Copiii care se lovesc în obiecte ruginite pot scăpa de tetanos dacă sunt vaccinaţi. Medic: „Mortalitatea este peste 75%“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinul hexavalent ţine la distanţă tetanosul FOTO Shutterstock
Vaccinul hexavalent ţine la distanţă tetanosul FOTO Shutterstock

Un copil care nu este vaccinat conform schemei naţionale cu vaccinul hexavalent şi care este victima unui banal accident petrecut în gospodărie sau la joacă poate să aibă probleme grave de sănătate.

Părinţii care refuză să facă vaccinul hexavalent pun viaţa copiilor în pericol. Potrivit doctorilor consultaţi de „Adevărul”, dr. Mihnea Hurmuzache, medic primar infecţionist la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, şi dr. Gabriel Perianu, medic primar în medicina de urgenţă la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, tetanosul, boală cu o mortalitatea de peste 75%, poate fi evitat prin administrarea vaccinului hexavalent din schema naţională de vaccinare.

Dr. Mihnea Hurmuzache a precizat că tetanosul poate fi letal în cazul în care pacientul care dezvoltă boala nu a fost vaccinat la timp.

Copiii sunt vaccinaţi împotriva tetanosului încă din primele zile de viaţă, când trebuie să li se administreze vaccinul hexavalent. Produsul farmaceutic se administrează bebeluşilor în mai multe erape pentru a-i imuniza împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatitei B, poliomelitei şi meningitei provocate de bacteria Haemophilus Influenzae tip B.

„Dacă nu vrei să-ţi vaccinezi copilul, trebuie să-ţi asumi nişte lucruri care se pot întâmpla ulterior. Dacă copilul nu a fost vaccinat de tetanos şi el se loveşte şi dezvoltă afecţiunea care are o mortalitatea în jur de 75%-80%, cine este responsabil de acest lucru care putea fi evitat? Deocamdată, părinţii nu au nicio responsabilitate oficială din acest punct de vedere. Ei pot refuza vaccinul, dar nu este nicio responsabilitate ulterioară”, a spus dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”.

Potrivit medicului, părinţii trebuie să înţeleagă că într-o lume globalizată, în care cu toţii circulăm peste tot, este bine să nu rămână copii care în mod voit nu au fost vaccinaţi.

„Aceşti copii sunt predispuşi la nişte boli pe care vaccinul le-ar fi evitat întotdeauna. În afară de o obligaţie morală, vaccinul ar trebui să fie şi o obligaţie transcrisă într-un fel de contract între părinţi şi stat, astfel încât aceştia să fie obligaţi să-şi vaccineze copilul”, a mai spus medicul.

Dr. Gabriel Perianu, medic primar în medicina de urgenţă, a arătat că, vaccinarea împotriva tetanosului fereşte copiii de neplăceri provocate de o simplă căzătură sau de o rănire în obiecte ruginite.

Urgentistul a subliniat că anul trecut, din cauza nevaccinării adecvate, o femeie din Transilvania a murit după ce s-a rănit într-un cui ruginit. „Singura explicaţie logică a faptului că pacienta a decedat prin tetanos este că nu a urmat aceasta schemă de vaccinare pentru că la naştere se face vaccin împotriva tetanosului. Chiar dacă i s-a administrat în UPU antitetanos, ATPA obişnuit, şi s-a făcut un rapel, o trezire a anticorpilor care trebuiau să existe, fără vaccinarea la timp, ATPA nu a avut ce să trezească”, a precizat medicul.
 

Citeşte şi:

Previziunea sumbră a unui infecţionist român: „Există riscul unei epidemii de Zika după Olimpiada de la Rio“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite