Afacerea ascunsă din tinereţea lui Petru Groza: fostul om politic a făcut bişniţă cu tablouri şi suveniruri
0Un document păstrat la Arhivele Naţionale - judeţul Hunedoara, îl prezintă pe fostul om politic Petru Groza, unul dintre cele mai controversate personaje din istoria României, într-o ipostază ciudată: în tinereţe, Groza a făcut bişniţă cu tablouri, cărţi şi suveniruri.
Arhivele Naţionale - judeţul Hunedoara păstrează un dosar penal din 1919, în care Petru Groza, la acea vreme un tânăr avocat şi angajat al Sedriei Orfanale din Hunedoara (instanţă administrativă constituită pentru supravegherea averii minorilor orfani şi pentru rezolvarea chestiunilor tutelare) era audiat ca martor, în ancheta în care şeful său, Valer Condrea, a fost acuzat că l-a trimis să facă bişniţă cu tablouri, suveniruri, hărţi.
Valer Condrea, şeful Sedriei Orfanaşe, cel urma să devină subprefect, fusese acuzat în 1919 de speculă, scumpire a traiului, abuz de putere, fals în documente.
„Vin a vă dovedi gheşefturile ilegale ale unei reptile murdare a neamului românesc, care reptilă deşi în funcţiune publică distinsă, totuşi s-a dat jos de pe piedestalul cinstei şi azi înoată şi el în mocirla escrocilor şi vampirilor neamului românesc. Această reptilă este Valer Condrea, presidentul sedriei orfanale judeţene în Deva, căruia deja am dat o incuză pentru falsificare de document public”, se arăta în denunţul avocatului Justin Pop împotriva lui Valer Condrea, păstrat la ARhivele judeţului Hunedoara.
Petru Groza, trimis de şef să facă bişniţă
În acest dosar, Petru Groza a fost adus ca martor, fiind omul pe care Condrea îl trimisese să facă bişniţă cu suveniruri.
„Este la Sedria orfanală un diurnist cu numele de Petru Groza. Pe acesta Valer Condrea îl foloseşte în scopurile sale, astfel că atunci când a fost regele în Orăştie, în April a.c., l-a trimis să vândă note pentru pian, cărţi etc. Groza a stat trei zile pe la Orăştiie până a vândut marfa”, informa avocatul denunţător.
În declaraţia din 30 octombrie 1919, Petru Groza confirma că vânduse tablouri, însă nu voia să îşi acuze şeful. Petru Groza susţinea că şi-a cerut concediu pentru a-şi vizita mătuşa, iar cu ocazia aceasta Condrea l-a rugat dacă poate să vândă marfa în Orăştie, unde mulţimile l-au întâmpinat pe rege.
„Preţurile mi le-am făcut astfel: că un tablou să îl vând cu 60 de coroane, că o hartă cu 10 coroane şi o bucată de notă cu 6 coroane”. Nu a precizat ce cantitate a vândut, însă a susţinut că a cumpărat stofă de bună calitate, în valoare de 1.600 de coroane. „Având în vedere că din depoziţiunea martorului Petru Groza, funcţionar diurnist la Sedria Orfanală a judeţului Hunedoara, reiese că inculpatul Valer Condrea l-a sfătuit să facă depoziţiunea sa în sensul că nu l-a trimis în mod expres să vână tablourile M.M.L.L. Regelui şi Reginei, note muzicale şi hărţi a României, ci numai ocazional, întrucât acesta, el singur, ar fi cerut concediu spre a vizita pe mătuşa sa, care de fapt domiciliază în acel oraş”, informau anchetatorii, înainte de a decide că Valer Condrea nu se face vinovat de vreun delict.
Carieră politică fulminantă
Valer Condrea a devenit subprefect, se arată în documentele păstrate la Arhivele judeţului Hunedoara, iar fostul său subaltern urma să aibă o carieră fulminantă.
Petru Groza a devenit unul dintre cei mai puternici demnitari din istoria secolului XX în România. A fost moşier, om de afaceri prosper, avocat şi om politic. În anii 1920, Petru Groza a fost de două ori ministru şi era cunoscut pentru forţa sa financiară. În anii 1930 a fondat şi a condus Frontul Plugarilor, un partid care avea să devină aliat al comuniştilor.
Deşi nu a fost membru al Partidului Comunist Român, Groza a deţinut cea mai importantă funcţie în primul guvern comunist al României, instaurat în 1945, cea de preşedinte al Consiliului de Miniştri. Din 1952 a devenit preşedinte al Marii Adunări Naţionale. Sub conducerea guvernului Groza a avut loc abdicarea regelui Mihai şi transformarea regatului în Republica Populară Română.
Vă recomandăm şi:
Petru Groza s-a născut în 7 decembrie 1884, în comuna Băcia din judeţul Hunedoara. Moşierul din Deva care a condus primul guvern comunist a rămas în istorie drept unul dintre cele mai controversate personalităţi ale secolului XX.
Petru Groza, magnatul care a condus primul guvern comunist din istoria României, se mândrea cu faptul că ar fi fost urmaş al regelui Decebal. În memoriile sale, Groza amintea deseori despre strămoşii săi daci, învinşi de „cotropitorul Traian“, afirmându-şi legătura strânsă cu aceştia.
Bancul interzis de comunişti pentru care românii erau trimişi în închisoare
Bancurile considerate "de prost gust" la mijlocul anilor 1940, după instaurarea regimului comunist, au trimis o mulţime de oameni în închisoare. Rechizitoriile păstrate la Arhivele Naţionale arată cum erau oprimaţi cei care se opuneau noului sistem. chiar şi verbal.
„Este genul de om pe care sovieticii l-ar exila inevitabil în Siberia. Şi totuşi conduce un guvern comunist”, titrau ziarele americane după ce avocatul şi moşierul din Deva fusese impus de sovietici la conducerea primului guvern comunist. Povestea celui mai important om politic din trecutul Hunedoarei devenea astfel, în 1946, subiect de presă în Statele Unite ale Americii.
Înainte de a deveni şeful primului guvern instaurat de comunişti, Petru Groza a fost unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din zonă. În pragul intrării României în cel de-al doilea război mondial, omul politic îşi permitea luxul de a plăti anual 250.000 de lei Primăriei Deva, drept chirie pentru un hotel, un restaurant şi o cafenea din centrul oraşului.