FOTO Secolul industrial al Hunedoarei în ilustrate de colecţie: vederile prin care oraşul s-a făcut cunoscut în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uzinele, combinatul şi Castelul Corvinilor au fost cele mai des întâlnite elemente în ilustratele prin care Hunedoara s-a făcut cunoscută lumii de-alungul secolului XX. În timp ce monumentul istoric continuă să fie emblema Hunedoarei, cele mai multe dintre construcţiile industriale ale oraşului au dispărut.

Fostele uzine ale Hunedoarei au devenit istorie în ultimele două decenii. Peste 140 de hectare din vechea platformă siderurgică sunt acoperite cu ruine şi dărâmături ori au rămas ocupate de clădiri a căror utilitate nu mai are legătură cu cea din trecut.

Doar o mică parte a combinatului în care în urmă cu trei decenii lucrau peste 20.000 de oameni mai există în Hunedoara.

Cei care vor să afle cum arăta oraşul industrial de-alungul secolulului XX o pot face urmărind o serie de ilustrate rare, puse în vânzare pe Internet, care au ajuns în posesia colecţionarilor din întreaga lume.

Cele mai vechi vederi din Hunedoara, cu tematică industrială, datează încă de la sfârşitul secolului al nouăsprezecelea. În ele, prim-planul era ocupat de Uzinele de Fier care începeau să se extindă în apropierea Castelului Corvinilor.

image

Câteva decenii mai târziu, siderurgia a devenit cea mai des întâlnită „emblemă” a Hunedoarei, la concurenţă cu Castelul Corvinilor.

image

În vederile vremii, coşurile de fum ale Oţelăriilor, furnalele şi laminoarele erau aproape nelipsite din decorul oraşului.

image

Situaţia Hunedoarei s-a schimbat dramatic în ultimii ani, iar o dată cu declinul siderurgiei arhitectura industrială a dispărut şi ea din ilustratele cu care prin care oraşul se făcea cunoscut lumii. Castelul Corvinilor a rămas „emblema” Hunedoarei, în vederile apărute în ultimii ani, însă „moda” colecţionării acestora a ajuns un hobby pe cale de dispariţie.

image
image

Vă recomandăm şi:

FOTO Uzinele de fier ale Hunedoarei: o istorie de 130 de ani

Ziua de 12 iunie marchează 130 de ani de la înfiinţarea Uzinelor de fier ale Hunedoarei. Locul în care au funcţionat uzinele, transformate la mijlocul anilor 1950 în combinat siderurgic, este ocupat acum de ruine.

Castelul Corvinilor, Uzinele de fier şi combinatul: brandurile care au făcut Hunedoara cunoscută în lume

Hunedoara şi-a căpătat faima în lume datorită Castelului Corvinilor şi a Uzinelor de fier transformate în combinat siderurgic. De-alungul istoriei ultimelor două secole, brandurile oraşului au fost puncte de reper pentru viaţa comunităţii, iar hunedorenii s-au identificat cu ele.

FOTO Nikita Hruşciov şi Gheorghe Gheorghiu Dej au cinat aici. Fostul restaurant Corvin este aproape ruinat

În vara anului 1962, Hunedoara primea vizita istorică a liderul Uniunii Sovietice, Nikita Hruşciov. Cel mai puternic om al URSS din acea vreme a vizitat Castelul Corvinilor şi combinatul Hunedoarei şi a cinat „La groapă”, locul cochet ce urma să poarte numele de Restaurantul Corvin. Ultimii ani au transformat imaginea fostului restaurant Corvin, cea mai mare parte a complexului fiind lăsată în paragină.

FOTO Povestea unor tragedii ascunse: cum mureau siderurgiştii pe şantierele combinatului din Hunedoara

În anii în care vechile uzine de fier ale Hunedoarei se transformau în combinat siderurgic, zeci de oamenii îşi găseau sfârşitul brutal în cele mai teribile accidente de muncă din istoria colosului industrial.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite