Elevii din Galaţi aruncă la gunoi laptele primit la şcoală. Replica IŞJ: „Produsele pot fi donate altor colegi care doresc să consume mai multe cutii de lapte“
0Şefii Inspectoratului Şcolar Galaţi au decis reînceperea distriburii laptelui pentru elevii din judeţ, deşi nu este clar până în acest moment ce a cauzat toxinfecţiile alimentare ale celor 53 de copii internaţi în spitale în luna martie. În replică, părinţii fac petiţii de interzicere a laptelui în şcoli, iar elevii îl aruncă la gunoi.
Îmbolnăvirile cauzate de alimentele distribuite în şcolile din Galaţi au intrat în atenţia Parchetului de pe lângă Judecătoria locală, instituţie care a demarat o anchetă în acest sens. În timp ce procurorii încearcă să afle cine se face vinovat de faptul că elevii au consumat lapte despre care se presupune că a fost alterat, părinţii nu mai sunt de acord cu distribuţia alimentului în şcoli.
Două incidente majore au condus la revolta părinţilor gălăţeni. 17 elevi din comuna gălăţeană Pechea au ajuns la spital pe data 4 martie acuzând dureri de cap şi de burtă. Atunci, ipoteza de lucru a fost că elevii, de la Şcoala Nr. 3 Pechea, ar fi consumat la ore lapte alterat. În total, de la începutul lunii, 53 de elevi din Galaţi au fost internaţi la spital cu toxiinfecţie alimentară.
Pe data de 10 martie, un nou scandal a stârnit indignare în oraşul de la Dunăre. 40 de elevi de la Şcoala Generală nr. 40 „Iulia Haşdeu“ din Galaţi au fost transportaţi la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară. În prima fază, s-a presupus că au consumat lapte stricat distribuit prin programul „Laptele şi cornul“. 36 dintre elevi au rămas internaţi la spital din cauza gravităţii intoxicaţiei alimentare. Deşi suspiciunile medicilor au condus spre ideea că laptele stricat este sursa toxiinfecţiilor, autorităţile sanitare contrazic acest lucru.
„Laptele nu avea încărcătură microbiană“
„În ambele cazuri, atât în ceea ce priveşte laptele dat elevilor de la Şcoala Gimnazială nr. 40, cât şi celor din comuna Pechea, rezultatele coproculturilor au fost negative. De asemenea, nici laptele nu avea încărcătură microbiană“, a declarat Liliana Iordăchescu, purtător de cuvânt în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.
Joi, 17 martie, după o pauză de câteva zile, elevii de la Şcoala Gimnazială nr. 40 au primit din nou lapte la şcoală, dar l-au aruncat la coş. Aceştia spun că se tem să-l mai consume pentru a nu ajunge în spital, precum colegii lor. Nici părinţii nu mai sunt de acord cu programul guvernamental, iar mulţi dintre ei au semnat tabele în acest sens, urmând ca situaţia să fie analizată cât mai curând, în cadrul unei şedinţe. În replică, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Galaţi spun că laptele a fost achiziţionat din bani publici, motiv pentru care acesta va continua să fie livrat în unităţile de învăţământ, fără a putea fi returnate cutiile neconsumate.
„Până în acest moment, noi nu avem cunoştinţă să existe cereri ale părinţilor de refuz al distribuirii laptelui în şcoli. Există o stare de îngrijorare din perspectiva evenimentelor care s-au petrecut recent. În prezent, produsele sunt distribuite, dar vor exista elevi care nu le vor prelua şi nu le vor consuma. Aceste produse fie pot fi donate altor colegi care doresc să consume mai multe cutii de lapte, fie vor fi hrănite animăluţele de pe lângă şcoli. Este un program naţional, nu avem noi competenţă să decidem ce se întâmplă în astfel de cazuri în care părinţii ar refuza laptele şi cornul şi nu avem nicio procedură în acest sens. O astfel de decizie, de a nu se mai livra lapte, la cererea părinţilor, ar trebui luată de consiliul judeţean, funcţie de ce contracte au cu distribuitorii“, a explicat Diana Bulai, inspector şcolar adjunct al Inspectoratului Şcolar General Galaţi.
Cum se va derula ancheta procuraturii
Procurorii gălăţeni au dispus deja realizarea unei constatări tehnico-ştiinţifice, pentru a se edifica în privinţa produselor din lapte pe care copiii le-au consumat.
„Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi a fost sesizat cu privire la faptul că, la datele de 4 şi 10 martie 2016, un număr de 17 elevi din cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 3 Pechea, respectiv 36 de elevi ai Şcolii Gimnaziale nr. 40 Galaţi au fost internaţi la Spitalul de Pediatrie, existând suspiciunea de toxiinfecţie alimentară în urma consumării produselor furnizate prin programul guvernamental «Lapte şi Corn». În cauză s-a dispus începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunii de comercializare de produse alterate, faptă prevăzută de articolul 358 din Codul Penal. Au fost ridicate înscrisuri şi probe de la distribuitorii produselor alimentare, dispunându-se efectuarea unei constatări tehnico-ştiinţifice, având ca obiectiv stabilirea conformităţii pentru consum a produselor alimentare distribuite. Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi a stabilirii răspunderii penale pentru toţi participanţii la săvârşirea infracţiunii“, a declarat Diana Popa, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi.
Vă mai recomandăm şi:
Scandalul „Laptele şi cornul“ la Galaţi: procurorii au început urmărirea penală după ce 53 de copii au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară
Suspiciuni de sabotaj în cazul toxiinfecţiilor alimentare în masă de la şcolile din judeţul Galaţi
O nouă intoxicaţie în masă la Galaţi: 36 de elevi de la o şcoală din oraş au fost duşi cu ambulanţele la spital