Doi preoţi care refuză să-l pomenească pe mitropolitul Teofan, maziliţi din funcţii. „Am primit «cadoul» de ziua de naştere“
0Doi preoţi aflaţi în subordinea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, care şi-au arătat dezaprobarea faţă de participarea delegaţiei României la Sinodul din Creta, au fost oficial înlocuiţi din posturile pe care le ocupau.
Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a înlocuit doi preoţi care au condamnat public participarea delegaţiei Bisericii Ortodoxe Române la Sinodul din Creta, din iunie 2016. Oficial, preotul paroh Vasile Savin din localitatea Dochia, judeţul Neamţ, şi monahul Pamvo Jugănaru, stareţul Schitului „Sfânta Cuvioasă Parascheva” Rădeni, judeţul Neamţ, şi-au pierdut posturile pe care le deţineau.
În locul lor, administraţia MMB a numit alţi slujitori în cele două biserici: preotului Andrei Todiraşcu i-a fost încredinţată parohia Dochia, iar călugărului Ioan Şişmanian comunitatea monahală de la Schitul Rădeni. Ambele decizii ale MMB nu au fost acceptate de comunităţile de credincioşi din cele două localităţi nemţene. Întrucât oamenii s-au arătat revoltaţi de hotărârile mitropoliei, la cele două biserici din Neamţ au intervenit Poliţia şi Jandarmii.
Preotul care şi-a pierdut parohia chiar de ziua lui
Preotul paroh Vasile Savin din Dochia şi-a pierdut postul pe 8 martie, chiar de ziua sa de naştere. Potrivit clericului, destituirea sa nu s-a făcut la „lumina zilei”, ci noaptea fără să i se comunice ce a greşit.
„Biserica este una, iar aceasta este ortodoxă. Celelalte culte nu sunt biserici, ci doar nişte adunări de oameni care, potrivit cuvintelor Sfinţilor părinţi, nu au harul sfinţitor, nu au sfinte taine. De aceea, a crede şi a dori că Biserica Ortodoxă trebuie să se unească cu celelalte adunări: catolice, protestante ş.a.m.d., este o mare hulă adresată lui Hristos. Eu nu primesc această învăţătură, că nu-i de la Dumnezeu. Pentru că nu sunt de acord cu cei care spun altfel, în seara zilei de 8 martie, ziua mea de naştere, am primit acest «cadou», schimbarea mea ca preot paroh. Nu s-a făcut absolut nicio cercetare în care să mi se aducă vreo acuzaţie. E vorba de un abuz”, a arătat Savin.
În replică, purtătorul de cuvânt al MMB, preotul Marian Timofte, a explicat că, de fapt, măsura luată în parohia Dochia este un răspuns la o cerere mai veche a preotului Vasile Savin care ar fi cerut el însuşi să fie înlocuit din funcţie.
Credincioşii din parohia Dochia au venit la biserică pe 12 martie, când MMB a adus un preot nou FOTO zch.ro
„În urma unei solicitări venite de la părintele Vasile Savin, cu câţiva ani în urmă, în mod insistent a cerut să fie înfiinţat un post de «preot II» şi el să fie numit în «postul II». De asemenea, părintele Vasile Savin, în anul 2011, în septembrie, a înaintat o cerere de demisie din postul de preot al parohiei Dochia. Atunci, ÎPS Teofan a insistat ca părintele să rămână şi să nu plece din postul de preot. După o serie de discuţii, a acceptat să rămână. După alţi doi ani a solicitat această punere în lucrare a deciziei care s-a luat în luna martie. Părintele nu este sancţionat, nu i s-au adus niciun fel de acuzaţii. Este numit în postul de preot II la Parohia Dochia. Nu este destituit, nu a fost dat afară, nu a fost condamnat sau cercetat disciplinar. Poate sluji în continuare”, a menţionat purtătorul de cuvânt al MMB.
Cazurile de la Rădeni şi Văratec
Călugărul Pamvo Jugănaru de la Schitul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Rădeni a fost oprit de la slujire şi înlocuit din funcţia de stareţ al comunităţii monahale pe 8 februarie. În locul său, Consiliul Duhovnicesc de la Mănăstirea Petru-Vodă, cea de care aparţine schitul nemţean, l-a numit stareţ pe Ioan Şişmanian.
La schitul Rădeni, credincioşii au fost revoltaţi de decizia MMB de a-l înlocui pe stareţul Pamvo Jugănaru FOTO Facebook/Silviu Chirila
Din cauza credincioşilor revoltaţi, reprezentanţii MMB nu au reuşit să-l pună în funcţie pe Şişmanian. În prezent, la Schitul Rădeni slujesc mai mulţi preoţi din ţară care au fost opriţi de la slujire după ce şi-au exprimat nemulţumirile faţă de Sinodul din Creta, numindu-i pe clericii români participanţi la acest eveniment religios „eretici”. Jugănaru este acuzat de schismă, insultă, calomnie, defăimare şi clevetirea în public, instigarea la atitudini şi fapte negative, neascultarea faţă de autorităţile bisericeşti şi de contrazicerea publică a poziţiei oficiale a Bisericii. Preotul are un nou termen de judecată la Consistoriul Eparhial Monahal de la MMB pe 28 martie, în urma căruia poate fi caterisit.
La sfârşitul lunii ianuarie, un grup de 13 măicuţe de la Mănăstirea Văratec care nu mai participa la slujbe pentru că era pomenit ÎPS Teofan, mitropolitul MMB, participant la Sinodul din Creta, a fost îndrumate de reprezentanţii MMB să meargă să se reculeagă în clădirea Arhiepiscopiei Iaşilor de la Bălţăteşti-Neamţ, acolo unde se află o staţiune balneoclimaterică. Maicile au refuzat oferta mitropoliei şi au plecat din mănăstire în nişte locuinţe private pe care le-au închiriat.
Din vara trecută, în sânul BOR mocneşte un scandal uriaş determinat de participarea delegaţiei României la Sinodul din Creta, în perioada 17-26 iunie 2016. Semnarea documentelor aprobate în cadrul acestei întâlniri a stârnit reacţii virulente printre clericii din mănăstiri. Principalul înscris care a provocat nelinişte a fost „Relaţiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creştine”.
Citeşte şi: