Drumul spre Sarmizegetusa Regia va fi închis traficului rutier până în decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimii 18 kilometri ai drumului judeţean Orăştie – Sarmizegetusa Regia vor fi închişi traficului rutier începând de luni, 24 august, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.

Drumul Judeţean 705A Orăştie - Costeşti – Sarmizegetusa Regia, între km 19+465 şi km 37+370, va fi închis circulaţiei, în perioada 24 august – 21 decembrie 2015, datorită lucrărilor de modernizare finanţate prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, în cadrul proiectului ”Modernizare drumuri de acces pentru integrarea în circuitul turistic european a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.

„Situl istoric Sarmizegetusa Regia nu se închide. Acesta va putea fi vizitat de către turişti pe rute de acces ocolitoare. Informaţii în legătură cu aceste rute pot fi obţinute la pensiunile turistice din zona Costeşti.Ţinând cont de faptul că modernizarea drumului de acces către cetatea Sarmizegetusa Regia reprezintă o lucrare de maximă prioritate, ne cerem scuze pentru disconfortul creat”, a informat conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara.

Proiectul de modernizare a DJ 705 A este finanţat din fonduri de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013. Contractul a fost atribuit prin licitaţie publică SC Trans Construct Import Export SRL, pentru un preţ de 18,2 milioane de lei. Valoarea investiţiei de la care a pornit licitaţia pentru proiect a fost de peste 41 de milioane de lei. Constructorii au termen ca până la finalul acestui an să finalizeze lucrările de modernizare a tronsonului rutier.

Şi celălalt tronson al Drumului judeţean 705 A, între Orăştie şi Costeşti, a fost inclus într/un proiect de modernizare, pentru care cei de la Consiliul Judeţean Hunedoara speră să obţină finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa 6, Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regional. Proiectul se află pe o listă de rezervă, iar dacă nu va putea beneficia de finanţare UE, va fi realizat din fonduri proprii.


Vă recomandăm şi:

Descoperirile uimitoare din cetatea dacilor Sarmizegetusa Regia: comori de aur, obiecte stranii şi mii de kosoni

O legendă veche din Munţii Orăştiei spune că în noaptea de Sânziene flăcările bat pe comori, iar oamenii pot vedea, deasupra locurilor unde acestea au fost ascunse, scântei ridicându-se spre cer. Mirajul aurului i-a îndemnat pe oameni, de secole, să scotocească ascunzişurile munţilor unde s-au aşezat strămoşii noştri. O serie de descoperiri din Sarmizegetusa Regia a scos la iveală bogăţia vechilor locuitori ai acestui ţinut.

Kosoni din aur proveniţi din tezaurele de comori sustrase din Sarmizegetusa Regia au fost repatriaţi din Belgia

Trei kosoni din aur au fost recuperaţi din Belgia de autorităţile statului român. Monedele dacice fac parte dintr-un tezaur furat de braconieri din Sarmizegetusa Regia.

Ce făceau dacii cu banii şi de ce nu îi foloseau niciodată pentru comerţ? Secretele monedelor Koson din aur, descoperite în Sarmizegetusa Regia

Cele mai importante tezaure monetare descoperite în România provin din antichitate. Kosonii din aur au fost găsiţi doar pe teritoriul vechii Dacii, în schimb cele mai multe dintre piesele monetare scoase la iveală în urma săpăturilor arheologice sunt monede de import. Dacii nu erau interesaţi de folosirea banilor în comerţ, potrivit istoricilor.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite