Pera Bulz, taragotistul preţuit de UNESCO, e premiantul hunedorenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pera Bulz a fost felicitat de oamenii veniţi în piaţa din centrul Devei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Pera Bulz a fost felicitat de oamenii veniţi în piaţa din centrul Devei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Pera Bulz (67 de ani) a fost recunoscut oficial de UNESCO drept „Tezaur Uman Viu” şi este unul dintre cei 30 de români care se pot mândri cu această distincţie. Hunedoreanul a fost premiat astăzi şi de iniţiatorii campaniei civice „Premianţii fără premii”.

Zeci de oameni au venit astăzi în centrul municipiului Deva pentru a-l cunoaşte pe artistul Pera Bulz, unul dintre puţinii români care au primit recunoaşterea UNESCO pentru că sunt păstrători ai tradiţiei.

Alături de mulţimea de diplome şi premii din palmaresul taragotistului de 67 de ani, Pera Bulz a primit-o şi pe cea de premiant al hunedorenilor: ea reprezintă un gest simbolic de recunoştinţă din partea comunităţii. Muzicianul Pera Bulz este singurul hunedorean dintre cei 30 de români care se pot lăuda cu distincţia de „Tezaur Uman Viu”, acordată de UNESCO.

"Vin din familia părintelui Arsenie Boca. Pe-ai noştri i-a binecuvântat Dumnezeu cu câte un talent. Mie mi-a dat cântarea", le-a spus taragostistul din Ţara Moţilor, celor veniţi să îl întîlnească. Pera Bulz face parte din trioul de aur al taragotiştilor români – alături de Dumitru Fărcaş şi Luca Novac.

pera bulz

De peste jumătate de secol Pera Bulz este recunoscut ca artist al muzicii populare româneşti.


Vă recomandăm şi:

Inovaţia unui elev, premiată de Microsoft. Cristi Dragomir a creat ochelarii care îi ajută pe nevăzători să se orienteze

Invenţia unui adolescent de 17 ani, din Deva, a fost premiată de Microsoft. Cristi Dragomir a conceput ochelarii care îi ajută pe nevăzători să se orienteze. A fost şi premiantul săptămânii, în cadrul campaniei “Premianţii fără premii”, organizată la Deva.

Premianta de sămbătă a fost Maria Oprea: cu dragoste de poezie şi frumos

Hunedorenii au fost invitaţi astăzi să o cunoască pe Maria Oprea. Poeta din satul hunedorean Zdrapţi a fost răsplătită simbolic, de iniţiatorii campaniei civice „Premianţii fără premii”, pentru dragostea ei faţă de literatură, pentru creaţiile sale şi pentru că poate reprezenta, chiar şi la cei 80 de ani ai săi, exemplul unei vieţi dedicate artei şi tradiţiei.

Povestea premiantului de sâmbătă: dascălul Petru Suciu ţine în viaţă o şcoală dintr-un sat de munte aproape părăsit

Petru Suciu a primit astăzi diploma de „premiant” al societăţii civile, în cadrul campaniei derulată în Deva. Hunedoreanul este învăţător la şcoala din satul Federi, unde mai învaţă doar nouă copii. A fost şef de promoţie, însă în urmă cu mai mult de un deceniu a ales să predea într-un sat izolat, de la poalele Masivului Şureanu.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite