Cele mai frumoase trasee de bicicletă din Maramureş. De la Breb la Valea Vaserului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trasee de bicicletă prin Maramureş FOTO: Dragoş Hojda
Trasee de bicicletă prin Maramureş FOTO: Dragoş Hojda

Case tradiţionale din lemn, biserici UNESCO, obiective turistice de interes naţional... Toate acestea pot fi văzute de cei care urmează traseele marcate pentru bicicletă. A te plimba cu bicicleta prin Maramureş poate fi o adevărată provocare, dar în acelaşi timp o adevărată plăcere. Există mai multe trasee turistice special amenajate pentru biciclişti, de dificultate medie sau mare.

Printr-un proiect al Consiliului Judeţean Maramureş au fost realizate mai multe trasee turistice pentru pasionaţii de bicicletă. Urmând marcajul cu C roşu, traseele de bicicletă leagă zonele verzi, obiective turistice şi mai multe văi ale Maramureşului Istoric cum ar fi Mara, Cosău, Iza, Rona, Vişeu şi Vaser. 

Pe traseu sunt amplasate hărţi ale zonei, dar şi panouri informative, toate acestea venind în ajutorul turiştilor pentru a nu se rătăci. Potrivit informaţiilor furnizate de către Consiliul Judeţean Maramureş, trebuie spus că toate traseele, sau marea lor majoritate duc spre satul Breb, cel mai faimos sat din judeţul Maramureş. Un sat peste care veghează Creasta Cocoşului, cu case din lemn, cu uliţe ca pe vremea bunicilor, un sat care a fost vizitat chiar de către Prinţul Charles al Marii Britanii.

Cei care vor să viziteze Brebul pe bicicletă o pot face urmărind traseul marcat cu un C de culoare albastră. Un traseu dificil de bicicletă este cel pe ruta Mogoşa/Şuior – Poiana Boului-Breb, un traseu de 20 km care se poate parcurge în 20 de ore. Este un traseu recomandat în special care au experienţă la pedalat. Atracţiile de pe acest traseu sunt Creasta Cocoşului, Tăurile Chendroaiei, o mlaştină unde trăieşte planta carnivoră Roua cerului, dar şi Tăul Morărenilor, cu 300 de specii de floră şi faună.

Un traseu lejer de bicicletă este apoi Breb-Hoteni-Ocna Şugatag-Breb, în total 11 km care se pot parcurge în maxim două ore. Bicicleta va rula în acest caz pe drumuri asfaltate sau pe drumuri rurale.

Un traseu ceva mai lung este cel care pleacă tot din Breb, cu întoarcere după şapte ore tot în Breb. Un total de 27 km pe traseul Breb-Mara-Deşeşti-Hărniceşti-Sat Şugatag-Mănăstirea-Ocna Şugatag-Hoteni-Breb. Turiştii care vor alege acest traseu vor avea ocazia să vadă Biserica UNESCO din Deseşti, bisericile de lemn din Hărniceşti, Sat Şugatag, Mănăstirea sau Hoteni, dar şi Pădurea Crăiască sau atelierele meşterilor populari din localităţile aflate pe traseu. Un alt traseu de bicicletă este cel care face Circuitul Văii Izei pe ruta Valea Stejarului-Coştiui-Onceşti-Vadu Izei. Distanţa care ar trebui parcursă este de 15 km, durata 3-5 ore, gradul de dificultate al traseului fiind unul mediu.

Nu putea lipsi un traseu cu bicicleta al Văii Vaserului, grad de dificultate redus, distanţa de parcurs fiind de maxim 20 km. Se urcă Valea Vaserului cu Mocăniţa până la staţia Paltin, după care bicicliştii se vor întoarce tot cu trenul, dar doar până la staţia Novăţ. De aici se va coboră în gara CFF Vişeu de Sus pedalând.

Foarte important de menţionat faptul că există locaţii în Maramureş de unde se pot închiria biciclete, acestea putând fi găsite la pensiunile din Maramureş sau în gara CFF Vişeu de Sus.

image

"Îmi place că în Maramureş s-au făcut ciclotrasee pentru toate nivelele. Unele, ca de exemplu cele din jurul Băii Mari, spre barajul Firiza, spre Lacul Bodi din Baia Sprie sau pe Valea Usturoiului, sunt accesibile oricui şi se pot face destul de lejer. Alte trasee în schimb, sunt mai solicitante, ca de exemplu traseul care duce la Lacul Nistru, trece prin  Ulmoasa şi se întoarce în Baia Mare pe la Vârful Plestioare. Traseul acesta nu este chiar pentru oricine şi ai nevoie de un pic de antrenament. 

Ce mă deranjează la ciclotraseele din Maramureş este că nu sunt marcate decât într-o direcţie, şi nu poţi să faci traseul în sens invers. Pe lângă traseele marcate, alte rute demne de drumeţii cu bicicleta ar fi prin Defileul Lăpuşului, pornind de la cetatea Chioarului din Buteasa sau în zona Preluca Veche şi Preluca Nouă. Traseele acestea nu sunt marcate, dar te poţi descurca cu o hartă şi oamenii din zonă te ajută cu plăcere", a declarat Maria, o biciclistă din Baia Mare.

Aceasta a mai adăugat că traseele acestea au farmecul lor, pentru că descoperi peisaje superbe, izolate, poţi vizita diverse peşteri cu o documentare în prealabil şi sunt ideale pentru cei care doresc să vadă cum este viaţa la ţară şi să se bucure de ospitalitatea oamenilor din zonă. 

"Un alt traseu pe care niciun iubitor de natură nu ar trebui să îl rateze, ar fi cel spre Creasta Cocoşului, pornind din Baia Mare spre Baia Spire şi urcând pe la Mina Şuior. Din Vârful Gutinului poţi apoi fie să te întorci în oraş pe şosea, fie să porneşti spre Cavnic şi de acolo să ajungi inclusiv până în Breb, fie să o iei pe un drum forestier spre Staţiunea Izovare. 

Îmi place că în Maramureş ai numeroase posibilităţi de a urma fie traseele marcate, fie poţi să-ţi alegi tu singur alte rute, dacă vrei de fiecare dată să încerci ceva nou. Aici avem trasee şi pentru cei care preferă bicicletele de asfalt, şi pentru ci cei cu mountain-bike, dar şi pentru iubitorii de downhill şi de senzaţii tari", a mai adăugat băimăreanca. 

Citeste si: Singura comună din România cu pistă de biciclete. Primăria din Alba a obţinut fonduri europene de 20 milioane euro

 FOTO Pista de biciclete de pe digul Begăi, care leagă Timişoara de Serbia, este gata în proporţie de 90%

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite