Istoria telegrafului făcut la Piteşti prin donaţiile cetăţenilor: „A început firul electric lucrarea sa şi într-acest oraş“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aparat de telegrafiat FOTO allencbrowne.blogspot.com
Aparat de telegrafiat FOTO allencbrowne.blogspot.com

În 1859, la 5 ani de la înfiinţarea la Timişoara a primului oficiu telegrafic din România, autorităţile locale din Argeş le cereau orăşenilor din Piteşti să ajute Guvernul pentru susţinerea liniei de telegraf, prin subscrierea de bani.

În 1853 se finaliza construcţia primei linii telegrafice în sistem Morse, pe traseul Viena -Timişoara - Sibiu - Alba -Iulia - Cluj,  iar în 1854 lua fiinţă primul oficiu telegrafic din România,  la Timişoara, instalat de firme austriece care au asigurat atât aparatura, cât şi specialiştii necesari funcţionării sistemului. În acelaşi an, începea extinderea telegrafului în ţară. 

Un an mai târziu, în 1855, în România se înfiinţau primele şcoli de telegrafie, la Bucureşti şi la Iaşi. Aici era pregătit personal român pentru deservirea posturilor telegrafice.

Între anii 1858-1859, liniile telegrafice române erau preluate de la austrieci. Argeşenii aveau acces la telegraf, dar pentru că Guvernul avea mari nevoi financiare, administraţia districtului Argeş (Prefectura), condusă de P. Orbescu, făcea un apel către "maghistratul" oraşului Piteşti (primăria), în care cerea orăşenilor să ajute Guvernul prin subscrierea de bani pentru susţinerea financiară a recent înfiinţatului „fir“  de telegraf în Piteşti. 

"Iată Piteştiul legat cu semenele sale din România şi Moldavia"

 Redăm mai jos, integral, documentul înregistat la data de 3 decembrie1859.

„Domnul Meu!

Plin de bucurie vă anons (nr. anunţ) că astăzi a început firul electric lucrarea sa şi într-acest oraş.

Fie binecuvântat acest început!

Cunoaşteţi destul cât era de necesar şi Piteştilor acest fir.

Iată-l în fine înfiinţat! Iată Piteştiul legat cu semenele sale din România şi Moldavia şi mai strein de cum erau până aci.

De azi înainte se pot crede una lângă alta, se pot înţelege îndată la trebuinţele lor şi mai ales asupra acelora de a ajunge la prosperitate, înflorire şi fericire.

Înfiinţarea acestui fir însă cu stabilimentele lui au costat pe Guvern sume însemnate şi în ne-nlesnirea în care se găseşte astăzi, noi trebuie să intervenim cu a oferi câte ceva în favorul acestei bune şi folositoare instituţii.

Propui dar a se începe o subscriere şi sunt încredinţat că d-nii cetăţeni piteşteni nu vor rămânea mai prejos de ceilalţi compatrioţi ai noştri dintr-alte districte cărora le-a fost mult numai de a auzi şi au depus îndată cu mulţumire şi bucurie o mică ofrandă pentru această frumoasă cauză.

Nu mă îndoiesc că în curând voi avea fericirea de a anonsa Guvernul că cetăţenii argeşeni au făcut ofrande mai însemnate decât confraţii lor dintr-alte districte adăogând şi cu această ocazie o nouă probă că dânşii sunt cei mai dintâi a sprijini tot ce este folositor pentru binele şi fericirea naţii. De aceia, veţi binevoi ca la fiecare săptămână să mă înştiinţaţi de marşul(!) contribuţiilor.         

P. Orbescu

No. 12.907

1859 decemver Piteşti

Domnului Prez. al Maghis. local

   

Înfiinţarea Telegrafului la Piteşti:
Înfiinţarea Telegrafului la Piteşti:

Rezoluţii:

I.                   Cancelaria va deschide o listă, d. secretar şi ajutorul vor stărui pe la fiecare din d-nii orăşeni ca fiecare cu ceea ce va vrea să contribuie la ajutorul acesta.

II.                 Pe oricâţi din d-nii orăşeni i-am invitat a se suptscrie în ajutorul ce se propune într-aceste, au dat răspuns că cei mai  mult s-au suptscris la onor. Ad-ţie, iar alţii supt feluri de îndreptări n-au voit. I. Conciu, V. Tărdescu(?)“

Documentul  se găseşte în arhivele Direcţia Judeţeană Argeş a Arhivelor Naţionale. 

Astăzi, telegraful (care a funcţionat timp de 169 de ani) este considerat o tehnologie total depăşită. ultima telegramă din lume a fost transmisă pe 14 iulie 2013, în India.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite