Festivalul Internaţional „Leonard” începe pe 4 noiembrie, la Galaţi. Programul complet al spectacolelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teatrul Naţional de Operă şi Operetă Leonard FOTO arhivă Adevărul
Teatrul Naţional de Operă şi Operetă Leonard FOTO arhivă Adevărul

Festivalul, ajuns la cincisprezecea ediţie, se va derula pe parcursul a mai bine de o lună şi va include spectacole de operă, operetă şi revistă, concerte simfonice, dar şi un festival în festival, respectiv „Danube Jazz&Blues Festival”.

În perioada 4 noiembrie – 9 decembrie 2018., Festivalul Internaţional „Leonard” promovează în Galaţi, pentru a 15-a oară consecutiv, încă din anul 2004, arta intrepretativă românească în lume, devenind astfel un eveniment de notorietate internatională. Evenimentul este dedicat în acest an al Centenarului Marii Uniri.

Timp de cinci săptămâni, publicul gălăţean va participa la 15 seri de  recitaluri, concerte, opere şi operete, dar şi spectacole de revistă. 

Festivalul se deschide pe 4 noiembrie, de la ora 18,00, cu opera TURANDOT, de Giacomo Puccini, în regia lui Paolo Bosisio (Italia) şi avându-l dirijor pe Gheorghe Stanciu (Constanţa). Decorurile şi costumele sunt asigurate de Domenico Franchi (Italia), iar coregrafia de Gabriela Gegea. 

Spectacolul este ultima realizare de excepţie a colectivului gălăţean, ce stă sub semnul aniversării a 160 de ani de la naşterea marelui compozitor Italian. Invitaţi speciali în această reprezentaţie extraordinară sunt soprana Olga Hristea-Stan (Rep. Moldova), tenorul Antonino Interisano (Italia) şi basul Viorel Trofin (Constanţa).

Serile Festivalului se continuă cu RECITALUL DE LIED, pe 9 noiembrie, de la ora 19:00, dominat de gândirea şi sensibilitatea romantic, unde vom avea pe scenă sopranele Mihaela Alexa şi Adelina Diaconu, dar şi mezzosopranele Florentina Soare şi Cosmina Stancu, toate acompaniate la pian de Ludmila Calalb.

Pe 10 noiembrie, începând cu ora 18:00, va urma un alt spectacol din repertoriul curent al teatrului, CABARET, în regia lui Bogdan Drăgulescu, un succes al Revistei gălăţene, reeditat de curând. Scenografia poartă semnătura Danielei Drăgulescu, coregrafia aparţine Gabrielei Gegea, iar conducerea muzicală este asigurată de Nicolae Mantu.

Pe 11 noiembrie, de la ora 18:00, asistăm la musicalul lui Frederick Loewe, MY FAIR LADY, reluat în premieră anul trecut, în regia lui Teodor Niţă, sub bagheta dirijorului Eugen Dan Drăgoi. Decorurile şi costumele poartă semnătura Andreei Săndulescu, iar în cazul costumelor scenografa colaborează şi cu Gheorghe Condrea. Coregrafia se află sub supravegherea lui Constantin Floriean.

Copiii se vor întâlni pe 16 noiembrie, de la ora 11:00, cu FRUMOASA DIN PĂDUREA ADORMITĂ, un musical celebru de Marius Ţeicu şi Silvia Kerim, în regia lui Nicolae Ciubuc. Scenografia este asigurată de Gheorghe Andreescu, coregrafia poartă semnătura lui Fănică Lupu, iar pregătirea muzicală aparţine lui Nicolae Mantu.

Al doilea recital din Festivalul „Leonard” este RECITALUL CAMERAL de pe 17 noiembrie, de la ora 19:00. Iubitorii genului cameral vor avea bucuria de a asculta două capodopere ale cvartetului de coarde cu clarinet, în interpretarea cvartetului gălăţean „L’amour”, unde solistul la clarinet va fi Gheorghe Constantinescu, vioara I – Cornelia Gheorghiu, vioara a II-a – Iulia Titea Sava, violă – Gabriela Lăzăroiu şi violoncel – Tereza Gânju.

Pentru publicul iubitor de operă, Festivalul a pregătit pe 18 noiembrie de la ora 18:00 reprezentaţia extraordinară MADAMA BUTTERFLY, marcată de nota de autenticitate dată de evoluţia sopranei Hidemi Tajima (Japonia), avându-I ca parteneri pe tenorul Florin Guzgă (Iaşi) şi baritonul Roberto Bortoluzzi (Italia). Regia poartă semnătura lui Giampiero Zazzara, în vreme ce scenografia este asigurată de Grigore Gorduz, iar coregrafia Constantin Floriean.

Spectacolul este coordonat muzical de maestrul Cristian Sandu (Cluj-Napoca) care va dirija şi CONCERTUL VOCAL-SIMFONIC programat pe data de 22 noiembrie, începând cu ora 19:00. Acesta din urmă va avea două părţi, dedicate marilor compozitori Wolfgang Amadeus Mozart, respectiv Ludwig van Beethoven cu Simfonia a V-a în do minor, op. 87.

Nelipsit în cadrul Festivalului „Leonard” se află DANUBE JAZZ & BLUES FESTIVAL, aflat la a V-a ediţie. Anul acesta muzica originară din statul Louisiana, SUA se remarcă în acordurile trupelor din ţară şi din străinătate: Hot Leeks, Mongooz and the Magnet, FreeTet Jazz Project, Django Sound Quintet, Groove Garden Sorin Zlat Sextet, Mike Godoroja and the Blue Spirit. Pentru pasionaţii genului ,,sunt dedicate două seri artistice (23-24 noiembrie), ambele începând de la ora 19:00.

Artişti din Republica Moldova ne vor întâmpina cu o SEARĂ DE BALET în stiluri diferite (romantic, clasic, neoclasic şi contemporan) inspirite din marile balete ale secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, pusă în scenă de Ansamblul „Tânărul Balet Moldovenesc” din Chişinău al Colegiului Naţional de Coregrafie din această ţară, pe data de 25 noiembrie, ora 18:00.

Spectacolul, în premieră mondială, celebrează 75 de ani pe care i-a dedicate în sluja artei coregrafice acest Colegiu, cotat ca a şasea şcoală vocational-coregrafică din lume.

Festivalul „Leonard” a pregătit pentru public şi Premiera CRAI NOU, prima operetă cultă românească compusă de Ciprian Porumbescu, în regia tânărului Adrian Mărginean, avându-l ca dirijor pe Eugen Dan Drăgoi. Scenografia poartă semnătura Andreei Săndulescu, iar coregrafia îi aparţine Gabrielei Gegea.

Spectacolul, premieră locală a primei operete culte româneşti va fi pus în scenă pe data de 1 decembrie, Ziua Naţională şi a Centenarului Marii Uniri de la ora 18:00. Acelaşi spirit românesc îl vom găsi şi în concertul „TOT CE-I ROMÂNESC NU PIERE”, marca Tudor Gheorghe, acompaniat de Corul şi Orchestra Concertino. Spectacolul ne va fi prezentat într-o formulă unică, presărat cu multe surprize pe data de 7 decembrie, de la ora 19:00.

Spectacolul de revistă POVEŞTI MUZICALE DE IARNĂ, programat pe 8 decembrie de la ora 18:00 ne va aminti faptul că sărbătorile de iarnă se apropie, iar finalul festivalului va aduce pe 9 decembrie, tot de la ora 18:00, una dintre capodoperele verdiene extreme de apreciată de publicul larg, opera LA TRAVIATA cu soprana Diana Bucur (Iaşi) şi tenorul Liviu Iftene (Braşov) sub bagheta maestrului Cristian Sandu (Cluj-Napoca). Spectacolul poartă semnătura regizorală a Eleonorei Constantinova, în vreme ce scenografia este asigurată de Grigore Gorduz, iar coregrafia de Fănică Lupu.

Acest Festival nu ar putea avea loc fără efortul şi devotamentul total al întregului aparat artistic: soliştii, orchestra, corul, baletul şi revista, precum şi a întregii echipe a Teatrului Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” Galaţi.

Pe întreaga perioadă a Festivalului Internaţional „Leonard”, publicul are acces la frânturi din istoria Teatrului Naţional de Operă şi Operetă Galaţi (programe de sală, afişe vechi, obiecte de recuzită, costume din spectacole etc.).

De asemenea, o altă expoziţie desfăşurată pe parcursul lunilor octombrie-decembrie a.c.invită spectatorii să îşi reamintească de lumea copilăriei cu gust de ciocolată şi caramel. Într-o „Istorie dulce” este prezentată o colecţie inedită de cutii de bomboane şi ambalaje de dulciuri, confecţionate încă din 1900.

Organizată de Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, în colaborare cu Asociaţia „Muzeul Jucăriilor” (colecţionar ing. Cristian Dumitru) şi cu Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” Galaţi, expoziţia îşi aşteaptă vizitatorii pentru a „gusta” din istoria dulciurilor româneşti şi internationale.

Preţurile întregi la spectacolele din cadrul Festivalului Internaţional „Leonard” variază între 21,6 lei şi 120 lei, iar preţurile reduse pentru studenţi, elevi şi pensionari variază între 5,4 lei şi 32,4 lei. Abonamentul pentru participarea la Danube Jazz & Blues Festival costă 64,8 lei.

Festivalul Internaţional Leonard a luat fiinţă în 2004 din dorinţa de a promova în lume personalitatea marelui tenor român Nae Leonard, născut la Galaţi şi de a crea o punte către lumea muzicală internaţională, aducând în oraşul nostru artişti şi colective din străinătate pentru a demonstra că la Galaţi există o bogată tradiţie culturală, un teatru cu un potenţial  repertorial de un înalt nivel profesionist.

Programul în sinteză

Duminică, 4 noiembrie  ora 18.00

TURANDOT    OPERĂ de Giacomo Puccini

Durata: aprox. 3h

Dirijor: GHEORGHE STANCU (Constanţa)

Regia: PAOLO BOSISIO (Italia)

Decoruri şi costume: DOMENICO FRANCHI (Italia)

Coregrafia: GABRIELA GEGEA

Invitaţi: soprana OLGA HRISTEA-STAN (Chişinău)  | tenorul ANTONINO INTERISANO (Italia) | basul VIOREL TROFIN (Constanţa)

SOLIŞTII, ORCHESTRA, CORUL ŞI BALETUL TEATRULUI

Vineri, 9 noiembrie  ora 19.00 

RECITAL DE LIED   

Durata: aprox. 1h 1/2

Soprane: MIHAELA ALEXA  | ADELINA DIACONU

Mezzosoprane: FLORENTINA SOARE  | COSMINA STANCU

La pian: LUDMILA CALALB

Sâmbătă, 10 noiembrie  ora 18.00

CABARET    Spectacol de REVISTĂ

Durata: aprox. 2h

Regia: BOGDAN DRĂGULESCU

Scenografia: DANIELA DRĂGULESCU

Conducerea muzicală: NICOLAE MANTU

Coregrafia: GABRIELA GEGEA

SOLIŞTII, ORCHESTRA DE REVISTĂ, BALETUL ŞI CORUL TEATRULUI

Duminică, 11 noiembrie  ora 18.00

MY FAIR LADY    MUSICAL de Frederick Loewe

Durata: aprox. 3h

Dirijor: EUGEN DAN DRĂGOI

Regia: TEODOR NIŢĂ

Decoruri: ANDREEA SĂNDULESCU

Costume: GHE. CODREA şi ANDREEA SĂNDULESCU

Coregrafie: CONSTANTIN FLORIEAN 

SOLIŞTII, ORCHESTRA, CORUL ŞI BALETUL TEATRULUI

Vineri, 16 noiembrie  ora 11.00 

FRUMOASA DIN PĂDUREA ADORMITĂ   Spectacol pentru copii

Durata: aprox. 1h 1/2

Regia: NICOLAE CIUBUC

Muzica: MARIUS ŢEICU

Textul: SILVIA KERIN

Scenografia: GHEORGHE ANDREESCU

Coregrafia şi mişcarea scenică: FĂNICĂ LUPU

Pregătirea muzicală: NICOLAE MANTU

ACTORII, SOLIŞTII ŞI ANSAMBLUL DE BALET 

Sâmbătă, 17 noiembrie  ora 19.00 

RECITAL CAMERAL   Recital cameral de clarinet şi cvartet de coarde

Durata: aprox. 1h

CVARTETUL  L’ AMOUR

Solist clarinet – GHEORGHE CONSTANTINESCU  |  Vioara I – CORNELIA GHEORGHIU  |  Vioara a II-a – IULIA TITEA SAVA  |  Violă – GABRIELA LĂZĂROIU  |  Violoncel – TEREZA GÂNJU

Duminică, 18 noiembrie  ora 18.00 

MADAMA BUTTERLY    OPERĂ de Giacomo Puccini

Durata: aprox. 3h

Dirijor: CRISTIAN SANDU (Cluj-Napoca)

Regia:  GIAMPIERO ZAZZARA

Scenografia: GRIGORE GORDUZ

Coregrafia: CONSTANTIN FLORIEAN

Invitaţi: soprana HIDEMI TAJIMA (Japonia)  | tenorul FLORIN GUZGĂ (Iaşi) | baritonul ROBERTO BORTOLUZZI (Italia)

SOLIŞTII, ORCHESTRA ŞI CORUL  TEATRULUI

Joi, 22 noiembrie  ora 19.00

CONCERT VOCAL-SIMFONIC

Durata: aprox. 2h

Dirijor: CRISTIAN SANDU (Cluj-Napoca)

Partea I

W.A MOZART – 3 arii de concert

Soliştii: RODICA ŞTEFAN | COSMINA STANCU | ADELINA DIACONU

Partea a II-a

L. van BEETHOVEN – Simfonia a V-a, do minor, op. 87

ORCHESTRA SIMFONICĂ A TEATRULUI

Vineri, 23 noiembrie  ora 19.00 

Danube JAZZ & BLUES Festival

Durata: aprox. 4h

HOT LEEKS  |  FREETET JAZZ PROJECT  |  MONGOOZ AND THE MAGNET 

Sâmbătă, 24 noiembrie  ora 19.00 

Danube JAZZ&BLUES Festival

Durata: aprox. 4h

DJANGO SOUND QUINTET  |  GROOVE GARDEN SORIN ZLAT SEXTET  |  MIKE GODOROJA & THE BLUE SPIRIT  |

Duminică, 25 noiembrie  ora 18.00 

SEARĂ DE BALET  Spectacol de balet

Durata: aprox. 2h

ANSAMBLUL TÂNĂRUL BALET MOLDOVENESC din Chişinău

Al Colegiului Naţional de Coregrafie din Republica Moldova

- 70 de ani în slujba Artei Coregrafice    -

Sâmbătă, 1 decembrie  ora 18.00 

PREMIERA - CRAI NOU   OPERETĂ de Ciprian Porumbescu

Durata: aprox. 2h

Dirijor: EUGEN DAN DRĂGOI

Regia:  ADRIAN MĂRGINEAN

Scenografia: ANDREEA SĂNDULESCU

Coregrafia: GABRIELA GEGEA 

SOLIŞTII, ORCHESTRA, CORUL ŞI BALETUL TEATRULUI

Vineri, 7 decembrie  ora 19.00 

Concert TUDOR GHEORGHE

TOT CE-I ROMÂNESC NU PIERE

Durata: aprox. 2h

Corul şi orchestra CONCERTINO

Dirijor şi orchestrator:  MARIUS HRISTESCU

Sâmbătă, 8 decembrie  ora 18.00 

POVEŞTI MUZICALE DE IARNĂ   Spectacol de REVISTĂ

Durata: aprox. 2h

SOLIŞTII, ACTORII, BALETUL  ŞI ORCHESTRA DE REVISTĂ A TEATRULUI 

Duminică, 9 decembrie  ora 18.00 

La TRAVIATA    OPERĂ de Giuseppe Verdi

Durata: aprox. 2h 1/2

Dirijor: CRISTIAN SANDU (Cluj-Napoca)

Regia: ELEONORA CONSTANTINOVA

Scenografia: GRIGORE GORDUZ

Coregrafia: FĂNICĂ LUPU

Invitaţi: soprana DIANA BUCUR (Iaşi)  | tenorul LIVIU IFTENE (Opera Braşov) 

SOLIŞTII, ORCHESTRA, CORUL ŞI BALETUL TEATRULUI

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite