FOTO Cancerul cerebral, operat la Iaşi printr-o metodă inovativă, în premieră naţională. Tumora, extirpată pentru prima dată în proporţie de peste 90%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de medici de la Spitalul de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu“ Iaşi a folosit, în premieră naţională, o metodă inovativă de îndepărtare de pe creier a unei tumori canceroase extrem de agresivă.

Operaţia realizată la Spitalul de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu“ Iaşi a presupus extirparea unei tumori canceroase deosebit de agresive, cunoscută în literatura de specialitate sub denumirea de „glioblastom“, apărută pe creierul unei paciente în vârstă de 28 de ani din Bacău. 

În mod obişnuit, medicii neurochirurgi au probleme cu localizarea precisă a acestui tip de tumoră, motiv pentru care îndepărtarea în totalitate este imposibilă.

Echipa de medici de la Iaşi a folosit pentru prima dată în România o substanţă de contrast numită „acid 5 aminolevulinic“ sau "gliolan". Lichidul a fost îngurgigat de pacientă cu câteva ore înainte de operaţia programată luni, 24 februarie şi „a ţintit“ direct celulele canceroase.

„Substanţa această permite vizualizarea corectă a tumorii. Practic, o colorează într-o nuanţă de albastru, iar chirurgul are posibilitatea să rezece cât mai mult posibil“, a explicat medicul neurochirurg Lucian Eva, managerul spitalului ieşean şi coordonatorul echipei de medici care a realizat operaţia.

În plus, chirurgii ieşeni s-au folosit în timpul operaţiei şi de un microscop operator ultraperformant, unic în România, achiziţionat recent, şi de o lumină specială menită să evidenţieze celulele canceroase "aprinse" de gliolan.

image
„Folosirea acestei substanţe de contrast permite o mai bună calitate a vieţii bolnavului după intervenţia chirurgicală şi o supravieţuire cu cel puţin cu 30% mai îndelungată faţă de tratamentul clasic“, Lucian Eva (foto dreapta), doctor neurochirurg Iaşi

Pacienta a fost diagnosticată cu cancer la creier în urmă cu câteva luni. În prima fază, a fost operată prin metoda clasică, iar investigaţiile post-intervenţie au arătat că tumora a fost îndepărtată în procent mai mic de 50%.

Ulterior, tânăra a urmat un tratament radio-chimioterapeutic dar, la o consultaţie din decembrie 2013, medicii au observat o recidivă destul de importantă şi au hotărât s-o opereze din nou, folosind, de această dată, substanţa de contrast.

Metoda folosită în premieră la Iaşi a permis îndepărtarea tumorii în proporţie de 90% la a doua intervenţie chirurgicală.

"Glioblestemul", cea mai dură tumoră canceroasă
„Din păcate, rezecţia totală nu a fost posibilă din cauza faptului că leziunea era într-o zonă funcţională. Practic, exact în zona în creier care coordonează mâna şi piciorul de parte opusă, adică mâna şi piciorul drept“, a precizat medicul Alin Iordache, unul dintre cei care au făcut parte din echipa operatorie.

image

Tumora canceroasă, aprinsă cu substanţa de contrast şi evidenţiată prin intermediul unei lumini speciale FOTO dr. Bogdan Iliescu

Statisticile în privinţa glioblastomului sunt deosebit de dure. Printre medici, această formă de cancer este denumită „glioblestem“. „Glioblastoamele cerebrale sunt un grup de tumori cerebrale care se caracterizează prin faptul că se infiltrează în substanţa cerebrală, se dezvoltă în interiorul creierului, motiv pentru care delimitarea de ţesutul cerebral sănătos este extrem de dificilă“, a explicat neurochirurgul ieşean Dana Turliuc.

În mod obişnuit, conform studiilor de specialitate, un pacient diagnosticat cu această boală supravieţuieşte, în medie, un an şi două luni. Intervenţia realizată la Iaşi poate prelungi durata de viaţă cu mai multe de 30%.

Ar fi vorba de câteva luni sau poate chiar ani în plus, spun medicii, în funcţie de structura genetică a pacientului şi de rezultatele ulterioare ale chimioterapiei. Pe de altă parte, bolnavul nu mai este o povară pentru familie şi îşi poate relua chiar activităţile de zi cu zi.

Operaţia, întârziată de birocraţie
Microscopul folosit în timpul operaţiei de la Iaşi, unic în România, a fost achizionat încă din vara anului trecut din Germania.

Conducerea spitalului a plătit în jur de 300.000 de euro din fonduri proprii, dar nu l-a putut folosi până acum pentru acest tip de operaţii, deoarece Ministerul Sănătăţii n-a stabilit vreme de câteva luni de zile preţul de achiziţie pentru substanţa de contrast.

În cele din urmă, în urma demersurilor repetate ale neurochirurgilor ieşeni, metodologia de achiziţie a fost aprobată la nivelul Guvernului, iar spitalul a putut  comanda 10 flacoane, de câte 10 mililitri, la preţul de 1.000 de euro/bucata.

În perioada următoare, sunt programate la Iaşi mai multe intervenţii chirurgicale similare. Inovaţia realizată în cursul acestei săptămâni în Capitala Moldovei, ar urma să transforme spitalul ieşean, în perioada următoare, într-un centru de cercetare şi de perfecţionare a medicilor din alte spitale similare din România pentru acest tip de intervenţie.

Mai puteţi citi:

Aparat de sterlizare performant la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi

Neuroendoscop de ultimă generaţie la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi

Spitalul de Neurochirurgie va fi încălzit prin energia solară

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite