Vila fostului demnitar Petru Groza a fost prădată. 3.200 de înscrisuri valoroase lăsate moştenire au fost recuperate, din bunurile dispărute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa lui Petru Groza din Deva. FOTO: ADEVĂRUL.
Casa lui Petru Groza din Deva. FOTO: ADEVĂRUL.

Poliţiştii au făcut publică recuperarea a 3.200 de documente de colecţie care i-au aparţinut fostului om politic Petru Groza. Dispariţia înscrisurilor a fost semnalată de urmaşii lui Petru Groza, iar ancheta a fost preluată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva.În ultimii ani, mai multe furturi de opere de artă au fost semnalate de urmaşii politicianului.

Poliţiştii din cadrul compartimentului de protejare a Patrimoniului Cultural Naţional au recuperat 3.200 documente sustrase din colecţia privată a urmaşilor omului politic Petru Groza, fostul preşedinte al Consiliului de Miniştri al Guvernului comunist instaurat la 6 martie 1945.

Documentele (înscrisuri, memorii, scrisori) au fost recuperate după ce urmaşii lui Petru Groza au semnalat dispariţia acestora. „Ancheta în acest caz a fost preluată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva”, a precizat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara. „În acest caz, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva este înregistrat un dosar penal cu obiectul furt, urmând a se face propunerea în cauză”, a informat procurorul Gina Cibian, purtătoarea de cuvânt a Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva.

10 tablouri recuperate în 2014
În mai 2014, poliţiştii au mai recuperat zece opere de artă sustrase din Casa Petru Groza din municipiul Deva. Este vorba de zece tablouri realizate de pictori români, a căror valoare a fost estimată la 200.000 de euro. Tablourile au fost realizate de pictorii români Kimon Loghi, Aurel Ciupe, Camil Ressu, Nicolae Vermont, Adina Paula Moscu, Adam Bălţatu, Jules Perahim, Ileana Rădulescu şi provin din colecţia Casei dr. Petru Groza din Deva. Furtul a fost reclamat pe 12 iulie 2013. Bunurile au fost recuperate în urma unor descinderi care au avut loc la două adrese din Bucureşti. Tablourile erau date în urmărire naţională şi internaţională. Reclamaţia fusese făcută de către un nepot al lui Petru Groza, împotriva unui alt nepot al acestuia, potrivit unor surse judiciare.

Alte cinci tablouri valoroase înlocuite cu falsuri
De asemenea, în 2011, poliţiştii au mai recuperat două tablouri sustrase din Casa Petru Groza din municipiul Deva, dintr-un lot de cinci opere de artă furate. Un timişorean a fost anchetat pentru furtul tablourilor păstrate în casa familiei fostului şef de guvern de la 1946. In acest caz, infracţiunile au avut loc în anii 2004 – 2005: timişoreanul ar fi fost cel care l-a convins pe îngrijitorul din acea vreme al casei să fure operele de artă şi apoi să le înlocuiască prin falsuri.

Cele cinci opere de artă furate din colecţia Petru Groza, dintre care două semnate de Nicolae Grigorescu, au fost vândute apoi pe piaţa neagră a antichităţilor, fiind estimate la aproape 400.000 de euro. Până în 2011, doar două dintre picturi, „Ţărăncuţă cu fuior coborând spre casă”, de Nicolae Grigorescu, şi „Vapoare pe Dunăre”, de Nicolae Dărăscu, au mai fost recuperate de poliţişti. Pe acestea, moştenitorii prim-ministrului comunist le-au scos la licitaţie şi au obţinut 143.000 de euro.

În 2016, poliţiştii din cadrul compartimentului de Patrimoniul Cultural Naţional au recuperat 3.200 documente sustrase, 3 statuete antice şi o cupă metal din perioada romană, 3 monede koson din aur, 223 bunuri arheologice şi 24 monede romane şi dacice şi au ridicat în vederea confiscării 13 detectoare de metale deţinute ilegal.


Vă recomandăm şi:

„Acesta este Petru Groza!” Cum l-au caracterizat jurnaliştii americani pe capitalistul din Deva devenit şeful primului guvern comunist                 

„Este genul de om pe care sovieticii l-ar exila inevitabil în Siberia. Şi totuşi conduce un guvern comunist”, titrau ziarele americane după ce avocatul şi moşierul din Deva fusese impus de sovietici la conducerea primului guvern comunist. Povestea celui mai important om politic din trecutul Hunedoarei devenea astfel, în 1946, subiect de presă în Statele Unite ale Americii.

Petru Groza, cel mai important om politic din trecutul Hunedoarei          

Petru Groza a fost unul dintre cele mai controversate personaje din istoria recentă a României şi totodată unul dintre hunedorenii aflaţi în galeria celor mai importanţi oameni politici din ultimul secol.

FOTO Povestea unei afaceri interbelice: cum a devenit Petru Groza chiriaş de lux în centrul istoric al Devei           

Înainte de a deveni şeful primului guvern instaurat de comunişti, Petru Groza a fost unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din zonă. În pragul intrării României în cel de-al doilea război mondial, omul politic îşi permitea luxul de a plăti anual 250.000 de lei Primăriei Deva, drept chirie pentru un hotel, un restaurant şi o cafenea din centrul oraşului.

FOTO Cum arăta interiorul vilei de lux a primului şef de guvern comunist din România, Petru Groza          

Se împlinesc 68 de ani de la una dintre cele mai importante zile din istoria secolului XX în România. În 6 martie 1945 a avut loc instaurarea guvernului Petru Groza în România. La acea dată, sub presiunea militară sovietică, regele Mihai I a fost nevoit să accepte numirea lui Petru Groza ca prim ministru şi a guvernului în care ministerele cheie erau deţinute de comunişti.


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite