Remedii naturiste cu suc şi vin de leuştean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Leuşteanul, planta aromatică atât de apreciată în bucătărie, are calităţi terapeutice prea puţin exploatate. Are efecte extraordinare în curele de detoxofiere a organismului, dar şi în multe afecţiuni comune.

“Principiile active ale leuşteanului recomandă această plantă în uz intern, în caz de bronşite, traheite, afecţiuni digestive, colici abdominale la copii, constipaţie, debilitate, diaree, dismenoree, edeme cardiace, gaze intestinale, hipertensiune, inapetenţă, stres, tulburări de ciclu, afecţiuni ale glandelor salivare, anorexie, cicluri menstruale neregulate, dar şi în tahicardie. Cele mai spectaculoase rezultate se obţin însă în curele de detoxofiere a organismului”, explică, pentru Adevărul, fitoterapeutul Elena Badea. 
 

Opreşte tusea convulsivă

Ceaiul de leuştean, preparat dintr-o linguriţă de plantă uscată sau două linguriţe de plantă verde, la 250 de ml de apă clocotită, lăsate la infuzat 10-15 minute, ajută la tratarea tusei convulsive, edemelor cardiace, indigestiilor, dar şi la detoxifierea organismului. “O cură de detoxifiere presupune consumarea a două căni de infuzie zilnic, timp de 14 zile. Consumat înainte de culcare, ceaiul are efecte laxative eficiente a doua zi, dimineaţa”, explică Elena Badea. 

Un alt preparat terapeutic este decoctul obţinut dintr-o linguriţă de pulbere din rădăcina uscată de leuştean şi 200 ml oţet din vin. “Amestecul se fierbe într-un vas emailat, timp de 15-20 de minute. Cu produsul astfel obţinut se ung şi fricţioneaza zonele dureroase. Adăugat în apa de baie, este eficient în combaterea problemelor articulare”, mai spune fitoterapeutul. 

Preparat sub formă de tinctură, leuşteanul este eficient în afecţiunile stomacului şi în reglarea ciclului menstrual. Pentru calmarea durerilor de stomac, fitoterapeutul recomandă ceaiul preparat din seminţe de leuştean.

Tratează colita
 

Vinul şi sucul de leuştean sunt alte două preparate cu acţiune terapeutică uimitoare. “Sucul proaspăt din frunze de leuştean are efecte împotriva bolilor de piept cronicizate (bronşită, bronşită tabagică, tuse remanentă) şi a constipaţiei. Indicat este un pahar de suc de leuştean pe zi, în două-trei porţii. Tratamentul durează minimum două săptămâni şi se reia de câte ori este nevoie. Nu se depăşeşte o cantitate de 100-150 ml de suc nediluat pe zi”, explică fitoterapeutul. 
 

Consumat proaspăt, sucul este eficient în combaterea sindromului colonului iritabil şi a colitei. “Indigestia şi dispepsia se tratează cu o cură de zece zile în care se consumă suc de leuştean, câte două linguriţe înaintea meselor principale”, mai spune specialistul în fitoterapie. 

Vinul de leuştean, un preparat ceva mai exotic, are efecte foarte bune împotriva retenţiei de apă, a indigestiilor şi anorexiei. “Pentru obţinerea vinului avem nevoie de o sută de grame de leuştean proaspăt şi mărunţit, puse la macerat, două săptămâni, în 750 ml de vin alb, natural, la temperatura camerei. După cele 14 zile se filtrează şi se păstrează la frigider, în sticle mici, închise la culoare. Se consumă câte un păhărel pe zi, la nevoie, înaintea mesei principale”, mai spune fitoterapeutul. 
 

Ameliorează migrenele
 

Flavonoidele din frunzele leuşteanului au efecte antiinflamatoare asupra mucoasei intestinale, în timp ce substanţele sale volatile au efect antiseptic şi reglează flora tubului digestiv. “În cazul migrenelor puternice se mestecă îndelung câteva frunze proaspete. La fel se poate proceda şi în crizele biliare, prin normalizarea activităţii colecistului”, spune specilistul. 

Planta poate fi folosită însă şi în uz extern, pentru tratarea diferitelor ulceraţii ale pielii, ameliorarea unor alergii, vindecarea rănilor şi furunculelor. “Cataplasma obţinută din frunze proaspete de leuştean, zdrobite, se aplică direct pe locul afectat. Se lasă să acţioneze o oră, după care se îndepărtează, iar porţiunea tratată se lasă să se zvânte în aer liber. Dacă o folosim pentru tratarea petelor de piele care apar pe fondul unor tulburări interne, tratamentul extern trebuie făcut în paralel cu o cură de dezintoxicare de minimum două săptămâni, în care se iau 12 linguriţe cu suc de leuştean pe zi”, explică fitoterapeutul. 

Atenţie!
 

Leuşteanul prezintă riscuri în cazul femeilor însărcinate, iar pentru că nu sunt studii în domeniu, femeile care alăptează ar trebui să evite consumul de leuştean. De asemenea, persoanele care prezintă disfuncţii renale sau dureri şi inflamaţii ale rinichilor ar trebui să evite şi ele consumarea preparatelor din leuştean. De aceea, specialistul recomandă consultarea unui medic atunci când vrem să începem o cură cu leuştean.

  

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite