Comisarii-şefi acuzaţi că au falsificat rapoartele privind orele suplimentare prestate de poliţişti au scăpat de interdicţii după două săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă Adevărul
FOTO arhivă Adevărul

Judecătoria Galaţi a revocat controlul judiciar faţă de fostul adjunct al şefului IPj Galaţi şi fostul şef al Serviciului de Investigaţii Criminale, anchetaţi în prezent pentru falsificarea centralizatoarelor ce vizau orele suplimentare prestate de poliţiştii gălăţeni, astfel că cei doi se pot întoarce acum la serviciu.

Doar două săptămâni a durat interdicţia impusă de procurori fostului inspector şef adjunct al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, comisarul şef Daniel Miron, şi fostului şef al Serviciului de Investigaţii Criminale (SIC) Galaţi, comisarul şef Ionuţ-Nelu Surugiu, care fuseseră suspendaţi din Poliţie.

Ambii fuseseră destituiţi din funcţii şi plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi. IPJ Galaţi a încetat, pe 14 aprilie, raporturile de serviciu cu cei doi ofiţeri, după ce procurorul de caz le-a interzis acestora, prin ordonanţa de luare a măsurii controlului judiciar, să îşi exercite profesia.

Miercuri, 27 aprilie, Judecătoria Galaţi a întors decizia procurorilor, ceea ce înseamnă că cei doi poliţişti se pot întoarce la serviciu, dar nu oricum. Pentru că sunt anchetaţi penal, aceştia nu mai pot reveni în funcţiile de conducere pe care le deţineau, nu pot face cercetări în dosare şi nu pot purta armă.

”Admite plângerile formulate de inculpaţii Surugiu Ionuţ Nelu şi Miron Daniel împotriva ordonanţei din data de 13.04.2022 emisă în dosarul nr. 3/P/2019 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, prin care s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar. În temeiul art. 213 alin. 6 Cod procedură penală revocă măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpaţii Surugiu Ionuţ Nelu şi Miron Daniel prin ordonanţa mai sus menţionată. În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă”, este hotărârea instanţei de judecată.

Orele suplimentare, plătite cu 100% mai puţin decît prevedea legea

Potrivit procurorilor, cei doi ar fi falsificat centralizatoarele ce privesc orele suplimentare prestate de poliţiştii gălăţeni. Faptele au fost descoperite de inspectorii corpului de control al Ministerului de Interne.

”În perioada 2015-2018, Daniel Miron a determinat, direct şi prin intermediul şefului S.I.C., pe subordonaţii săi să completeze în fals centralizatoarele lunare, prin consemnarea ca fiind compensate cu timp liber, a orelor suplimentare lucrate de către poliţiştii S.I.C. în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, deşi aceste ore fie nu s-au compensat cu timp liber corespunzător şi nu au existat rapoarte de libere în acest sens, fie s-au recuperat prin timp liber acordat peste termenul prevăzut de lege, de 60 de zile, în mod profund ilegal. Ulterior, a aprobat aceste centralizatoare lunare (123), care au fost înaintate Serviciului Financiar al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi, în vederea plăţii acestor ore cu 75% şi nu cu 175% potrivit legii şi a Ordinului M.A.I. nr. 4/2015, diferenţa de 100% reprezentând prejudiciu în dauna fiecărui poliţist”, spun procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.

231 de rapoarte aprobate ilegal

În aceeaşi perioadă, fostul adjunct al şefului IPJ Galaţi a aprobat, în mod ilegal, nu mai puţin de 231 de rapoarte ale poliţiştilor S.I.C., prin care se compensau orele suplimentare efectuate cu timp liber şi a diminuat contrar legii sporul ce trebuia plătit pentru astfel de situaţii, cu diferenţa de 100%, cauzând prejudicierea acestora - au stabilit anchetatorii.

Comisarul-şef Ionuţ-Nelu Surugiu, fostul şef al S.I.C. – I.P.J. Galaţi, este acuzat, la rândul lui, de participaţie la comiterea infracţiunilor amintite, precum şi a unor fapte de fals intelectual şi uz de fals în formă continuată în perioada 31.05.2016 - 31.12.2018, respectiv inducerea în eroare a organelor judiciare.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Poliţiştii care au scăpat cu fuga ca să nu fie linşaţi. „Vreau să omor un poliţist, oricum mă duc la puşcărie, de ce m-aţi deranjat de la furat?“

Românul care a semănat teroare în Italia. Oamenii au vrut să îl linşeze pentru că a intrat cu maşina în trecători

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite