O adolescentă şi tatăl său au rămas blocaţi pe o stâncă în Cheile Crivadiei, după ce nivelul apei a crescut
0Apele pârâului Crivadia au crescut ameninţător şi au făcut ca un bărbat şi fiica sa, aflaţi într-o expediţie în chei, să rămână blocaţi pe o stâncă. Misiunea de salvare a fost dificilă.
Pompieri, alpiniştii, salvamontişti Salvaspeo şi jandarmii hunedoreni au fost implicaţi în acţiunea de salvare a unui bărbat, în vârstă de 55 de ani, şi a unei adolescente de 13 ani care s-au refugiat pe o stâncă din canion după ce nivelul pârâului Crivadia a crescut ameninţător. Torentul în chei a ajuns la o adâncime de aproximativ doi metri, astfel că echipele de intervenţie nu au putut înainta spre persoanele izolate prin chei fără să se pună în pericol.
A fost solicitat elicopterul SMURD Mureş configurat şi pentru salvări de la înălţime cu troliu dar, din cauza condiţiilor meteo, acesta nu s-a putut ridica de la sol.
„Pompierii alpinişti au ţinut în permanenţă legătura prin telefon cu cei doi turişti, iar de îndată ce nivelul apei a scăzut au înaintat însoţiţi de salvamontiştii Salvaspeo spre locul în care erau blocaţi. Turiştii au fost scoşi în siguranţă din canion şi nu au avut de îngrijiri medicale”, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.
Judeţul Hunedoara se afla de astazi, până în data de 1 august, sub cod galben de fenomene meteo periculoase caracterizat prin averse cu caracter torenţial ce pot depăşi 25 de litri pe metru patrat. Cheile Crivadiei, un canion calcaros cu o lungime de aproximativ un kilometru, sunt situate pe raza Parcului Naţional Grădiştea Muncelului-Cioclovina. Sculptate în partea sud-vestică a dealului Runcu (788 de metri altitudine), Cheile Crivadiei au fost folosite ca o barieră naturală în calea invadatorilor. Îngustimea dintre pereţii cheilor şi verticalitatea lor nu au permis nici măcar formarea unor poteci prin care să te poţi strecura. Singura posibilitate de a le străbate este pe cursul râului care desparte versanţii, însă nici aceasta nu este lipsită de efort. Doar în lunile secetoase de vară apa nu depăşeşte cu mult debitul unui pârăiaş.
Vă recomandăm să citiţi şi: