Federaţia Rusă cere României predarea unui bărbat care ar fi pus o bombă în Moscova

Federaţia Rusă cere României predarea unui bărbat care ar fi pus o bombă în Moscova

Basarabeanul şi complicii săi au aruncat în aer un bancomat FOTO Captură YouTube

Autorităţile judiciare din Iaşi au admis o cerere de extrădare trimisă de Federaţia Rusă privind un cetăţean acuzat că a pus o bombă la Moscova. Cazul a fost soluţionat de către Curtea de Apel Iaşi, după câteva luni de dezbateri în care suspectul cerut de autorităţile ruse a invocat că este nevinovat şi a cerut să fie eliberat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Caprian Timoftei este un bărbat originar din Republica Moldova care a fost reţinut de către poliţiştii de frontieră din România în primăvara acestui an. Încarcerarea sa a fost făcută în baza unei semnalări transmise de către organele judiciare din Rusia, conform cărora Timoftei era căutat în această ţară pentru infracţiuni grave. Caprian Timoftei a cerut în timpul procesului său să primească azil la un centru de refugiaţi din nordul ţării, însă cererea sa a fost respinsă.

„Instanţa a dispus extră­darea clientului meu pentru ca acesta să fie cercetat în Federaţia Rusă“, ne-a spus avocatul Gheorghe Potomeanu, cel care l-a reprezentat pe Caprian Timoftei. În Rusia, acesta este cercetat pentru „furt în formă agravantă“ şi „acte de vio­lenţă periculoase pentru viaţă sau sănătate, faţă de reprezentanţii puterii“. 

A aruncat în aer un bancomat

Potrivit actelor transmise de către Procuratura Generală a Federaţiei Ruse, faptele imputate moldoveanului ar fi fost comise în date de 28 decembrie 2016. Atunci, alături de alte persoane, basarabeanul ar fi pus explozibil sub un bancomat din Moscova, cu scopul de a sustrage banii din aparat. Timoftei şi complicii au reuşit să obţină astfel în jur de 2,2 milioane de ruble ruseşti, echivalentul a aproape 30.000 de euro. Un poliţist în civil se afla în zona comiterii fapte şi, după ce s-a legitimat, a fost lovit cu maşina de hoţi. Omul legii a suferit mai multe fracturi, însă a supravieţuit agresiunii. Caprian Timoftei a reuşit să ajungă în România şi, în primăvara acestui an, a fost prins în judeţul Arad, în timp ce încerca să ajungă în Ungaria. A fost adus la Iaşi, unde a fost plasat în Arestul Poliţiei. Judecătorii ieşeni au decis ca, până la extrădarea sa în Rusia, Timoftei să rămână în arest preventiv. Presa din Republica Moldova a relatat în ultimele luni cazurile mai multor cetăţeni basarabeni care au aruncat în aer bancomate în Rusia, unii reuşind să fugă cu banii.

În privinţa procedurilor de extrădare, cazul lui Timoftei nu e singurul soluţionat luna aceasta, la Iaşi. Zilele trecute, aceiaşi judecători de la Curtea de Apel Iaşi au decis ca un cetăţean din Vaslui să fie trimis în Statele Unite ale Americii pentru a fi judecat într-un dosar de corupţie. Vasluianul este acuzat că ar fi dat mită unor agenţi guvernamentali în Irak. 

citeste totul despre: