Blocul-fantomă din valea ruinelor. Cum arată acum fostul mare centru industrial de lângă Hunedoara VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
blocul fantoma hunedoara adevarul foto daniel guta

Aproape nimic nu a mai rămas din fostul mare centru industrial de lângă Hunedoara, o întindere ocupată de cariere de piatră, uzine şi mine de fier şi de furnalul de la Govâjdia.

Un bloc muncitoresc construit în anii ´60 a rămas până de curând ultimul „bastion” însufleţit de oameni al unei zone industriale ale căror construcţii ocupau zeci de hectare pe valea Govâjdiei (Nădrabului), la circa 20 de kilometri de Hunedoara.

VIDEO CU BLOCUL-FANTOMĂ

Uriaşa carieră de dolomită din munţii Hunedoarei. Cum arată Crăciuneasa la două decenii de la părăsire VIDEO

VIDEO Povestea emoţionantă a singurei supravieţuitoare din blocul fantomă, ridicat de comunişti în munţi: „După ce clădirea s-a ruinat, toţi s-au împrăştiat”

Porţile spre adâncuri de la Ghelari. Locul emblematic al uriaşei mine din ţinutul fierului VIDEO

În trecut aici locuiau aproape 20 de familii. Ultimele locatare ale „blocului-fantomă”, două bătrâne care în trecut au lucrat ca muncitoare în cariera de piatră Crăciuneasa, aflată în vecinătate, au fost luate de familii din locuinţele lor şi s-au mutat de aici. În scurt timp, clădirea părăsită de câteva luni s-a transformat într-o ruină, care pare să îşi aştepte demolarea.


Blocul muncitoresc părăsit. ADEVĂRUL


În împrejurimile sale, o mulţime de alte construcţii sunt abandonate de mai mulţi ani, în timp ce altele au fost demolate, iar pădurea deasă le-a acoperit rămăşiţele. În secolul al XX-lea, ţinutul aflat la marginea satelor Govâjdia, Ghelari şi Lelese, a fost unul dintre marile centre industriale ale Hunedoarei. Pe întinderea lui se înşiruiau o parte a minelor de fier de la Ghelari, furnalul de la Govâjdia, cariera de piatră de la Crăciuneasa, calea ferată industrială Hunedoara – Ghelari şi, în apropiere, cariera de marmură din satul Alun.


Blocul muncitoresc. ADEVĂRUL

blocul fantoma hunedoara adevarul foto daniel guta

Furnalul de la Govâjdia

Cel mai vechi monument rămas în picioare în zonă, aflat la circa trei kilometri de „blocul-fantomă” este Furnalul de la Govâjdia.

GALERIE FOTO CU FURNALUL DE LA GOVĂJDIA

Podul uitat de pe calea ferată din Ţinutul Pădurenilor. S-a păstrat 120 de ani, deşi linia a fost distrusă VIDEO

Povestea neştiută a legendarului furnal din Govâjdia, unul dintre cele mai vechi din Europa VIDEO

A fost construit între anii 1806 şi 1810 pe amplasamentul unui fost atelier de fier din Evul Mediu. La sfârşitul secolului al XIX-lea, furnalul, alimentat cu minereu de fier de la vechile mine din Munţii Poiana Ruscă, producea anual peste 8.000 de tone de fontă cenuşie. Furnalul şi-a încetat funcţionarea la începutul secolului al XX-lea, odată cu dezvoltarea Uzinelor de fier de la Hunedoara, devenite principalul producător de fontă din Imperiul Austro-Ungar.


Furnalul de la Govâjdia. ADEVĂRUL


„Prin 1934 s-au demontat cele două foiuri, iar în 1944 a fost dărâmat podul pe care se făcea încărcarea agregatului, (directorul pe atunci al Uzinelor de Fier din Hunedoara, refugiat la Govăjdia, de frica bombardamentelor, l-a distrus ca să nu atragă atenţia avioanelor ca obiectiv industrial), apoi a fost desfăcut şi acoperişul de ţiglă”, scria publicistul Vasile Nicorovici, în volumul „400 de zile în Oraşul flăcărilor”.

Cuptorul său uriaş s-a păstrat intact şi le oferă vizitatorilor săi o mărturie vie despre industria fierului din urmă cu două secole. Deşi are nevoie de reabilitare, monumentul istoric a fost, însă, ignorat de autorităţi, în ultimele decenii.

Ruinele Ghelariului

Minereul folosit pentru producerea fontei şi a fierului în Furnalul de la Govâjdia era adus de la minele din Ghelari, aflate în vecinătate.

VIDEO CU MINA DE FIER

Craterul gigant rămas în urma celei mai mari mine de fier din România. Povestea locului interzis VIDEO

Moştenirea comunistă în Ghelari, vechea „capitală a fierului”. Cum arată blocurile părăsite de mineri VIDEO

Un plan înclinat, amenajat pe un deal în vecinătatea Govâjdiei, caii, funicularele şi liniile ferate industriale au fost folosite de-a lungul timpului pentru transportul minereului de la Ghelari spre Govâjdia şi, mai târziu, spre Hunedoara. Zeci de kilometri de galerii formau un imens labirint subteran care treceau pe sub satul Ghelari, iar un tunel uriaş a fost înfiinţat la începutul anilor 1900 pentru a lega Ghelariul de Govâjdia.


Mina Ghelari. ADEVĂRUL

De aici, drumul fierului continua pe calea ferată minieră a Uzinelor de Fier din Hunedoara. Minele din Ghelari au fost închise în perioada 1995 – 2005, mii de muncitori au fost disponibilizaţi, iar vechile construcţii miniere au fost abandonate. Valea Govâjdiei a rămas împânzită de ruinele fostei exploatări miniere şi ale galeriilor sale, multe dintre ele rămânând ascunse de pădure.

Cariera de la Crăciuneasa

Drumul pe valea pârului Nădrab trece pe la poalele întinsei cariere de dolomită de la Crăciuneasa, întinsă pe aproape 100 de hectare şi legată de centrul siderurgic din Hunedoara printr-o cale ferată industrială, al cărui capăt de linie se afla în vecinătatea „blocului fantomă”.

GALERIE FOTO CU CARIERA

Priveliştea „de pe altă planetă” a haldei uriaşe de steril din munţii Hunedoarei FOTO VIDEO

VIDEO Povestea neştiută a căii ferate din munţii Hunedoarei. 120 de ani de la inaugurarea mocăniţei

„Am muncit la piatră, cu sapa şi târnăcopul aproepe 30 de ani şi am fost obişnuită cu traiul greu, cu frigul de pe carieră, căci săpam şi încărcam şi iarna, pe ger. De aici vagoanele de piatră plecau spre Hunedoara”, îşi amintea Ana (88 de ani), ultima locatară a blocului muncitoresc de la Crăciuneasa. De la începutul anilor 2000, cariera de calcar şi dolomită a intrat în conservare. Tot atunci, calea ferată minieră care lega Hunedoara de exploatarea din vecinătatea Furnalului de la Govăjdia a fost dezafectată.


Cariera de la Crăciuneasa. ADEVĂRUL

La aproape două decenii de la intrarea în conservare a carierei, sălbăticia a pus stăpânire pe dealul modelat de oameni, cu ajutorul dinamitei şi al excavatoarelor.

Pe versantul opus al carierei, dincolo de ruinele industriale şi miniere şi de cele câteva gospodării risipite în văi, şerpuieşte pe aproape un kilometru halda de steril a carierei din Valea Nădrabului, una dintre cele mai mari depozite de steril provenite din prelucrarea rocilor de construcţie. Halda, extrem de erodată, oferă o privelişte la fel de stranie ca a uriaşei cariere din apropierea ei.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Controversele Retezatului. De ce s-au opus oficialii americani ridicării marelui baraj Gura Apelor din Hunedoara

Secretele militare ale combinatului din Hunedoara, dezvăluite de CIA: buncărele care puteau rezista bombelor atomice

Priveliştea sumbră a fostelor mine de fier de la Teliuc. Coloşii de beton în ruină de lângă Hunedoara VIDEO

Lacul care nu s-a oprit din creştere. A fost creat într-o carieră minieră şi a ajuns la dimensiuni uriaşe VIDEO

Locuri pline de secrete pe Lacul Cinciş: Casa Albă a lui Ceauşescu, barajul uriaş şi bisericile de sub ape VIDEO

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite