Video Castelul Corvinilor în anul pandemiei de COVID-19. Câţi turişti l-au vizitat şi ce venituri a adus VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Castelul Corvinilor a fost închis publicului pentru două luni în anul 2020, iar pandemia de Covid 19 a contribuit la diminuarea numărului de turişti.

Secretele celor mai sinistre încăperi din Castelul Corvinilor. Unde se află locurile care dau fiori VIDEO


VIDEO DE LA CASTELUL CORVINILOR

Castelul Corvinilor a fost vizitat de peste 200.000 de turişti în anul 2020, circa jumătate din numărul vizitatorilor înregistraţi în anul precedent. Totuşi, monumentul istoric din Hunedoara a adus venituri importante municipalităţii. „Diminuarea veniturilor Castelului a fost mai mică decât cea a numărului de turişti, de aproximativ 40 la sută (de la 7,6 milioane de lei în 2019, la 4,6 milioane de lei în 2020)”, a informat Primăria Hunedoara.

Pandemia de Covid 19 a dus la închiderea Castelul Corvinilor pentru două luni şi la diminuarea numărului de turişti străini şi a vizitelor în grupuri organizate.

„Scăderile cele mai pronunţate, de 80 – 90 la sută, s-au înregistrat la vizitatorii străini şi la cei care veneau în grupuri organizate. Tocmai interdicţia sau dificultatea organizării de excursii de grup a generat o mare parte din scăderea numărului de vizitatori. În ce priveşte numărul de turişti care au vizitat Castelul singuri, cu familia ori prietenii, diminuarea este mult mai mică decât în cazul grupurilor organizate, de aproximativ 30 la sută. Trebuie să ţinem cont şi de faptul că obiectivul a fost închis total între 12 martie şi 15 mai 2020. În aceeaşi perioadă a anului 2019, la Castel au fost în jur de 100.000 de turişti. O altă cauză a fost închiderea şcolilor şi, automat, anularea excursiilor şcolare”, a declarat Dan Bobouţanu, primarul municipiului Hunedoara.

În această perioadă, la Castelul Corvinilor se derulează lucrări de restaurare în cadrul unui amplu proiect cu finanţare europeană, în valoare de aproximativ 5 milioane de euro. Monumenentul istoric rămâne deschis publicului.

Povestea Castelului din Hunedoara

Castelul Corvinilor, unul dintre cele mai preţioase monumente istorice din România, a fost clădit în secolul al XV-lea, pe locul unei aşezări mai vechi, folosită de localnici ca adăpost împotriva invadatorilor. „Ioan Corvin a zidit un castel pe un munte înalt, pe care îl mângâie râuri liniştite; acesta este atât de întărit şi prin măiestria clădirii şi prin situaţia sa naturală, încât nu se înspăimântă de nici un atac de partea vrăjmaşilor”, relata cronicarul Antonio Bonfini, în secolul al XV-lea.

De-a lungul secolelor, castelul medieval a suferit numeroase modificări, care însă nu i-au ştiribit originalitatea. Urmele picturilor care împodobeau castelul în Evul Mediu se văd şi astăzi, pe multe din zidurile lui.


Foto: ADEVĂRUL. Daniel Guţă.

castelul corvinilor foto daniel guta

La 13 aprilie 1854, în timpul unei furtuni, un trăznet a provocat un incendiu mistuitor. Flăcările au transformat în scrum acoperişul din şindrilă al cetăţii, grinzile, scările de lemn, plafoanele şi au devastat aproape întreg castelul, singura uşă din lemn care nu a fost atinsă fiind tocmai poarta închisorii, veche de cinci secole. Vreme de aproape zece ani, castelul a fost părăsit, însă apoi a intrat în cea mai amplă operaţiune de restaurare, întinsă pe aproape 40 de ani. În prezent, se numără printre cele mai vizitate monumente istorice din România, primind în fiecare an sute de mii de turişti.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Clădirea misterioasă de sub Castelul Corvinilor. Imagini inedite cu aşezarea istorică transformată în ruină

Ioan de Hunedoara, omagiat în oraşul de la poalele Castelului Corvinilor. Au trecut 562 de ani de la moartea voievodului

VIDEO Povestea celui mai spectaculos funicular. Rămăşiţele colosului de fier atârnă la zeci de metri lângă castel

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite