Drumul spre Poiana Pelegii, locul din „inima Retezatului” în care se ajunge cu maşina, a fost redeschis circulaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turiştii pot urca cu maşinile pe singurul drum din Parcul Naţional Retezat, care de vineri a fost redeschis. Drumul spre Poiana Pelegii a fost impracticabil în ultimele luni, din cauza zăpezilor, a căderilor de pietre şi a copacilor prăbuşiţi.

Drumul spre Poiana Pelegii a fost redeschis circulaţiei maşinilor, dar şoferii sunt sfătuiţi să circule cu prudenţă, au informat reprezentanţii Parcului Naţional Retezat.

„Începând din 1 iunie, se poate ajunge cu maşina până la Gura Bucurei (Poiana Pelegii). Sunt gropi pe drumul judeţean de la bariera Gura Apei până la podul Subrotunda. Drumul de la Subrotunda până la Poiana Pelegii este acceptabil, dar necesită atenţie sporită”, au informat reprezentanţii rezervaţiei, într-un anunţ publicat pe pagina de Facebook.  În ultimele zile drumul forestier de circa 19 kilometri a fost curăţat, după ce Furtunile şi vârtejurile de vânt au smuls din rădăcini ori au rupt sute de arbori de pe valea Lăpuşnicu Mare, iar mulţi dintre ei au blocat traseul.  Alte porţiuni au fost afectate de căderile de pietre.

image

Drumul spre Poiana Pelegii este singurul prin care turiştilor le era permis accesul cu maşinile în Parcul Naţional Retezat. Drumul forestier porneşte de pe marginea Barajului Gura Apei, din dreptul unei bariere montate de Administraţia Parcului Naţional Retezat, şi se afundă în munte şi păduri, spre poalele celor mai înalte vârfuri. Atunci când este practicabil, rămâne foarte anevoios din cauza gropilor şi a pietrişului care îi acoperă unele porţiuni şi a îngustimii lui. La capătul acestui drum, se dezvăluie una dintre cele mai importante atracţii turistice ale Parcului Naţional Retezat: Poiana Pelegii. Înconjurată de munţi, păduri şi cascade, Poiana Pelegii este locul de unde pornesc mai multe dintre din traseele pe munte, fiind şi un loc unde se poate campa.

image

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Splendoare în Masivul Retezat. Cea mai prietenoasă vulpe îi întâmpină pe iubitorii de munte pe malul Bucurei

Cea mai prietenoasă vulpe din Retezat îi întâmpină pe turişti pe malul Lacului Bucura, situat la peste 2.000 de metri altitudine, la poalele celor mai înalte vârfuri ale masivului.

Moartea alpiniştilor Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi a fost fulgerătoare: căştile de protecţie le-ar fi putut schimba soarta

Medicii legişti au efectuat necropsia celor doi alpinişti decedaţi în urma avalanşei petrecute sâmbătă, în Masivul Retezat. Victimele, cu vârste de 12 şi 13 ani, au avut o moarte rapidă, în urma traumatismelor cranio-cerebrale suferite.

VIDEO Primele imagini de la locul tragediei din Retezat. Salvatorii au adus de pe munte trupurile celor doi copii

Echipele de salvamontişti şi jandarmi montani au recuperat şi adus la poalele Retezatului cele două victime ale avalanşei mortale din Masivul Retezat. Operaţiunile s-au derulat pe durata a aproape 12 ore.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite