Oraşul din România care deţine recordul fidelităţii conjugale. Peste 10% din familii au depăşit 50 de ani de căsătorie. Trei cupluri ne explică cum au rezistat
0Statisticile arată că un oraş din sudul României este „campion naţional“ în ceea ce priveşte fidelitatea conjugală. Peste 10% din cele aproximativ 25.000 de familii înregistrate oficial au peste 50 de ani de căsătorie neîntreruptă.
Din anul 2000 şi până în prezent, nu mai puţin de 2.911 cupluri au fost premiate de Primăria Piteşti pentru cel puţin 50 de ani de căsătorie neîntreruptă. Iar 154 dintre aceste cupluri au depăşit 60 de ani de căsătorie neîntreruptă. Dintre cele 2.911 cupluri premiate, peste 2.600 mai sunt încă în viaţă. Şi cum la ora actuală în Piteşti sunt aproximativ 25.000 de cupluri căsătorite, asta înseamnă că peste 10% dintre ele au minimum 50 de ani de căsătorie.
Cum se poate explica acest număr foarte mare de cupluri fidele de atâtea decenii? „Cred că aici contează foarte mult şi perioadele în care aceste cupluri s-au căsătorit. Înainte, în anii 50 şi 60, se punea cu mult mai mult preţ pe valorile esenţiale ale familiei, pe dragoste şi înţelegere dincolo de orice greutăţi. Pentru toate aceste mii de cupluri cu peste 50 de căsnicie neîntreruptă sintagma „împreună şi la bine şi la greu” a avut şi are valoare, a fost şi este respectată. În opinia mea, tot acest progres galopant al societăţii şi toată această tehnologizare globală au dus cumva la o scădere drastică a respectului pentru instituţia căsătoriei şi mai ales faţă de valorile sale de bază”, spune primarul Piteştiului, Cornel Ionică.
„Tinerii din ziua de azi s-au învăţat să stea necăsătoriţi”
Familia Floarea şi Ion Boboc

Am stat de vorbă cu trei dintre cuplurile longevive din Piteşti pentru a afla secretele fidelităţii lor conjugale şi de ce în zilele noastre nu se mai pune preţ pe instituţia căsătoriei.
Floarea (69 de ani) şi Ion Boboc (73 de ani) au împlinit recent 50 de ani de căsătorie. Şi nu şi-au pierdut nici acum afecţiunea şi zâmbetul. Au patru copii. „Ne-am cunoscut la o nuntă în comuna Boţeşti. Viitoarea mea soţie era sora miresei. Mi-a plăcut de ea şi după trei luni ne-am căsătorit. Cred că înţelegerea reciprocă şi respectul au contat cel mai mult în cei peste 50 de ani de căsnicie”, spune domnul Ion Boboc. De ce nu se mai poartă fidelitatea în căsnicie? „Tinerii s-au obişnuit să stea necăsătoriţi”, ne răspunde doamna Floarea Boboc.
Ce spune un cuplu cu peste 60 de ani de căsătorie: „A fost o dragoste sufletească între noi, fără materialisme”
Miron şi Georgeta Negulescu, unul dintre cele mai longevive cupluri

Georgeta (81 de ani) şi Miron Negulescu (82 de ani) formează unul dintre cele mai longevive cupluri din Piteşti şi din ţară. În decembrie 2016 au împlinit 60 de ani de căsătorie neîntreruptă şi sunt la fel de îndrăgostiţi ca în prima zi. Domnul Miron Negulescu ne dezvăluie că „între mine şi partenera mea de viaţă a fost dragoste pură. A fost o dragoste sulfetească, fără materialisme. Ne ştiam încă de când eram colegi de liceu şi ne-am plăcut reciproc. Aşa că ulterior căsătoria a fost un pas normal. În cele peste şase decenii de când suntem împreună au fost extrem de importante pentru noi relaţia de sinceritate, corectitudinea, sprijinul în familie, înţelegerea şi la bine şi la greu şi ataşamentul reciproc. Avem doi copii, trei nepoţi şi un strănepot.”
În opinia domnului Miron, la ora actuală nu se mai pune preţ pe instituţia căsătoriei şi pentru că „nu mai este respect. Modernizarea asta a luat-o prea mult înaintea educaţiei şi asta e foarte rău.” Înainte de a ne despărţi, domnul Miron ne mai face o confesiune: după ce i-a dus prima oară un buchet de flori soţiei, aceasta i-a spus să nu îi mai aducă flori: „Contează cel mai mult ce este în inimile noastre”.
„Ne-am cunoscut printr-o colegă şi după două luni şi jumătate ne-am căsătorit”
Vasilica şi Nicolae Badea, un alt exemplu de longevitate în căsnicie

Un alt cuplu special este cel format din Vasilica (71 de ani) şi Nicolae Badea (81 de ani), părinţii lui Marius Badea, patronul companiei Lactate Brădet. Au împlinit 50 de ani de căsătorie în urmă nu cu mult timp. Cum s-au cunoscut? „Într-o staţie de autobuz”, ne dezvăluie domnul Nicolae Badea. „Ea era elevă la Şcoala Tehnică Sanitară şi era în staţia de autobuz din faţa Teatrului Al. Davila din Piteşti. Eu eram proaspăt inginer constructor venit în Piteşti pentru a începe lucrările la fabrica de motoare electrice. O colegă de-a ei mi-a prezentat-o. Ne-am plăcut reciproc şi după două luni şi jumătate ne-am unit destinele. Şi în toţi aceşti ani de când suntem împreună cel mai mult au contat înţelegerea şi dăruirea pentru familie. Iar cea mai mare bucurie a fost venirea pe lume a celor doi copii ai noştri.”
Un alt secret al longevităţii familiei Badea este reprezentat şi de faptul că au fost şi sunt două persoane foarte active şi muncitoare. Iar cei doi sunt foarte implicaţi şi în activităţile de la fabrica de lactate pe care fiul lor o deţine în Argeş.
De ce nu sunt căsătoriile longevive ca odinioară? „Tinerii nu se mai respectă, nu le mai place căsătoria. Iar în şcoli nu se mai face educaţie ca pe vremuri. Iar toată tehnologizarea asta dăunează dragostei. În opinia mea, un alt motiv pentru care vedem din ce în ce mai puţine cupluri fidele este legat şi de faptul că tinerii din ziua de azi nu îşi mai fac timp să citească o carte, au uitat de bucuria lecturii. Iar cărţile au un rol vital în formarea caracterelor”, opinează Nicolae Badea.