Minele din Valea Jiului rămân fără 500 de angajaţi până la sfârşitul anului
0Cele trei mine din Valea Jiului, incluse în programul de închidere până în 2018, vor face disponibilizări în următoarea perioadă, au anunţat reprezentanţii Sindicatului Huila din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine din Valea Jiului (SNÎMVJ).
Minele Petrila, Paroşeni şi Uricani vor disponibiliza în total aproximativ 500 de mineri.
Conform contractului colectiv de muncă intrat în vigoare la 1 august, semnat de angajaţii SNÎMVJ, minerii care vor fi disponibilizaţi vor primi suma de 32.500 de lei, brut, indiferent de vechimea pe care o au la locul de muncă.
La exploatările miniere neviabile mai lucrează în prezent circa 2.500 de angajaţi.
Alte articole despre minerit:
Valea Jiului a intrat din nou „în fierbere” din cauza neînţelegerilor dintre reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara şi cei ai Societăţii Naţionale de Închideri ale Minelor din Valea Jiului. Peste 2.000 de oameni sunt aşteptaţi să protesteze în Petroşani, marţi după-amiază.
Valea Jiului, una dintre cele mai sărace zone din judeţul Hunedoara, a fost măcinată în ultimele două decenii de probleme sociale. Declinul aglomerării urbane s-a accentuat după anul 1995, o dată cu primele disponibilizări masive din minerit, iar în prezent cele şase oraşe din Valea Jiului (Petrila, Petroşani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani) supravieţuiesc cu greu situaţiei dificile din economie.
Haţegana - berea creată pentru a potoli apetitul minerilor pentru ţuică
Unul dintre cele mai importante branduri locale ale judeţului Hunedoara a fost Haţegana, berea fabricată în judeţul Hunedoara. În prezent, fabrica de bere construită la mijlocul anilor 1970 în Haţeg este închisă. În incinta fostei fabrici sunt produse tigăi, iar alte spaţii sunt folosite ca silozuri pentru furaje şi cereale. Din exterior, fabrica din Haţeg pare abandonată, în schimb berea Haţegana este fabricată în prezent la Craiova.
Minele morţii: cele mai mari dezastre petrecute în istoria recentă a Hunedoarei
Cel mai grav accident petrecut într-o mină a avut loc în urmă cu nouă decenii, la Lupeni: în urma unei explozii cauzate de acumularea de gaz metan în galeriile minei au murit peste 80 de ortaci. În localitatea minieră Certej (25 de kilometri de municipiul Deva), în 1971, o alunecare de teren care a prăvălit halda de steril a exploatării miniere peste un cartier de blocuri a provocat moartea a 89 de oameni.