Frumoasa Sybille Chrissoveloni, prietena Reginei Maria,  a salvat vieţile a sute de ostaşi români răniţi pe front

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sybille Youell Chrissoveloni  Foto: Arhiva familiei Chrissoveloni
Sybille Youell Chrissoveloni  Foto: Arhiva familiei Chrissoveloni

Eglezoaica născută la Galaţi, despre care regina scrie că: „Nimeni nu-şi purta găteala în chip mai desăvârşit decât ea”, a transformat în spital Palatul de la Ghidigeni, în care locuia, şi a îngrijit nenumăraţi răniţi dovedindu-şi dragostea şi ataşamentul pentru România.

Istoria Galaţiului este marcată de câteva femei a căror celebritate s-a datorat, nu numai personalităţii şi faptelor deosebite pentru care merită recunoştinţa posterităţii, ci şi frumuseţii lor consemnate în cronicile vremii.

Celebra actriţă Fani Tardini, care a renunţat la tumultul Bucureştiului pentru a-şi urma iubirea pe meleaguri gălăţene, Smaranda Brăescu, prima femeie din lume care a sărit cu paraşuta, poeta Natalia Negru sau scriitoarea Hortensia Papadat Bengescu, au fost femei remarcabile despre care în hebdomadarele vremii s-a scris foarte mult.

Zăna englezoaică, născută la Galaţi

Totuşi, cea care este considerată drept cea mai frumoasă femeie din istoria Galaţiului, remarcată şi pentru frumuseţea sa sufletească, este Sybille Youell, prietena cea mai bună a M.S.Regina Maria şi soţie a celebrului bancher gălăţean Jean Chrissoveloni.

„Sybille Youell s-a născut în anul 1879, la Galaţi, fiind a doua fiică a lui Edward Youell şi a Mariei Watson. Youell era un vestit negustor englez, stabilit pe meleaguri gălăţene, care deţinea în asociere cu socrul său, un mare antrepozit în portul Galaţi. Locuiau pe Calea Bârladului şi, când domnişoara Sybille trecea pe Strada Domnească, aflată în drumul său, trecătorii se opreau pentru a-i admira frumuseaţea fascinantă. Scrierile vremii o descriu ca pe o zână din poveşti, cu chipul luminos şi zâmbitor, cu părul ca razele de soare şi ochii căprui”, spune Marius Mitrof, consilier la Direcţia Judeţeană de Cultură, un mare pasionat de istorie a Galaţiului, care ne-a pus la dispoziţie informaţiile şi ilustraţiile necesare pentru redactarea acestui articol.

Frumuseţea aceasta remarcabilă nu avea cum să nu stârnească pasiuni printre tinerii Galaţiului acelor ani, însă doar unul dintre ei a reuşit s-o cucerească pe Sybille Youell.

„La 11 octombrie 1907, ea s-a căsătorit cu Jean Chrissoveloni, gălăţeanul care, în anul 1920, avea să înfiinţeze celebra Bancă Chrissoveloni din Bucureşti, instituţie de notorietate internaţională. După nuntă, Sybille s-a mutat împreună cu soţul ei în monumentalul Palat de la Ghidigeni (pe teritoriul actualei comune Ghidigeni din judeţul Galaţi). La impunătoarea reşedinţă, cei doi soţi erau vizitaţi deseori de către alteţele lor regale, principesa Maria şi principele Ferdinand pentru că Sbille se număra printre cele mai bune prietene ale prinţesei”, explică Marius Mitrof.

„Veselă, cu inima bună, spontană”

Iată cum o descrie pe Sybille, regina Maria în jurnalul ei, „Povestea vieţii mele”:  „Sybill Youell, care făcea parte din cercul nostru, cu firea ei adevărată anglo-saxonă, veselă, plină de avânt, fără făţărnicie, făcea un contrast încântător cu al cumnatei sale mai blazată. Sybill, ca şi frumoasa ei soră (…) era o întruchipare strălucită a voiniciei. Înaltă, bălae, neobosită, veselă cu inima bună, spontană, avea o statură minunată şi pieliţa albă ca laptele; mişcările ei păreau pline de o voiciune falnică şi toată fiinţa ei era pătrunsă de sevă şi strălucită vitalitate (…)”.

În societatea de atunci, Sybille dădea tonul modei căci, după cum afirmă Principesa Maria: „Nimeni nu-şi purta găteala în chip mai desăvârşit decât ea; avea o înfăţişare triumfătoare care te înviora(…)”

Prinţesa Maria o vizita des pe Sybille la Ghidigeni. Petrecea multe ceasuri senine lângă această fiinţă aleasă, în castelul ei ca din basme.

Prietenia dintre regină şi Sybille a fost atât de strânsă, încât, regina Maria a devenit naşa de botez a unicului copil al lui Jean şi Sybille Chrissoveloni, Nicolae,, născut în iunie 1909.

Dovada iubirii pentru România

„Englezoaica Sybille Chrissoveloni şi-a dovedit şi frumuseţea sufletească prin dragostea şi recunoştinţa pentru ţara sa natală, în timpul primului război mondial, atunci când armata română, înfrântă, a fost nevoită să se retragă spre Moldova. Din iniţiativa ei, pe cheltuiala familiei sale, Palatul de la Ghidigeni a fost transormat în spital pentru răniţii şi bolnavii de pe front. Sybille a  îngrijit bolnavii şi răniţii români cu o dăruire de-a dreptul maternă. Regina Maria arătă în cartea sa că acest spital a salvat sute de vieţi ale ostaşilor români răniţi pe front şi a fost  o adevărată minune posibilă graţie minunatei Sybille Chrissoveloni”, mai aflăm de la Marius Mitroff.

Sybille Chrissoveloni s-a stins, la Paris, în noiembrie 1931, dispariţia ei îndurerând-o profund pe buna sa prietenă regina Maria.

„Sybil era una din fiinţele cele mai curate la gând şi o iubeam din toată inima” mărturisea regina în volumul său autobiografic  „Povestea vieţii mele” .
     
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite