Nereguli grave semnalate de sindicate la Penitenciarul Giurgiu. Acuzaţii: mii de ore suplimentare, decontate în buzunarele şefilor, dar recuperate
0Reprezentanţii Sindicatului „Fraternitatea“ din Penitenciarul Giurgiu îi acuză pe trei şefi ai închisorii că în perioada decembrie 2016 - februarie 2018 „prin înţelegere, şi-au crescut substanţial veniturile lunare prin pontarea ilegală a unor ore suplimentare ce însumează mai mult de 1.000 de ore per persoană, un total de aproximativ 3.000 de ore pentru cei trei“.
În acest sens a fost depusă o sesizare la Ministerul Justiţiei, iar drept urmare ar fi fost demarată o anchetă.
Cei acuzaţi că au făcut acest lucru sunt comisarul Marius Lucian Fulga, director al Penitenciarului la acea vreme, comisarul Simona Urdea, director adjunct economic, şi comisarul şef Ion Constantin, director adjunct. În momentul de faţă, Urdea şi Constantin continuă să fie directori adjuncţi, iar Fulga este şef serviciu în cadrul penitenciarului Giurgiu.
Ionuţ Mogîldea, liderul sindicatului, spune că „orele suplimentare lucrate sâmbăta, duminica şi în sărbătorile legale au fost plătite în luna următoare cu un spor de 75%“, dar că, potrivit aceleiaşi surse, cei trei şi-ar fi luat zile libere în compensare în cursul săptămânii, lipsind din unitate atunci când era nevoie de ei.
Toată această „schemă“ rezultă din aplicaţia de pontaj a penitenciarului, spun sindicaliştii de unde ar reieşi „că în mod planificat aceştia au lucrat foarte multe ore sâmbăta şi duminica, pentru a-şi conferi sporul de 75% , iar în cursul săptămânii, când în mod normal era programul lor de muncă, şi-au luat recuperări“, mai spune liderul de sindicat, Ionuţ Mogîldea.
Pentru efectuarea de ore suplimentare în sistemul penitenciar este nevoie de aprobarea şefului ierarhic superior, fiind o condiţie de efectuare a orelor suplimentare. În cazul celor doi adjuncţi, Simona Urdea şi Constantin Ion, aprobarea a venit chiar de la directorul Marius Fulga. În cazul directorului de penitenciar, aprobarea ar fi trebuit să vină chiar de la directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. „Absenţa din unitate a celor trei, ca urmare a compensării muncii suplimentare, a generat o stare de revoltă şi nemulţumire a angajaţilor din Penitenciarul Giurgiu“, mai spun sindicaliştii.
Fluga Marius (stânga, sursa: FB F.M), Simona Urdea (sursa: FB S.U) şi Constantin Ion (sursa: ANP)
Creşteri substanţiale în declaraţiile de avere
Conform declaraţiei de avere depuse în anul 2017, Simona Urdea a câştigat un salariu de bază în valoare de 65.398, iar în declaraţia depusă în anul 2018, aceeaşi persoană a avut un salariu de 80.820 de lei, cu 15.000 de lei mai mult. Creşterea aceasta nu a survenit unor modificări salariale făcute în sistemul penitenciar, ci, spun sindicaliştii, orelor suplimentare ilegal decontate de ea. „Practic doamna Urdea lucra în weekend si îşi lua libere în timpul săptămânii, plătindu-şi şi sporul aferent“, spune Sorin Dumitraşcu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
Mai mult, liderul de sindicat afirmă că, prin luna aprilie 2018, când se discuta în tot sistemul penitenciar de aceste ore suplimentare decontate ilegal, Simona Urdea „s-ar fi speriat şi şi-a şters din pontaj aproximativ 800 de ore lucrate sâmbăta şi duminica, pe care le-a recuperat şi pentru care a luat şi banii“.
Şi în cazul directorului general, comisarul Marius Lucian Fulga, lucrurile sunt similare. În anul 2017 declara un salariu de 62.406 lei, iar în anul 2018 unul de 83.000 de lei. Pe lângă sumele care figurează la capitolul „salarii“, cei trei ofiţeri au mai obţinut bani şi pentru „norma de hrană“.
În al treilea caz, cel al comisarului Ion Constantin, ultima declaraţie de avere depusă este cea din 31.05.2017, în care nota că a realizat un salariu de 60.000 de lei. Declaraţia de avere pe care ar fi trebuit să o depună în anul 2018 nu se regăseşte pe portalul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
Răspunsuri oficiale
Reporterii „Adevărul“ au solicitat puncte de vedere referitoare la această situaţie de la Ministerul Justiţiei, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Penitenciarul Giurgiu. De asemenea, prin intermediul purtătorului de cuvânt al Penitenciarului Giurgiu, au fost solicitate puncte de vedere de la cele trei persoane vizate de acuzaţiile sindicatelor.
Singura instituţie care a răspuns până în acest moment este Penitenciarului Giurgiu, prin comisarul şef de penitenciare, Marian Cornel Popescu, actualul director, care ne-a transmis că „la Penitenciarul Giurgiu s-au dispus verificări cu privire la aspectele relatate de dumneavoastră şi nu ne putem pronunţa cu privire la aceste informaţii până la finalizarea cercetărilor“.
Pe aceeaşi temă:
Cum a fost prins în Vama Giurgiu omul de afaceri Ioan Neculaie. Poliţiştii l-au dus la penitenciar