Întorsătură ciudată în scandalul celor 19 elevi din Pechea ajunşi la spital cu toxiinfecţie: laptele nu era contaminat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate probele ridicate de medicii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) au ieşit foarte bine la analizele privind germenii patogeni. Laptele nu era contaminat nici măcar în cutiile care păreau bombate, aşa că ancheta trebuie să se concentreze asupra altor ipoteze.

Cazul celor 19 elevi din comuna gălăţeană Pechea, care au ajuns la spital pe 4 martie acuzând dureri de cap şi de burtă, a ajuns într-un impas, după ce principala ipoteză legată de cauza îmbolnăvirii pare să nu se confirme.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a făcut publice primele rezultate ale analizelor făcute la probele recoltate din cutiile cu laptele şcolarului existente în depozitul Şcolii Generale nr. 3 din Pechea, iar rezultatul nu este deloc în măsură să lămurească lucrurile.

„Nu a fost contaminare a laptelul cu germeni patogeni. De la cele 19 eşantioane de probe recoltate din lapte, rezultatul este negativ, în sensul că nu a crescut pe culturi niciun germen patogen. Continuă ancheta la producătorul laptelui“, a declarat dr. Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Culmea că nu s-au găsit bacterii de natură să producă îmbolnăvirea celor 19 copii nici măcar în cutiile de lapte care păreau bombate.

Se aşteaptă rezultatul coproculturilor

Având în vedere că principala suspiciune a îmbolnăvirii era legată de laptele şcolarului, ancheta epidemiologică a ajuns într-un mic impas după anunţarea rezultatului examenului de germeni patogeni, fiind necesare acum date suplimentare pentru a se stabili ce piste vor fi urmate în continuare.

Lucrurile ar putea să se limpezească, evident, după aflarea rezultatului coproculturilor recoltate de la copiilor internaţi în spital, analize care, deocamdată, nu sunt gata.

Chiar şi aşa, medicii atrag atenţia că este foarte posibil ca nici coproculturile să nu scoată în evidenţă prezenţa unui agent patogen, caz în care lucrurile se vor complica şi mai mult.

Ipoteze de lucru

În cazul în care se va constata că elevii din Pechea au avut de suferit din cauza unei bacterii, în faţa investigatorilor se va deschide varianta că ingerarea acesteia s-a produs în două moduri, adică fie prin intermediul unor alimente (cel mai probabil dulciuri) cumpărate de la unul dintre chioşcurile din apropierea şcolii), fie prin intermediul unui aliment cumpărat şi consumat în toate familiile celor 19 copii.

Dacă şi aceste ipoteze pică (de altfel, deocamdată, după o primă verificare, la magazinele din zonă nu s-au găsit alimente alterate), atunci lucrurile pot conduce către o ipoteză de-a dreptul alarmantă: îmbolnăvirea elevilor a fost produsă de contaminarea laptelui şcolarului sau a cornului cu o substanţă chimică încă neidentificată.

De altfel, în aceste zile este verificat în amănunt, de către inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare  şi pentru Siguranţa Alimentelor, traseul laptelui de la ferme până la fabrica „Olympus” din Braşov.

În acelaşi timp, nu poate fi scoasă din ecuaţie nici varianta că elevii ar fi putut intrat în contact cu o substanţă vătămătoare în alt mod decât prin intermediul alimentelor.

Un nou incident, tot cu lapte în rol de suspect

Pe fondul acestor nedumeriri lucrurile au devenit şi mai complicate după ce, pe 10 martie, alţi 36 de elevi (de data aceasta de la Şcoala Gimnazială nr. 40 din Galaţi, au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară.

Şi în acest caz, „suspectul de serviciu” este laptele şcolarului. Furnizarea acestuia a fost reluată de două zile, după ce, după incidentul de la Pechea, firma distribuitoare Mazepa SRL a schimbat firma de la care-şi făcea aprovizionarea, trecând de la „Olympus” Braşov la „La Dorna”.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite