Concluzii tulburătoare după tragedia din Mina Uricani. De ce minerii au fost găsiţi vinovaţi pentru explozia din subteran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mina Uricani. FOTO: ISU Hunedoara.
Mina Uricani. FOTO: ISU Hunedoara.

Inspectoratul Teritorial de Muncă a finalizat cercetarea împrejurărilor în care s-a petrecut tragedia din Mina Uricani, în 30 noiembrie 2017.

Inspectorii de muncă au finalizat cercetarea tragediei din 30 noiembrie 2017 de la Eexploatarea Minieră Uricani, soldate cu patru victime, din care două decedate, una în timpul exploziei, iar alta ulterior la spital ca urmare a arsurilor grave suferite. A fost necesară o perioada mai lungă de timp pentru finalizarea cercetării deoarece a fost nevoie de o expertiză tehnică, a informat Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara.

Au fumat în mină

O ţigară aprinsă în mină a provocat explozia, potrivit reprezentanţilor ITM Hunedoara. „Cauza producerii evenimentului din data de 30.10.2017, ora 7:00, de la Mina Uricani o constituie utilizarea rechizitelor de fumat într-un spaţiu în care exista o acumulare de metan, care a provocat o explozie de mică intensitate a amestecului aer-metan format pe aliniamentul Planului înclinat nr. 15, între prima atacare şi suprafaţă. Metanul a provenit din spaţiul exploatat prin construcţiile de izolare ale celor două atacări aferente planului înclinat nr. 15 . Deşi HG 1049/2006 interzice cu desăvârşire utilizarea folosirea flăcării deschise şi fumatul precum şi introducerea oricăror rechizite de fumat (ţigări, chibrituri, brichete, telefoane mobile etc. s-a constatat că nu au fost respectate prevederile actului normativ”, a informat Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara.


Minerii, găsiţi vinovaţi
Inspectorii de muncă au mai constatat şi alte încălcări ale normelor de securitate şi sănătate în muncă. Nu au fost îndeplinite obligaţiile prevăzute în fişa postului referitoare la controlul rechizitelor de fumat şi la măsurarea concentraţiilor de metan pentru a evita riscurile aferente. Nu au fost respectate prevederile prevăzute în permisului de lucru eliberat pentru efectuarea lucrărilor de spargere a digului din rampa superioară a planului înclinat de aeraj nr.15 şi amenajarea acestuia. „Din aspectele menţionate anterior reiese faptul că factorul uman a fost decisiv în declanşarea exploziei de la Mina Uricani, explozie care deşi de mică intensitate a condus la decesul a două persoane. Dosarul complet, cuprinzând procesul verbal de cercetare, declaraţiile, expertizele şi anexele a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani care urmează să încadreze faptele conform codului penal”, a informat ITM Hunedoara.

Minerii Aurel Anghel şi Alin Băran au murit, iar alţi doi ortaci au fost grav răniţi, în urma unei explozii înregistrate în dimineaţa de 30 ocrombrie 2017, la Mina Uricani. Victimele au suferit arsuri grave pe corp şi arsuri de căi aeriene. Tragedia a pecetluit soarta exploatării aflate în proces de închidere şi a fost al doilea accident grav de muncă petrecut în luna octombrie, după cel din Mina Lupeni, soldat cu doi morţi.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Tragedia care închide Mina Uricani, după şapte decenii: un miner mort şi trei răniţi grav în urma exploziei din subteran

Soarta minerului ucis în explozia din Uricani. Aurel Anghel a murit cu câteva săptămâni înainte de a se pensiona

VIDEO Scene dramatice la Mina Lupeni: „Minerii blocaţi în galeria surpată se aud strigând şi bătând în metale”. Salvatorii au ajuns la primii doi mineri blocaţi

VIDEO Accident la Mina Lupeni. Un miner a murit, alţi doi sunt răniţi, unul grav. Operaţiunea de salvare a durat peste 15 ore

VIDEO Cine este minerul mort în galeria din Lupeni: Iuliu Codlean avea trei copii. „Vestea că a plecat din viaţa noastră ne-a şocat. Cuvintele sunt de prisos”

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite