Cursele cu vaporaşul pe Lacul Vidraru: vestă de salvare doar la cerere, iar masca se poartă din conştiinţă FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obiectivele montane ale României sunt luate cu asalt de către turişti. Transfăgărăşanul este una dintre zonele cele mai căutate. Turiştii însă uită cu totul în vacanţă de regulile de protecţie.

Weekend de weekend, mai ales după ce s-a trecut la starea de alertă în urma crizei globale cauzată de noul coronavirus, românii şi-au îndreptat atenţia nu doar spre litoral, ci şi spre obiectivele turistice de la munte. 

Transfăgărăşanul, spre exemplu, în această perioadă de pandemie, mai ales la sfârşit de săptămână, devine un adevărat furnicar. Şi nu doar pe porţiunea din zona Lacului Bâlea, cum s-ar aştepta mulţi.

Lacul Vidraru din Argeş a devenit unul dintre cele mai vizitate locuri din ţara noastră, plimbările pe lac cu ambarcaţiunile de agrement fiind printre cele mai căutate activităţi pe care le oferă zona.

GALERIE FOTO CU LACUL VIDRARU ŞI NEPĂSAREA ROMÂNILOR

La fel se întâmplă şi pe râul Olt, în staţiunea Călimăneşti – Căciulata, în judeţul vecin, Vâlcea, din acelaşi motiv. 

Numai că, în timp ce în Vâlcea, căpitanii de vas le înmânează tuturor pasagerilor veste de salvare, iar dacă nu provin din aceeaşi familie / grup le atrag atenţia clienţilor în privinţa măştilor de protecţie, nu acelaşi lucru este valabil şi pe Lacul Vidraru - Argeş, unde porţi vestă doar la cerere, iar mască - din conştiinţă. 

Lacul Vidraru - Argeş: curse cu vaporaşul fără veste de salvare sau măşti de protecţie:

Este la fel de adevărat că ambarcaţiunile de pe râul Olt au o capacitate mai mică faţă de unele dintre ambarcaţiunile de la Vidraru, dar şi că nu toţi pasagerii care se plimbă pe Olt aleg să îmbrace vesta. Unii, în mod special bărbaţii mai corpolenţi, preferă să o ţină lângă ei.

Inconştienţă

La Vidraru, însă, atât pasagerii cât şi căpitanii de vas şi implicit firmele care administrează aceste afaceri dau dovadă de nepăsare. Nici măcar în cazul familiilor cu copii nu am văzut mai multă prudenţă.

O demonstrează imaginile surprinse, cu mai multe curse, ale unor ambarcaţiuni de agrement diferite, ce aparţin mai multor firme, în ultimele 10 zile, atât de un reporter „Adevărul” cât şi de turişti şi postate pe reţelele de socializare. 

Fiecare ambarcaţiune prestează curse de câte o jumătate de oră, pe mai puţin de jumătate de lac, iar capacitatea acestora variază între 10 şi peste 50 de pasageri. Preţul unui bilet variază şi acesta între 10 şi 15 lei, în funcţie de vârstă. 

În fotografii sau filmări se observă că cea mai mare parte dintre pasageri nu poartă veste de salvare, iar în ceea ce priveşte distanţarea socială, deşi stau unul lângă altul, foarte puţini poartă mască de protecţie. Ceea ce ar trebui să fie o regulă, la Vidraru este o raritate. 

Măsurile de protecţie a pasagerilor şi nici masca de protecţie nu sunt respectate pe ambarcaţiunile de agrement de pe Lacul Vidraru - Argeş Foto DMS Stoica

Nici măcar căpitanii de vas, ori unele dintre persoanele care vând bilete, nu poartă mască de protecţie, deşi intră zilnic în contact cu sute de oameni. 

Chiar dacă forţele de ordine îşi fac simţită prezenţa, mai ales în zilele de sărbătoare sau la sfârşit de săptămână, cei mai mulţi dintre turişti, nici măcar în zonele unde se creează aglomeraţie: standuri, wc-uri, zone de aşteptare etc. nu poartă mască de protecţie. 

Toate aceste lucruri se întâmplă în contextul în care Argeşul este unul dintre cele mai afectate judeţe din cauza pandemiei de COVID - 19. În plus, atât în Vâlcea cât şi în Argeş purtarea măştii de protecţie în spaţiile deschise, aglomerate, este obligatorie.

Vă mai recomandăm şi:

FOTO Voluntarii străini care ne-au făcut curăţenie în munţi şi pe albiile râurilor: „Habar n-aveţi ce bogăţii deţineţi!“

FOTO Cea mai mare herghelie de lipiţani din lume este în Ţara Făgăraşului. Imagini superbe cu armăsarii

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite