Şefii fabricii de făini proteice au dat în judecată Direcţia Sanitar - Veterinară. De ce a fost pus lacătul pe uzină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
DSVSA Hunedoara.
DSVSA Hunedoara.

Administratorii fabricii de făină proteică din Băcia au contestat în instanţă decizia Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) de a suspenda activitatea fabricii.

Tribunalul Hunedoara a respins cererea depusă de administratorii fabricii de făină proteică din Băcia împotriva deciziei de suspendare a activităţii acesteia, luată în urmă cu o lună de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA).

În 10 octombrie, inspectorii DSVSA Hunedoara au dispus încetarea activităţii fabricii de pe Valea Streiului, în care munceau circa 40 de localnici. Sătenii din Băcia, s-au plâns de mirosurile care veneau de la Fabrica de făină proteică şi au strâns sute de semnături la petiţiile prin care solicitau funcţionarea normală a acesteia.

De ce a fost oprită activitatea fabricii

În 21 – 25 septembrie 2018, înainte de a pune sigiliul pe fabrică, inspectorii DSVSA Hunedoara au efectuat controale la sediul acesteia în urma cărora au constatat următoarele neconformităţi: poluarea atmosferică produsă de unitatea de procesare din Băcia provine în cea mai mare parte din alterarea materiei prime produsă din următoarele cauze: 1.Transportul materiilor prime cu mijloace auto fără instalaţii frigorifice pe distanţe lungi şi pe o perioadă mare de timp; 2.nedescărcarea containerelor imediat după sosire şi staţionarea acestora în incinta unităţii la temperatura ambientală; 3.derularea lentă a procesării materiei prime,fapt care conduce la stagnarea acesteia în cuva de recepţie; 4. Depozitarea timp îndelungat în interiorul halei de receptive a paleţilor respectiv a casoanelor cu materie primă până până la introducerea la procesare; neetanşeitatea capacelor cuvei de receptive materie prima şi a celorlalte utilaje din incinta Zonei Roşii; exhaustarea necorespunzătoare a aerului şi temperatura ridicată din interiorul halei de receptive materiei prima; 7 gazele provenite de la alterarea materiei prime scăpate în atmosfera prin neetanşeitatea clădirii; 8.igienizarea necorespunzătoare a pereţilor interior a cuvei de recepţie; aerul viciat din interiorul Zonei Verzi exhaustat necorespunzător; 10. staţia de spălare a aerului exhaustat provine de la tricantor şi uscător prin apa reziduală prin apa mirositoare neevacuată în mod curent din bazinele de spălare a aerului.

„Suspendarea activităţii fabricii ar conduce la imposibilitatea de a ne mai onora obligaţiile asumate faţă de cei 16 furnizori principali de marfă, care ar avea puternice consecinţe negative atât de ordin financiar cât şi în ce priveşte mediul înconjurător, fiind vorba de achiziţia unei materii prime constând în subproduse de origine animală care în caz contrar ar fi foarte dificil de colectat, tratat şi procesat. Această situaţie ar reprezenta un pericol real pentru mediul înconjurător, iar nu mirosul care reprezintă normalitatea având în vedere obiectul de activitate a societăţii. Simplul miros emanat nu reprezintă un factor de poluare şi o atingere adusă mediului înconjurător”, arătau reclamanţii în plângerea împotriva deciziei de înhidere a fabricii.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Hunedoara s-a solicitat respingerea acţiunii ca nefondată.

„Cât priveşte condiţia pagubei iminente, instanţa reţine că societatea îşi achiziţionează materia primă cu calitatea de prestator şi cumpărarea se face în mod gratuit sau la un preţ derizoriu, astfel că nu se poate  susţine că este îndeplinită această condiţie. În consecinţă, se va respinge acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamantă în contradictoriu cu pârâta Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Hunedoara”, se arată în motivarea sentinţei.
Potrivit inspectorilor sanitari-veterinari, fabrica îşi va putea relua activitatea numai după ce va respecta toate procedurile legale de fabricare a făinii proteice şi a deversării rezidurilor.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Fabrica germană Bosch care rezolvă problema şomajului din judeţ: când intră în şantier uzina de maşini de spălat

FOTO Autostrada Lugoj - Deva: niciun kilometru finalizat în 2018. În ce stadiu au ajuns lucrările începute în 2014

FOTO Gest impresionant al jandarmilor: au eliberat cel mai frumos râu de munte de gunoaiele care îl sufocau

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite