Marcel Iureş şi Florin Piersic Jr. despre „Stage dogs“. Piersic Jr.: „Am nevoie, ca regizor şi ca actor, să râdă lumea. Râsul ăla sănătos şi vindecător”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marcel Iureş şi Florin Piersic Jr. au vorbit la Adevărul Live, în cadrul Interviurilor FNT, despre spectacolul prezentat în cadrul Festivalului Naţional de Teatru (19-29 octombrie 2018), „Stage Dogs“ (Teatrul Act).

Marcel Iureş şi Florin Piersic Jr. interpretează, în spectacolul reprezentat duminică în FNT, „Stage Dogs”, doi actori de teatru. Două generaţii între care se cască o prăpastie. Povestea urmăreşte comunicarea dintre ei, îndeosebi în culise şi la cabină. Teatrul, univers magic pentru spectatorii fideli, se dovedeşte a fi o lume prea concretă, uneori. O lume guvernată de invidie, răutate, orgolii, meschinării. Încetul cu încetul, în spatele scenei, prietenia sau colegialitatea ajung să fie doar nişte vorbe goale. Iar conflictul dintre cei doi protagonişti creşte până la paroxism.

 Spectacolul a pornit dintr-o nevoie, a explicat Marcel Iureş, la „Adevărul Live”, aceea de a cupla „ce se întâmplă în teatrul românesc, în relaţia cu publicul...să băgăm puţin mâna în maţele acestui fenomen  la care pare că se pricepe toată lumea... În  orice caz, ceea ce s-a vădit este că lipseşte atingerea asta directă, să vedem cum e într-o cabină de teatru, ce se întâmplă în teatru, cine sunt cei care susţin că de fapt sunt doar personaje”. 

Iureş a vorbit şi despre colaborarea cu Florin Piersic Jr., idee pe care o avea demult. „Ne-am tot lovit în geamantane, prin Bucureşti şi prin ţară, dar n-am spus-o răspicat niciodată. Baza este că mi-am dorit lucrul ăsta.Florin a răspuns senzaţional şi a fost o mare bucurie să începem”. 

La rândul său, Piersic Jr. a explicat că una dintre bucuriile sale în acest an, a fost  că a ajuns să joace alături de Iureş. În urmă cu aproape 20 de ani, cei doi trebuiau să se vadă pentru a citi împreună o piesă, însă întâlnirea nu s-a mai concretizat. 

„Dar am rămas cu visul acolo. M-am gândit, <<e, n-o să-l prind, n-o să se întâmple>>, dar s-a întâmplat acum, şi e bine”, a adăugat actorul. 

Au început să discute despre „Stage Dogs” anul trecut în noiembrie, iar sărbătorile l-au prins scriind, impulsionat de faptul că Iureş era prins de poveste. Spectacolul nu este pentru un public elitist. 

„Am nevoie, ca regizor şi ca actor, să râdă lumea. Râsul ăla sănătos şi vindecător. Râsul lor este foarte folositor pentru ce va urma din când în când, o palmă, un pumn în plexul spectatorului. Aşa trebuie să meargă lucrurile”, a mai spus Piersic Jr., adăugând că atunci când spectatorul vine să vadă „Stage Dogs”, acesta nu se va plictisi. Scopul lui rămâne clar, acela de a-i aduce la un numitor comun pe cei care vin la teatru, „adică să-i fac să trăiască toţi o emoţie colectivă”. 

28 octombrie | 17:00 şi 21:00 – Teatrul ACT

Spectacolul este inspirat de "A Life in the Theatre" de David Mamet.

Distribuţia :

Marcel Iureş

Florin Piersic Jr.

Regia: Florin Piersic Jr.

Scenografia şi decorul : Tudor Prodan

Costume : Irina Voinea

Light Design: Bogdan Gheorghiu

Durata: 1 h 50 min  (fără pauză)

Teatrul ACT, Bucureşti

 

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite