Castelul Corvinilor şi Sarmizegetusa Regia trec la „ora de toamnă”. Program de vizitare mai scurt
0Din 1 octombrie, programul de vizitare al Castelului Corvinilor şi a cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia se scurtează.
Sarmizegetusa Regia şi Castelul Corvinilor se numără printre cele mai populare atracţii turistice din vestul României. Anual, ele atrag împreună peste jumătate de milion de vizitatori. Venirea toamnei reduce însă numărul turiştilor.
GALERIE FOTO DIN SARMIZEGETUSA REGIA
Sarmizegetusa Regia şi Castelul Corvinilor trec la programul de toamnă. În perioada 1 octombrie – 30 noiembrie vechea aşezare din Munţii Orăştiei va putea fi vizitată în fiecare zi, între orele 9 şi 18.
În Sarmizegetusa Regia, călătorii găsesc urmele unei aşezări urbane înfloritoare din Epoca Fierului, în jurul căreia au fost ridicate celelalte cetăţi dacice, care aveau în special rol de apărare. Aici au fost descoperite în ultimii ani mai multe tezaure de bijuterii şi monede antice de aur şi argint, multe dintre obiecte fiind considerate unice. Printre cele mai preţioase piese găsite în situl UNESCO sunt mai multe brăţări spiralice din aur masiv, cu greutatea între 500 de grame şi un kilogram şi jumătate, dintre care 13 se află la Muzeul Naţional de Istorie al României. Cea mai mare parte din zona Sarmizegetusei Regia nu a fost cercetată sistematic până în prezent.
Program mai scurt la Castelul Corvinilor
Şi Castelul Corvinilor va avea un program redus începând din 1 octombrie, până în 31 martie 2022. Turiştii pot vizita monumentul din Hunedoara luni, între orele 12 şi 17 şi de marţi până duminică între orele 9 şi 17.
Castelul Corvinilor a fost construit în secolul XV, în vremea lui Ioan (Iancu) de Hunedoara, când voievodul Transilvaniei a decis transformarea unei aşezări din piatră de râu şi calcar, de pe Dealul Sânpetru, într-o fortăreaţă impunătoare, luxoasă şi indestructibilă în faţa atacurilor armate. Proiectul lui Ioan de Hunedoara a fost continuat de soţia sa, Elisabeta Szilagyi, şi apoi de familiile nobiliare care au avut în stăpânire cetatea. De-a lungul istoriei, arhitectura castelului a suferit numeroase modificări. Cele mai importante dintre ele sunt consemnate în la sfîrşitul secolului al XIX-lea.
Castelul Corvinilor. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Reabilitarea din temelii a avut loc după ce, în 13 aprilie 1854, în timpul unei furtuni, un trăznet a provocat un incendiu mistuitor. Flăcările au transformat în scrum acoperişul din şindrilă al cetăţii, grinzile, scările de lemn, plafoanele şi au devastat aproape întreg castelul, singura uşă din lemn care nu a fost atinsă, fiind tocmai poarta închisorii, veche de cinci secole.
Vreme de aproape zece ani, castelul a fost atunci părăsit, însă apoi a intrat în cea mai amplă operaţiune de renovare, întinsă pe aproape 40 de ani. În prezent, monumentul istoric se află într-o nouă etapă de restaurare, finanţată cu fonduri europene.
Mai puteţi citi şi:
Asaltul asupra Sarmizegetusei Regia. Ce au adus 20 de ani de anchete în dosarele aurului dacic furat
Enigmele templelor din Sarmizegetusa Regia. Altare de rugăciune şi sacrificii sau hambare uriaşe?