S-au dat primele sentinţe în cazul tentativei de asasinare a lui Bogdan Mararu. Condamnările însumează 22 de ani de închisoare
0
Curtea de Apel Bacău a dat ieri o sentinţă în cazul a doi dintre inculpaţii acuzaţi de omor calificat, distrugere şi acte de terorism. În total, cinci persoane erau acuzate că ar fi amplasat un dispozitiv exploziv artizanal sub autoturismul lui Bogdan Mararu, la Piatra Neamţ, în luna ianuarie a acestui an.
Conform sentinţei date marţi de Curtea de Apel Bacău, Ovidiu Popa (31 de ani) a primit 15 ani de închisoare cu executare, iar Emil Cristofor (30 de ani) va executa 7 ani de închisoare. Ovidiu Popa a fost prins în flagrant, în noaptea de 10/11 ianuarie a.c, în timp ce monta dispozitivul exploziv sub maşina lui Bogdan Mararu parcată în faţa blocului de pe strada Privighetorii din Piatra Neamţ. Ambii vor trebuie să achite şi cheltuieli judiciare de 3.000 de lei, dar au posibilitatea de a ataca sentinţa la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În acelaşi dosar, instanţa urmează să se pronunţe şi în cazul altor trei inculpaţi care nu şi-au recunoscut faptele: Cosmin Irinel Lăcătuş şi Petrică Jâtaru (ambii din Târgu Ocna), participanţi la atentatul din Piatra Neamţ şi Daniel Pădurariu (44 de ani), din comuna Alexandru cel Bun (Neamţ). Acesta din urmă şi interlopul pietrean Dumitru Mironescu zis „Puiu” sunt acuzaţi de constituirea unei grupări infracţionale, acte de terorism, instigare la omor calificat şi distrugere, precum şi nerespectarea regimului materiilor explozive.
„Inculpatul Mironescu a procurat şi predat inculpaţilor un dispozitiv exploziv improvizat, având greutatea de circa 1.000 grame. Dispozitivul era perfect funcţional şi apt de a detona, şi conţinea un amestec de produse chimice din categoria materiilor şi amestecurilor explozive, care se regăsesc în mod uzual în compoziţia explozivilor de tipul dinamitelor“, au arătat cei de la DIICOT. Specialiştii au precizat ulterior că dacă atentatul ar fi avut loc, bomba ar fi ucis toţi ocupanţii maşinii lui Mararu, model Mitzubishi Range Rover, şi ar fi creat pagube pe o rază pe 350 de metri.
Vitalie Proca l-a întărâtat pe Mironescu
Gruparea celor patru executanţi ai misiunii comandate de nemţeanul Daniel Pădurariu a fost destructurată de procurorii DIICOT Neamţ după mai multe zile de filaje şi interceptări telefonice realizate cu ajutorul Poliţiei şi SRI. Iniţial, acţiunea în care era vizat Bogdan Mararu ar fi trebuit să aibă loc în preajma sărbătorilor de iarnă. În actul de inculpare este prezentat istoricul atentatelor care au avut loc începând din anul 2005, precum şi ura dintre grupările rivale conduse de fraţii Mararu, respectiv de Mironescu, fiecare având ca ţintă suprimarea celuilalt.
Războiul a luat amploare după uciderea lui Gheorghe Mararu, în noiembrie 2010, în Café Latino. Anul trecut, fraţii Bogdan şi Răzvan Mararu au angajat un asasin plătit, pe basarabeanul Vitalie Proca, care ar fi trebuit să-l ucidă pe Mironescu, doar că acesta a ratat ţinta şi a împuşcat un necunoscut care a scăpat cu viată. „Puiu” Mironescu şi-a dat seama imediat că el era cel urmărit, drept pentru care a decis să-l ucidă pe Bogdan Mararu. Mironescu l-a contactat atunci pe Daniel Pădurariu şi a comandat asasinarea rivalului. Deşi iniţial, Pădurariu nu a vrut, Mironescu l-a ameninţat spunându-i că are un fiu, care călătoreste mult, şi oricând poate avea un „accident“.
Atentat cu două variante: decapitare sau explozie
În decembrie 2012, o persoană necunoscută i-a predat amestecul exploziv lui Pădurariu, iar acesta i-a găsit pe restul membrilor grupării, le-a explicat cum funcţionează bomba şi ce trebuie să facă cu ea. Preţul oferit de Pădurariu pentru plasarea bombei a fost de 7.000 de euro, iar dacă acţiunea se solda cu uciderea lui Mararu, „premiul” ajungea la 15.000 de euro. Cel care a fost instruit şi urma să monteze bomba era Ovidiu Popa.
„Menţionez faptul că Pădurariu Daniel mi-a propus mai multe variante de executare a ţintei, respectiv decapitarea acestuia prin utilizarea unui cuţit în stradă, sau amplasarea unui dispozitiv sub maşină. Prima variantă ar fi fost plătită dublu, respectiv 30.000 de euro. Nu am acceptat această variantă propusă de Pădurariu de a omorî cu cruzime ţinta“, a spus Popa în faţa anchetatorilor.
Atentatul ar fi trebuit să aibă loc înainte de Sărbătorile de iarnă, dar maşina lui Mararu a lipsit din parcarea blocului câteva zile, aşa că totul a fost amânat până pe data de 11 ianuarie 2013, când s-a realizat flagrantul, iar atentatorii au fost luaţi ca din oală de poliţiştii coordonaţi de procurorii DIICOT.
CITIŢI ŞI
Bărbaţii cercetaţi pentru tentativa de asasinare a lui Bogdan Mararu rămân încarceraţi