FOTO Incompetenţă din partea Primăriei Iaşi în problema câinilor comunitari. Noul padoc al oraşului, aflat în construcţie de patru ani, a ajuns o ruină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câinii fără stăpân au devenit un "brand" al Iaşiului FOTO Adevărul
Câinii fără stăpân au devenit un "brand" al Iaşiului FOTO Adevărul

Municipalitatea din Iaşi se arată incapabilă să rezolve problema câinilor comunitari din oraş, a căror înmulţire a fost scăpată total de sub control.

Sute de ieşeni se plâng că traiul în oraş a devenit insuportabil din cauza "simfoniilor" nocturne prelungite generate de câinii fără stăpân. În plus, majoritatea ieşenilor care trăiesc în cartierele mărginaşe şi-au elaborat o "hartă" personală, pe care trebuie s-o urmeze pentru a evita întâlnirile cu haitele de maidanezi. 

Măsurile luate în ultima vreme de edilii oraşului arată că problema patrupedelor fără stăpân, veche deja de peste zece ani la Iaşi, nu va fi rezolvată în curând. Nimeni nu mai poate furniza o estimare apropiată de realitate a numărului câinilor de pe străzile oraşului. Potrivit unei discuţii din 2011 dintre reprezentanţii Primăriei Iaşi şi cei ai asociaţiilor de protecţie a animalelor, în Capitala Moldovei ar putea exista între 5.000 şi 15.000 de câini fără stăpân. 

Aproape 1.500 de persoane ajung anual la spitalele din Iaşi muşcaţi de câini, iar mai mult de jumătate dintre aceştia au nevoie de vaccin antirabic. Pe perioadei verii, numărul atacurilor animalelor creşte spectaculos, principalul motiv fiind acela că patrupedele devin mult mai nervoase din cauza căldurii.

În acest context, marea investiţie promisă în campania electorală de primarul Gheorghe Nichita, padocul de la Tomeşti, a ajuns într-o stare deplarabilă: după patru ani de la punerea pietrei de temelie s-au cheltuit 1,8 milioane de lei, lucrările sunt departe de finalizare şi, mai mult, halele ridicate parţial au început să ruginească. În total, la Tomeşti ar trebui să existe cinci spaţii mari, care ar putea adăposti temporar 500 de animale. În proiectul iniţial, s-a vorbit despre 4.000 de locuri, după care numărul acestora a scăzut la 1.000, pentru ca, în final, proiectul să se limiteze la doar 500 de cuşti. Două dintre hale au în acest moment doar structurile metalice terminate, dar din cauza abandonării pe termen lung a construcţiilor, vopseaua s-a scorojit, iar fierul a început să ruginească. 

"Investiţia s-a mişcat pe măsura posibilităţilor financiare. A trebuit să alegem între padoc pentru câini şi finalizarea lucrărilor în unităţile de învăţământ. Anul acesta ne ocupăm de căi de acces, utilităţi, corp administrativ; la hale nu mai este mare lucru de făcut la ele. Anul acesta se pune în funcţiune obligatoriu“, a declarat viceprimarul Mihai Chi­rica pentru Ziarul de Iaşi. Primăria a alocat 2,2 milioane de lei în bugetul pentru 2013 pentru finalizarea padocului de la Tomeşti.

Promisiunile edililor oraşului în privinţa câinilor maidanezi s-au repetat cu ciclicitate în ultimii ani şi n-au fost duse până acum la îndeplinire. Potrivit oficialilor societăţii Salubris, care se ocupă cu activităţile de ecarisaj la Iaşi, în 2012 au fost strânşi de pe străzile Iaşiului 7.775 de câini fără stăpân. Majoritatea au fost duşi la padocul de la Miroslava, unde condiţiile de îngrijire puse la dispoziţia medicilor veterinari sunt jalnice, sterilizaţi şi eliberaţi din nou în teritoriu.

Citiţi şi:

Maidanezii din Iaşi rămân pe străzi, în timp ce lucrările la padocul din Tomeşti bat pasul pe loc

Padoc pentru buruieni, străzi pentru maidanezi

"Spor" pe bani publici: lucrările la noul padoc începute pe un alt teren

Maidanezii: adevăr şi provocare

Ieşenii au protestat împotriva eutanasierii câinilor

Ieşenii plătesc scump pentru înmulţirea animalelor

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite