Palatele ţigăneşti din Hunedoara rămân fără turnuleleţe care le-au făcut celebre
0Cruciada „anti-kitsch” a fost pornită în Hunedoara. Cel puţin aşa susţin reprezentanţii administraţiilor locale din Deva şi Hunedoara, care refuză să mai acorde autorizaţii de construcţie celor care vor să îşi construiască palate ţigăneşti.
Administraţiile locale din Hunedoara şi Deva nu mai emit autorizaţii de construcţie pentru cei care îşi construiesc palate cu turnuleţe. Oamenii îşi pot construi vilele, însă trebuie să respecte specificul arhitectural românesc. Aşadar, fără copii ale turnului Eiffel şi ale Statuii Libertăţii pe streaşinile palatelor ţigăneşti şi fără decoraţiuni kitsch metalice care împodobesc turnuleţe supraetajate şi imită pagodele din Orient. Sunt câteva dintre regulile pe care proprietarii castelelor ţigăneşti de la marginea Hunedoarei şi din Sântuhalm, Deva, trebuie să le respecte pentru a putea construi în legalitate.
Vechile turnuleţe, lăsate intacte
Romii s-au supărat pe deciziile luate de autorităţi. Unii dintre ei au încercat să pună presiuni pe angajaţii primăriei să îi lase să „îşi continue tradiţia”. Au invocat faptul că vecinii lor au fost lăsaţi să monteze tot felul de înflorituri metalice, iar numărul turnuleţelor de pe vile este impresionant. Reprezentanţii Primăriei Hunedoara susţin că nu mai pot face nimic în privinţa construcţiilor kitsch cu o vechime mai mare de trei ani. În cazul acestora, nu le mai pot impune proprietarilor lor să le înlocuiască sau să le demoleze.
Amenzi mari, plătite din buzunar
În schimb, inspectorii de la primărie şi poliţiştii locali le pot da amenzi celor care au încălcat proprietatea, atunci când au construit palatele sau nu au respectat proiectele depuse la primărie. În Hunedoara, proprietarul unui palat ţigănesc a plătit o amendă de 50.000 de lei la primărie, pentru că şi-a construit ilegal vila, pe care a împrejmuit-o ocupând un teren care nu îi aparţinea. În Deva, o familie de romi care a ridicat un palat pe marginea şoselei Hunedoara – Deva, la Sântuhalm, a plătit o amendă de 10.000 de lei, pentru că nu a respectat planul de construcţie. Amenda a fost contestată în instanţă, dar fără succes, de proprietarii clădirii, aflate în construcţie.
„Scopul nostru nu este să îi amendăm pe cei care se află în legalitate cu astfel de imobile, ci să îi determinăm să respecte legea”, spune Corina Oprişiu, director al Direcţiei pentru Amenajarea Teritoriului, Patrimoniu şi Urbanism în cadrul Primăriei Hunedoara.
Vă recomandăm şi:
Zeci de palate ţigăneşti au fost construite la marginea Hunedoarei în cartierul pe care romii îl numesc „Pipera de Hunedoara”. Însă în ultimele luni, o altă zonă apropiată municipiului, la intrarea în Hunedoara dinspre Deva, a fost ocupată de construcţiile romilor bogaţi.
Turnul Eiffel şi Statuia Libertăţii nu lipsesc de pe acoperişurile palatelor romilor bogaţi din zona Hunedoarei. Două familii care locuiesc în Haţeg, pe aceeaşi stradă, şi-au montat pe acoperişurile vilelor lor replici ale celor două monumente simbol pentru Paris şi New York.
Zeci de maşini de lux, cele mai multe cu numere străine, au însoţit convoiul funerar al celor doi tineri decedaţi, care a traversat centrul municipiului Hunediara.
FOTO Cum arată parcul auto de lux al romilor milionari care trăiesc în „Pipera de Hunedoara”
Zeci de autoturisme scumpe, cele mai multe cu numere străine, împodobesc curţile palatelor ţigăneşti de la marginea Hunedoarei. Proprietarii maşinilor le expun cu mândrie.