Cele mai frumoase trasee de bicicletă din Vrancea. „Off road” prin munţi până la cota 1777, pe un drum plin de atracţii turistice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drumul este unul forestier, iar pe traseu pot fi vizitate şi unele obiective turistice. Este necesar ca acest traseu să fie făcut de ciclişti antrenaţi şi experimentaţi.

Unul dintre traseele montane fascinante din Vrancea, în ciuda gradului ridicat de dificultate, este Nistoreşti-Vârful Lăcăuţi şi retur, situat la o altitudine de 1777 de metri, traseu de o zi cu bicicleta.

„Traseu tur-retur are 90 de kilometri iar plecarea este din comuna de munte Nistoreşti. Ruta este una spectaculoasă, pentru că natura ţi se dezvăluie în minunăţia sa, dar pentru mine spectaculos şi în acelaşi timp trist a fost şi faptul că se taie pădurea la greu. Locuri pe care le ştiam pline de copaci sunt acum chelite de cei care exploatează masa lemnoasă, iar din cauza asta natura se răzbună pe noi, cu inundaţii şi alte fenomene”, spune Iulian Melinteanu, un pasionat al traseelor turistice pe bicicletă.

Potrivit lui Iulian, traseul pe bicicletă până pe Vârful Lăcăuţi este unul cu grad mare de dificultate, în condiţiile în care se urcă aproximativ 3000 de metri, în sportul pe pedale acest lucru traducându-se în urcat şi apoi coborât dealuri.

De aceea, pentru a izbuti să-ţi duci la îndeplinire scopul trebuie să ai nu numai o condiţie fizică de invidiat, ci este necesar să te înarmezi cu foarte multă voinţă.

image

Şi nici acest lucru nu este suficient dacă nu ai o bicicletă performantă, care să-şi ofere posibilitatea de a merge corect. Iar Iulian, care este şi administratorul unui magazin de biciclete în Focşani, dispune de tot echipamentul necesar pentru a urca pe munte.

„Traseul Nistoreşti-Vf. Lăcăuţi este doar pentru anumite persoane. Este marcat de salvamontişti şi se parcurge tur-retur în 12 ore. În timpul acesta, mai facem şi pauze de hidratare şi de masă. Se mai întâmplă şi mici accidente, ca unii dintre noi să rămânem în pană, dar asta este frumuseţea mersului pe munte cu bicicleta. Datorită riscurilor pe care le prezintă ruta, obligatoriu toţi avem cască şi echipamente speciale. Sunt zone în care împingi bicicleta, chiar aceasta devine o povară, o mai cari şi în spate când nu poţi să mergi pe ea, însă eu asta consider că este plăcere”, ne mărturiseşte Iulian.
trasee bicicleta vrancea

Este de menţionat că urcarea pe acest traseu este susţinută, deşi diferenţele de nivel nu este chiar aşa de mare, dar pentru că pe alocuri drumul este stâncos îngreunează tracţiunea. De aceea este necesar ca acest traseu să fie făcut de ciclişti antrenaţi şi experimentaţi.

trasee bicicleta vrancea

Drumul este unul forestier, iar în pe traseu pot fi vizitate şi unele obiective turistice. Prima ar fi vizitarea bisericii de lemn din satul Herăstrău, veche de 150 de ani, renumită pentru icoanele pictate pe lespezi de piatră, în stil bizantin.

Urmărind marcajele, drumul urcă prin preajma schitului Valea Neagră, monument istoric de la 1746 şi ajunge la Culmea Mişunei, înspre Vf. Zboina Frumoasă.

Tot în zonă se află şi renumitele Cascade ale Nărujei, denumite şi „Căldările Nărujei”, care îţi oferă momente de satisfacţie şi inedit, unde apa de culoarea turcoazului „se aruncă” vijelioasă.
Traseul continuă spre obârşiile Mişunei, la Cascada Boului, situată la aproximativ 1000 de metri altitudine,iar de aici, pe poteci misterioase îndrăzneţii biciclişti şi nu numai ei, pot urca spre Zboina Frumoasă, unde în vârf atinge altitudinea de 1657 de metri.

image

De la Gura Bălosului, afluent al Nărujei, se urcă în Culmea Zboinei, coboară apoi la Căldările Zăbalei şi se urcă din nou, popasul final fiind Vârful Lăcăuţi, la 1777 de metri altitudine, care aparţine de judeţul Covasna.
Acest masiv, pe care se află una dintre cele mai înalte  staţii meteorologice din România,  la care turiştii pot înnopta, reprezintă practic principalul punct de plecare către munţii învecinaţi, astfel că pentru cei care vor să se abată de la drum şi să încerce alte aventuri trebuie să ştie că traseului îi corespund şi alte tronsoane, cu orientări şi legături diferite cu zonele limitrofe.

Se poate ajunge pe zona de Nord la Munţii Breţcului, iar pe zona de Sud-Vest traseul se racordează la Munţii Penteleu.

„Trasee de genul acesta, pe care eu l-am făcut anul trecut,  se pot face cam trei luni pe an. În special lunile de vară sunt abordabile pe bicicletă, asta pentru că noroiul este cea mai mare problemă a biciclistului, iar dacă este umed lucrurile se îngreunează. Oricum, pentru grupul de biciclişti din care fac parte regula este că dacă afară este soare sau plouă, nu ne oprim niciodată şi mergem mai departe”, spune Iulian Melinteanu.

Vă mai recomandăm:

Cele mai frumoase trasee de bicicletă din Mehedinţi. Prin Cazanele Mici, locul unde "Dunărea a bătut şi Porţile de Fier s-au deschis"

Traseul ecoturistic Cazanele Mici  porneşte de pe Drumul Naţional 57, în golful Dubova, la aproximativ 22 km distanţă de localitatea Orşova spre Moldova Nouă. Lungimea traseului este de aproximativ 2 km, iar timpul mediu de parcurgere  este de circa o oră.

Cele mai frumoase trasee de bicicletă din Maramureş

Printr-un proiect al Consiliului Judeţean Maramureş au fost realizate mai multe trasee turistice pentru pasionaţii de bicicletă. Urmând marcajul cu C roşu, traseele de bicicletă leagă zonele verzi, obiective turistice şi mai multe văi ale Maramureşului Istoric cum ar fi Mara, Cosău, Iza, Rona, Vişeu şi Vaser.


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite