l petreacă de parcă s-ar afla în vacanţă. Întâlnirile cu prietenii, cu persoane cu care le face plăcere să stea de vorbă, vizionarea de filme vesele, comedii, renunţarea la programele de ştiri care transmit informaţii triste şi chiar tragice ar trebuit să fie regulile de bază în momentele de oboseală psihică.

“Atenţie cu ce vă bombardaţi seara înainte de culcare! Influenţa negativă este extrem de patologică. În loc să vă uitaţi la ştiri, mai bine vizionaţi un film vesel. Faceţi un duş înainte de culcare, schimbaţi-vă hainele. Nu neapărat pentru a vă spăla, ci pentru a vă curăţa câmpul energetic ”, spune medicul Renata Iosifescu.

De asemneea medicul ne sfătuieşte să nu ne refuzăm nicio plăcere în astfel de perioade, evident în măsura în care ele pot fi satisfăcute.

“Dacă ne plac dulciurile, atunci să mâncăm dulciuri. Restricţiile acestea alimentare pot fi asimilate ca o pedeapsă şi pot agrava starea prosată în care ne aflăm. Şi nu mă refer doar la restricţiile alimentare, ci la absolut tot” a mai spus medicul psihiatru.

Esenţial este să nu confundăm starea de tristeţe, de “amorţeală” provocată de vremea morocănoasă cu depresia, o afecţiune cu adevărat gravă şi pentru care este neapărată nevoie de intervenţie de specialitate. La fel, indispoziţiile provocate de schimbările de temperatură, de vremea capricioasă nu conduc la depresie.

„Depresia reală ca afecţiune psihiatrică are mai multe componente. O componentă premorbidă, genetică, biologică, de modificare a neurotransmiţătorilor generali. O persoană depresivă anterioar, da, poate să i se a agraveze simptomatologia primăvăara şi toamna. De aceea noi ne anunţăm pacienţii, îi monitorizăm mai frecvent primăvara şi toamna şi chiar şi iarna. Dar nu putem spune că poate exista o depresie din cauza vremii nefavorabile, nu. Da, este o tristeţe, o stare proastă, o indispoziţie,  dar nu o depresie. Categorc confuzia se  poate face şi de aceea este bine să existe un cosnult psihiatric, o avizare medicală pentru a nu face greşeli, pentru a nu trata o indispoziţie cu un antidepresiv sau să trecem pe lângă o depresie reală şi să spunem că,  este doar o astenie de primăvară” spune dr. Iosifescu.

Din păcate, stările de oboseală fizică şi psihică intensă şi prelungită, pot favoriza tentativele de suicid, pentru că, nu de puţine ori, persoanele care sunt meteosensibile consideră că nu pot rezolva anumite probleme decât într-un mod radical.

"Este real, primăvara se constată o creştere a numărului de cazuri de tentative de suicid, dar, trebuie să recunoaştem, şi mediatizarea acestor cazuri, mai ales a modalităţilor de suicid, dă foarte multe idei celor care cochetează cu asta, care deja au un plan. Spun: a, uite, şi cutare a făcut asta şi a reuşit! Mai mult decât atât, se constată o creşetere a numărului de tentative de suicid la copii, la preadolescenţi, de 11-13 ani cu modalităţi de suicid prin spânzurare, ori asta este deja o modalitate care a fost transmisă. Există totuşi această tendinţă ca primăvara  şi frecvent înainte de sărbătorile de iarnă să existe mai multe cazuri de suicid”, a explicat dr Renata Iosifescu.

Important este ca aceste stări de slăbiciune fizică, de scădere a capacităţii de lucru să nu fie deloc ignorate, iar cei care ştiu că trec prin astfel de momente în anumite perioade din an, să-şi ia măsuri de prevenţie. Fie îşi programează atunci un scurt  concediu, o vacanţă, o excursie sau un anumit program care să-i determine să depăşească blocajul, fie să petreacă timp cât mai mult posibil în compania prietenilor. 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite