Probleme la adăposturile pentru populaţie în caz de război. ISU a depistat sute de deficienţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sunt necomformităţi la adăposturile civile FOTO Monitorul Neamţ
Sunt necomformităţi la adăposturile civile FOTO Monitorul Neamţ

Verificările efectuate de cadrele ISU la adăposturile civile din judeţul Neamţ au scos la iveală multe probleme, cele mai multe referindu-se la starea instalaţiilor de ventilare

Specialiştii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă

„Petrodava“ au efectuat verificări la adăposturile civile din Neamţ, publice şi private, fiind constate numeroase nereguli.

Deţinătorii acestora sunt obligaţi să îndeplinească norme şi măsuri stabilite pentru menţinerea lor şi a instalaţiilor în stare de funcţionare. 

Controalele au fost desfăşurate în luna martie 2022 la

toate cele 72 de astfel de spaţii existente în localităţile judeţului. ISU Neamţ a transmis că au fost depistate 270 de deficienţe, fiind aplicate doar avertismente, nu şi amenzi contravenţionale autorităţilor publice locale, cărora le revine întreţinerea lor.

„Principalele deficienţe constatate pe timpul acestor verificări sunt: la o parte din adăposturi instalaţiile de filtro-ventilaţie nu funcţionează; o parte din ele nu sînt echipate cu instalaţiile de filtro-ventilaţie; nu există filtre pentru instalaţia de filtro-ventilaţie“, a comunicat ISU Neamţ. 

Alte probleme derivă din faptul că au fost efectuate modificări structurale la unele spaţii de adăpostire, astfel neputând fi asigurată operativitatea în 24 de ore, uşile metalice nu sunt etanşe ca urmare a uzării excesive a garniturilor, ieşirile de salvare erau blocate, iar o parte din adăposturi nu sunt marcate corespunzător cu însemnul protecţiei civile. 

În termeni de protecţie civilă, adăpostirea reprezintă o măsură specifică de protecţie a populaţiei,

a bunurilor materiale, a valorilor culturale şi de patrimoniu, pe timpul ostilităţilor militare şi al situaţiilor de urgenţă, împotriva efectelor acestora. Sunt spaţii special amenajate pentru protecţie în situaţii specifice, proiectate, executate, dotate, echipate şi autorizate potrivit normelor şi instrucţiunilor tehnice elaborate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. 

În judeţul Neamţ există 72 de adăposturi de protecţie civilă, publice şi private, cele mai multe în Piatra Neamţ, după care urmează oraşele Roman, Târgu Neamţ şi Bicaz. În mediul rural, astfel de spaţii sunt în comunele Tarcău, Săvineşti, Cordun, Piatra Şoimului, Taşca şi Crăcăoani. Cele private aparţin unor mari firme. 

Conform normelor, pe timp de pace, cu excepţia celor amenajate ca puncte de comandă, adăposturile pot fi utilizate pentru alte destinaţii, cu obligaţia de a fi eliberate în situaţii de urgenţă în  24 de ore.

Adăposturile publice de protecţie civilă sunt inspectate periodic de către personalul de specialitate al serviciilor de urgenţă profesioniste. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Angajări pe pile la Apele Române. Cum au ajuns directori doi „băieţi deştepţi“

„Am încetat să mai urăsc“. Declaraţia unei refugiate din Ucraina, găzduită de Mănăstirea Sihăstria

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite